ANA SAYFA > Yazarlar > Nihat Yüksel > Filateli/Pulculuk-4

Filateli/Pulculuk-4

NihatYüksel
Sosyal Medya :
11 Mayıs 2021, Salı 20:13
541 kez okundu

Pul biriktirmek ilk önce bir hobi olarak başlasa da pulcular, pul biriktirmenin ekonomik, kazanç kapısı olduğunda birleşirler. 
Peki pul nasıl toplanır
Pul koleksiyoncularının çoğu koleksiyonculuğa damgalı pulları biriktirerek başlamıştır. Koleksiyoncular aralarında değiş tokuş ederek yeni pullar edinebiliyorlardı ancak bu yöntem günümüzde geçerliliğini yitirmiştir. 
Bunun en önemli nedeni posta gönderilerinde artık pul yerine çoğunlukla ücret ödeme makinesi kullanılmasıdır. Diğer taraftan zarfların pulları otomatik damgalama makinelerinden geçirilerek tarih tatbik edilmektedir. Bu işlem sonunda pullar deformasyona da maruz kalabilmektedir.
Pul koleksiyonu yapanların bilinçli ve sistemli bir koleksiyonu tercih etmeleri gerekmektedir. Türk pulları koleksiyonu yapanların yeni çıkan pulları sistemli ve eksiksiz olarak edinmesi önerilir.  Anma pullarının, posta pullarının, özel blokların ve resmi pulların ayrım yapmadan toplanması gerekir. Sistemli olarak alınan pullar, koleksiyonu ileri götürürken geçmiş yılları da imkânlar ölçüsünde yıllık takım halinde alarak koleksiyonu geriye götürmek de değerli bir koleksiyon için önemlidir. Bir diğer seçenek ise "konulu pul koleksiyonu" yapmaktır. Pul koleksiyonuna başlayan kişi, işe dar bir açıdan bakmalıdır. Yapacağı koleksiyonu, konulu ve genel olarak düşünmelidir. 
Konulu koleksiyon, filatelide tematik pullar adını verdiğimiz bir konu üzerinde; örneğin, Atatürk,  dünya meşhurları, tarihi eserler, hayvanlar, kuşlar, gemilerimiz, tren, uçak, müzik, spor, gibi konular üzerine yoğunlaşan koleksiyonlardır. 
Genel Koleksiyon, Kronolojik Pullar adı verilen bütün pullarının toplanması ile oluşan koleksiyondur. Osmanlı Dönemi pulları, Cumhuriyet dönemi Pulları, Kıbrıs Türk Pulları bu türe örnek verilebilir.
Koleksiyonu yıl yıl tamamlamak önem arzeder.
Koleksiyonunu yıl olarak yapmak, ticari açıdan büyük avantaj sağlar. Pul piyasında alım ve satımlar, yıl bazlı olduğu için, emisyon atlamak koleksiyonere zarar getirebilir. 
Yıl takımı, hatıra, özel blok, resmi pul ve posta pullarından oluşur. 
İçinde resmi pullar ve posta pulları olmayan yıl bazlı koleksiyonlar, değerlerinden çok aşağıda işlem görür.
Dünya filatelisinde katalog fiyatlarını hazırlayan editör ve kuruluşlar, pulun kalitesine göre değerlendirme yaparlar. Katalogdaki değerler, kalitesi tam olan pullar için geçerlidir. Alım satımda kalite çok önemli yer tutar.
Kaliteyi Düşüren Hatalar şu şekilde sıralanabilir
* "Amesi" kağıdında incelme
* Dantel kısalığı veya kopuk dantel
* Zamkta parmak izleri ve sarı lekeler
* Kırık veya kıvrık pullar
* Renk farklılıkları (Işık ve güneşten etkilenme)
* Canlılığını kaybetmiş pullar
* Sahte sürsajlı pullar
Bu kurallar, filateli piyasasında geçerli olup aynı zamanda F I P. (Uluslararası Filateli Federasyonu) kurallarıdır.
Yıllardır geçerliliğini yitirmeyen filateli'de 7 altın kuralı da sıralayalım.
Koleksiyonunuzu;
* Tek seri sistemiyle yapınız
* Ne kadar kaliteli yaparsanız, değer artışı da o kadar yüksek olur
* Nem, ısı ve tozdan koruyunuz
* Erörlü pullarla süsleyiniz
* İlk gün zarflarıyla zenginleştiriniz
* Özel tarih damgalarıyla donatınız
* Normal posta damgalı zarflarla bütünleştiriniz.


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?