ANA SAYFA > Yazarlar > Dilara Özmen > Piyano eğitimine kaç yaşında başlanmalı?

Piyano eğitimine kaç yaşında başlanmalı?

DilaraÖzmen
Sosyal Medya :
26 Aralık 2023, Salı 18:47
290 kez okundu

Piyano eğitimiyle ilgili en çok gelen sorulardan bir tanesi de “Piyano eğitimine kaç yaşında başlanmalı?” olmaktadır. Yaş aralığının belirlenmesinde motor gelişimin farklılık göstermesi gibi sebeplerle genellikle 5-7 yaş aralığı önerilmektedir. Fakat müzik eğitiminde yaygın olarak bilenen yaklaşımlarla daha erken başlanılabildiği de görülmektedir. Bunlara en sık kullanılan yaklaşımlardan Orff, Kodaly, Suzuki ve Dalcroze örnek gösterilebilir. Orff, Kodaly ve Dalcroze özellikle erken dönem müzik eğitiminde enstrüman öncesi işitsel becerilerin, ritim duygusunun, doğaçlama ve yaratıcılığın geliştirilmesine odaklanmışlardır. Bu sebeple basit enstrümanlarla ve/veya beden perküsyonu kullanarak 3 yaşından itibaren toplu derslerle başlanmaktadır. İçerisinde belirli hedef kazanımları barındıran oyunlar aracılığıyla çok yönlü müzisyenlik becerisinin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadırlar. Suzuki ise direkt olarak enstrüman öğretimini baz alır. Keman ile geliştirilen yöntem piyano gibi diğer enstrümanlara da alan uzmanlarının katkılarıyla uyarlanmıştır.  

3 yaş ve öncesi için çocukların gelişimleri sebebiyle genellikle literatürde çalgı çalmaya uygun olmadıkları belirtilir. Fakat istisnaların olması da mümkündür. Bu konuda ailenin bilgili olması ve çok küçük aylardan itibaren sabırla ilgilenmesinin bu durumu değiştirebileceği, son zamanlarda YouTube’da yer alan 10 aylık “Gavriil Scherbenko” isimli bebeğin videosuyla da görülmektedir. 10 aylık olduğu için henüz sadece ilk üç parmağını kullanıp, basit birkaç akor ve sağ elde basit melodiler çalabiliyor olması bile, piyanoya bebeklik dönemlerinden itibaren başlanabileceğini göstermektedir.


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?