ANA SAYFA > Yazarlar > Dr. Sonay Türker > Yaşlanmamak ve damarlarımızı genç tutmak için bahane üretmeyelim, yürüyelim…

Yaşlanmamak ve damarlarımızı genç tutmak için bahane üretmeyelim, yürüyelim…

Dr. SonayTürker
Sosyal Medya :
07 Ocak 2019, Pazartesi 17:53
63907 kez okundu

Kalp ve damar sağlığını korumak için ne yapmak lazım bugün özellikle bilinen ancak ihmal edilen bir konuya dikkat çekmeye çalışacağım.

Damar sertliği (aterosklerozis) denilen hastalık maalesef doğamızda var ve genellikle erken yaşlarda dahi başlayan bir hastalık. Bu hastalık önemli çünkü ne kadar yaşayacağınız ya da sağlıklı olduğunuz damarlarınızın ne kadar sağlıklı olması ile doğru orantılı.  Dünyada ölümlerin büyük bölümü damar hastalıklarından kaynaklanmakta.

Damarlarımızın daha sağlıklı olması için ne yapmamız gerekir?
Bu sorunun cevabı basit fakat kısa değil.
Bugün belki de en faydalı ancak en ihmal edilen husus üzerinde duracağım: Egzersiz yapmak!
Düzenli yapılan egzersiz emin olun ki en faydalı korunma yöntemidir. Metabolizmayı hızlandırır ve kilo almayı önlersiniz, kalori yakarsınız yağ dokusu azalır ve yağ dokusunun salgıladığı bazı mediatörler azalır ki bunlar damar sertliği ve şeker hastalığı gelişmesini tetiklerler.
Spor yapmamız için koşmamız pahalı spor salonlarına üye olmamız da gerekli değil. Dünyada önerilen egzersiz tipi yürümektir. Günlük 30 dakika ya da daha fazla yürümek kalp ve damar hastalığı riskini yarıdan fazla düşürmektedir, bilimsel olarak ispat edilmiştir. Yürümekten kastımız tempolu ve hızlı olarak yürümektir. Bunun yanında basit bazı kas egzersizleri de yapılırsa faydası daha da artar. Örneğin kollarımızı ağırlık kaldırarak çalıştırmak ya da mekik çekmek gibi evde basitçe yapılabilecek hareketler çoklu kas gruplarını çalıştırmakta ve salt yürümeye göre fayda oranı da artmaktadır.

Egzersiz yapmak kalbi kuvvetlendirir atım hacmini arttırır dakikada nabız sayısının azalmasına ve kalbimizin yorulmasına engel olmaktadır. Ayrıca zayıflatır tansiyonu düşürür kan şekerini dengeler kolesterol dengesinde iyi kolesterolün ( HDL)  artmasını kötü kolesterol ( LDL)  ve kan yağları (trigliserid) azalmasını sağlar.  Kanda pıhtı oluşumu azalır kan sirkülâsyonu artar ve varis oluşmasını da engellemiş olursunuz. Bunların dışında bazı kanser tiplerinin de egzersiz ile azaldığı saptanmış (kalın bağısak ve meme kanseri gibi). Hatta stres azaltılması ve depresyon gibi hastalıkların da düzeldiği bilinmekte. Kemik erimesi gibi yaşlanmaya bağlı hastalıkları da geciktirmiş olursunuz.

Uzun lafın kısası; yaşlanmamak ve damarlarımızı genç tutmak için bahane üretmeyelim, yürüyelim..


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?