ANA SAYFA > Yazarlar > Gülperi Altun > Bağımlılıkla Yaşamak

Bağımlılıkla Yaşamak

GülperiAltun
Sosyal Medya :
07 Ocak 2019, Pazartesi 17:53
58504 kez okundu

Aciz bir şekilde hayata gözlerini açan insan, yaşamak adına beslenmek ve korunmak için ebeveynlerine bağımlıdır; taaki yetişkin olana kadar..

Yetişkin kategorisi altında değerlendirdiğimiz ebeveynlerde, yaşamlarını idame ettirmek için başkalarına bağımlıdır aslına.

Yaşam ve bağımlılık döngüsü insanın güçlü kaldığı ölçüde güçsüzlüğünün de resmidir.

İnsanın güven içerisinde yaşayıp neslini sürdürmek için oluşturduğu aile kurumu bağımlılık ilişkisinin temellendirilip güçlendirildiği kurumdur. Ki, toplumu oluşturan ve temel kurum olan aile bireyleri hem birbirlerine, hem de yaşamlarını idame ettirmek adına dış dünyaya da bağımlıdır.

İnsan yalnız yaşayamaz, erişkin olsa bile. Zira yaşamımızı idame ettirmek için gereksinim duyduğumuz araçları bağımlılık ilişkisi süreci ile elde ederiz.

Evrensel hukuk kuralları: ''kimse; ırk, dil, din, cinsiyet, renk v.s... nedeniyle ayrımcılığa maruz kalamaz'' der.

Evrensel hukuk kuralları, tamda burada herkesin eşit koşullar altında yaşamadığının altını çizmiştir aslında ve korunmaya alınması gerektiğini savunmuştur.

Oysa seçkin aileler dışında sıradan halk yığınları bu bağımlılık ilişkisi nedeniyle baskın güçlerce  kullanılmak tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır.

21. yüzyılın tek kutuplu dünyasına dayatılan tüketim kültürü, özellikle gençleri vitrinde sunulan metalara ve ''güce karşı başarmak zorundasın yoksa bir hiçsin'' dayatması ile ağına düşürmektedir.

Güç ilişkileri bazen uyuşturucu tacirleri, bazen mafya ilişkileri, bazen de toplumun dini duygularını sömürerek paslı çarkının içine aldığı gençleri kendi organlarının doğal bir parçası haline getirmektedir.

Neoliberal politikalar sonucu oluşturulan tüketim toplumu için gidilen yol önemli olamayabiliyor. Asıl olan güçlü olmaktır. Büyük balık küçük balığı yutmadan, büyümek hedeflendiğinden güce giden bütün yollar mubah olmaktadır böylece.

Birileri çıkıp; özgürlükten, eşitlikten, kardeşlikten, sosyal adaletten söz etse, hemen bir şekilde ya vatan hainliği yada dinsizlikle yaftalanmak için güç merkezlerince harekete geçilir. Sıradan halk yığınları vatan-millet, ya da din simsarlarınca uyutulur.Bağımlılık ilişkilerini deşifre etmeye çalışan kalemler bir bir ya gözden düşürülür, yada susturulur.

Sözde birlik beraberlik ilişkileri altında var olan yeni söylemlerle tarihe yeni bir sayfamı açılır, yoksa aynı tarihin yeni senaryolarımı yazılır? Varın bir düşünün!


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?