ANA SAYFA > İZMİR > İzmir Üniversiteleri 8 Mart için buluştu

İzmir Üniversiteleri 8 Mart için buluştu

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir Üniversiteleri 8 Mart için buluştu

İzmir Üniversiteleri Platformu tarafından düzenlenen panelde bir araya gelen akademisyenler, kadının toplumdaki yeri ve feminizmin Türkiye’deki varlığı üzerine değerlendirmelerde bulunurken, Platform Dönem Başkanı İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, İzmir’deki üniversitelerin kadın çalışmaları konusunda ortak hareket ettiğini ifade etti.

İzmir Üniversiteleri Platformu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeni ile düzenlenen ‘Türkiye’de Kadın Çalışmaları ve Mücadelesi, Dünü, Bugünü’ konulu panel, İzmir Ticaret Odası Mücahit Büktaş Salonunda yapıldı. Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Özlem Belkıs’ın yürüttüğü panel, Platform Dönem Başkanı İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş’in konuşmasıyla başladı. Sözlerine, tüm kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutlayarak başlayan Prof. Dr. Erciyeş, kadınlara yönelik toplumsal bilincin geliştirilmesi, farkındalıkların artırılması, sorunlara akademik bakış açıları eşliğinde çözümler üretilmesi noktasında üniversitelerin çeşitli çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Bu çalışmaların gelecekte karşılaşılabilecek pek çok durum konusunda yol gösterici olacağını ifade eden Erciyeş, “2007-2010 Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı, 2008-2013 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı ve 2012-2015 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planları içerisinde üniversitelere hedeflere ulaşmak üzere görev ve sorumluluklar verilmiştir. Üniversiteler bu hedeflere ulaşılabilmek için tüm birimlerinde önlemler almakta, idari ve akademik çalışmalar yapmaktadır” dedi. Panel, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Emel Denizaslanı, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın ile üniversitelerin kadın araştırmaları merkezleri temsilcileri tarafından ilgi ile takip edildi.

Kadın Araştırma Merkezlerinin sayısı artıyor

Bu çalışma ve hedefler kapsamında, ülkedeki Kadın Araştırma Merkezlerinin sayısının her gün arttığına dikkati çeken Erciyeş, “İzmir’de bulunan Ege, Dokuz Eylül, İzmir, İzmir Ekonomi, Kâtip Çelebi ve Gediz Üniversitelerinde, kadınla ilgili sorunlara yönelik araştırma merkezleri bulunuyor. İzmir Kadın Araştırma Merkezlerinin gerçekleştirdiği bir ilk ise bu merkezlerin İzmir Üniversiteleri Platformu çatısı altında bir Operasyon Grubu kurmaları ve ortak çalışmalar yapmalarıdır. Bugünkü panel de, bu ortak çalışmaların bir ürünüdür” diyerek sözlerini tamamladı.

Panel konuşmacılarından Prof. Dr. Serpil Salaçin, ‘Türkiye’de Kadın Haklarının Dünü, Bugünü ve 8 Mart’, Yrd. Doç. Dr. Defne Erzene Bürgin, ‘Türkiye’de Feminist İdeoloji Neden Gelişemedi?’, Prof. Dr. Meltem Çiçeklioğlu ise ‘Tarihsel Süreçte Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Sağlığa Yansımalar’ konulu sunumlarını katılımcılarla paylaştı.  Türkiye’de feminist ideolojinin gelişmemesinin nedenlerine değinen Yrd. Doç. Dr. Defne Erzene Bürgin, Avrupa ülkeleri ve Osmanlı ile Türkiye Cumhuriyeti dönemlerini karşılaştırdı. Avrupa’da başlayan 1. Dalga ve 2. Dalga feminist hareketin sorunları ile Osmanlı ve Türkiye’de aynı dönemlerde yaşayan kadınların sorunlarının birbirinden çok farklı olduğunu belirten Bürgin, “Osmanlı döneminde kadınlar pek çok konuda Avrupalı kadınların gerisinde kalmıştır. Kadınlar Cumhuriyetle birlikte hukuksal olarak birçok hakkı elde etmiş olmalarına rağmen, 1980’li yıllara kadar Türkiye’de bir kadın hareketinden bahsetmek pek mümkün değildir. Bugün Global Gender Gap Report 2015 verilerine göre Türkiye 145 ülke arasında 130. sırada yer almaktadır” dedi.

Sorgulamacı aklı geliştirmeliyiz

Feminizmin insanı, aklı ve bilimi merkeze alan bir kavram olduğunu söyleyen Prof. Dr. Serpil Salaçin, “Bizim coğrafyada çok özgün bir yaklaşımın çıkamamasını, bilimsel düşünce yönteminin günlük düşünce biçimine dönüştürülememesine ve bireyin özgür düşünebilme mekanizmalarını kavrayamamış olmamasına bağlıyorum.  Bizler, öğrencileri, gençleri ve çevremizdekileri, eleştirel akıl yürütebilecek kadar özgür bir akla sahip olacak şekilde yetiştirebilmeliyiz. Sorgulamacı aklı geliştirebilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 Feminist hareket ve kadın sağlığı hareketinin kesişim noktalarına ve kazanımlarına değinen Prof. Dr. Meltem Çiçeklioğlu, kadının geçmiş dönemlerde doğasına uygun olduğu düşünülen hemşirelik görevi ile bütünleştirildiğini, hekimlik mesleğinden dışlandığını günümüzde ise bu algının ortadan kalktığını vurguladı.

ÜNİVERSİTELERDEN ÖRNEK GÜÇ BİRLİĞİ

İzmir Üniversiteleri Platformu, 2008 yılında kuruldu. Şehirdeki tüm üniversitelerin hem akademik hem de sosyal, kültürel ve sportif alanlarda dayanışmasını sağlamak, İzmir’i bir üniversite şehri olarak öne çıkarmak amaçlandı. Her yıl bir üniversitenin dönem başkanlığını üstlendiği oluşum, bu hedef doğrultusunda yurtiçi ve yurtdışında çalışmalar yapıyor, örnek bir birliktelik sergiliyor. Platform çatısı altında Ege, Dokuz Eylül, İzmir Ekonomi, Yaşar, İzmir, Gediz, İzmir Kâtip Çelebi ve Şifa Üniversiteleriyle İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü yer alıyor.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir'de Suriyeli kadınlar üçüncü eş oluyor...
Sonraki Haber Karşıyaka ADD'den 8 Mart açıklaması

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?