ANA SAYFA > EKONOMİ > Yorgancılar: ''Kurlardan enflasyona geçişkenlik belirginleşti''

Yorgancılar: ''Kurlardan enflasyona geçişkenlik belirginleşti''

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Yorgancılar: ''Kurlardan enflasyona geçişkenlik belirginleşti''

Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanması ve enflasyonun beklentilerin oldukça üzerinde gelmesinin ardından bir değerlendirme yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, kur artışı ile birlikte enflasyonda da artış yaşandığına dikkat çekti.

 

Yorgancılar, "Yılın ilk dört ayında gerek ÜFE gerekse TÜFE enflasyonun yüzde 5'e yaklaşması 2015’in enflasyonla mücadelede kayıp bir yıl olacağını daha şimdiden ortaya koymuştur. Baz etkisiyle Mart ve Nisan aylarında enflasyonda düşüş beklenirken tam tersi bir süreç yaşanması yıl sonunda enflasyonun yüzde 10'lara yükselmesi ihtimalini güçlendirmiştir. Ekonominin yasaları, ülkemiz ekonomisinin dinamiklerini ve yapısal koşullarını dikkate almadan yaptığımız tartışmalar ve Merkez Bankasına yönelik müdahaleler enflasyonla mücadeleyi zayıflatmıştır. Kuşkusuz dış konjonktürün de etkisiyle artan döviz kurları da bu süreçte etkili olmuştur. Ancak dünya genelinde petrol fiyatları geçen yılın yarısı düzeyindeyken, iç talep belirgin bir şekilde yavaşlamışken enflasyonun artış trendine girmesi üzerinde ilgili tüm kesimler dikkatle düşünmelidir. Zira artan enflasyon, yükselen işsizlik oranları ve yavaşlayan ekonomi stagflasyonist bir sürece işaret etmektedir. Bu sorunun enflasyondan daha olumsuz sonuçlar doğuracağı açıktır" dedi.

 

Artış trendine girdi

 

Türkiye'nin bu enflasyon oranları ve makro dengesizlikleri ile küresel rekabet ortamında başarılı sonuçlar elde etmesinin imkansız olduğunu ifade eden Başkan Yorgancılar yapısal ve kurumsal kalıcı önlemlere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Yorgancılar " ABD'nin 2000'li yılların başında devasa cari açıklarını finanse etmek için, 2008 sonrasında ise krizden çıkış için adeta dünyayı dolara boğması sonucu TL'nin konjonktürel olarak değer kazanması Türkiye'de enflasyonla mücadeleye olumlu katkı yaptı. Ancak kamu açıklarının kontrol altına alınmasına ilave olarak enflasyonu kalıcı olarak düşürmeye imkan verecek; tarımsal üretimde istikrarın sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması, tüketim beklentilerinin makul düzeylere çekilmesi, tasarrufların arttırılması, nüfus artış hızının azaltılması ve kamu harcamalarında israftan kaçınılması gibi diğer yapısal önlemler yeterince devreye alınamadı. Bunların doğal sonucu olarak döviz kurları ile enflasyon arasındaki etkileşim gerektiğince zayıflatılamadı. Böylece kurlarla birlikte düşen enflasyon, kurlarla birlikte artmaya başladı. Diğer taraftan bağımsız kurumlara yönelik müdahale algısı ile hukuk alanında yaşanan sorunlar da enflasyonla mücadelede arz cephesinden destek verecek yabancı doğrudan yatırım girişini zayıflattı. Hatta makro iklimin olumsuz koşulları nedeniyle yerli yatırımcılar bile yurtdışına çıktı. Bu şekilde hem arz hem talep cephesinden beslenen enflasyon artış trendine girdi" diye konuştu.

Vaatler kadar önlemleri de anlatılmalılar

Enflasyonla mücadelede küresel koşulların sunduğu imkanların adeta heba edildiğini ifade eden Başkan Yorgancılar "Seçimler sonrasında iktidara gelecek parti veya partileri oldukça zorlu bir ekonomik ortam beklemektedir. Vaat yarışları kadar ekonomik dengelerin sağlıklı bir zemine oturulmasına yönelik önlemlerin de kamuoyu ile paylaşılmasını diliyoruz. İktidar koltukları adeta ateşten gömlek" dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Murat Koç: ''İzmirlilik lobisini kuracağım''
Sonraki Haber Anneler Günü’nde Zübeyde Hanım’a koşuyoruz

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?