ANA SAYFA > GÜNDEM > Yalı Mahallesi, araç alt geçidi ve sevgi yolu istiyor

Yalı Mahallesi, araç alt geçidi ve sevgi yolu istiyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Yalı Mahallesi, araç alt geçidi ve sevgi yolu istiyor

Karşıyaka Haber Gazetesi, mahallelerin sorunlarını yerinde dinlemeye devam ediyor.

Muhtarlar yazı dizisinde bu ay, Yalı Mahallesi muhtarı Ahmet Şentürk, mahallesinin sorunları  gazetemize anlattı.

Biraz sizden bahsedelim. Kaç yıldır muhtarsınız? Muhtarlıktan önce ne iş yapıyordunuz?

1999 yılında muhtar seçildim. Aşağı yukarı 18. senemdeyim. 40 sene bu mahallede esnaflık yaptım. 57 senedir de bu mahallede ikamet ediyorum. Aslen Manisa Turgutluluyum, doğum yerim orası ama ben artık buralı oldum.

57 senedir mahallenin değişimini nasıl değerlendirirsiniz? Burası özellikle son 10-15 yılda çok hızlı değişen bir mahalle…

Çok hızlı değişiyor. Bilhassa kentsel dönüşümle beraber değişim hızlandı. Bundan aşağı yukarı 10 sene öncesine kadar büyük bir gecekondu mahallemiz mevcuttu. 600’e yakın gecekonduda, Güneydoğu’dan ve Doğu’dan gelmiş, Anadolu’nun değişik kesimlerinden gelmiş vatandaşlarımız yaşıyorlardı. 2006 senesinde, Karşıyaka Belediyemiz’in TOKİ vasıtasıyla Zübeyde Hanım Mahallesi’ne yaptırdığı 800 konuta bu vatandaşları taşıdık ve burası ondan sonra çok hızlı bir gelişime tabi oldu. Bilhassa denizin bataklık olan kısımları, şimdi mahallemizin ve Karşıyaka’nın da en gözde yerleşim yerlerinden biri oldu. Buralarda çok büyük siteler kuruldu, nüfus hızla arttı. 1960 yıllarında 2500 nüfusu olan bir mahalleydi burası, şu anda yalnızca Yalı mahallesinin 35 bin nüfusu ve 230 sokağı var. Mahallemizde 3 tane ilkokul, 2 ortaokul, 1 anadolu ve 1 meslek lisesi mevcut. Şu anda Yalı Mahallesi, Karşıyaka’da her türlü vatandaşın, her konumdaki ailelerin yaşayabileceği bir durumda.

Mahallenizin sınırları da çok geniş. Bir ucu biraz daha düşük gelirli kısımlara hitap ederken, diğer ucu toplumun üst kesimine hitap ediyor. Bu sosyo-ekonomik farklılık mahallede nasıl bir ortam oluşturuyor. Sosyal yardımlar nasıl? Mahallenin zengin kesiminden, ihtiyaç sahiplerine yardım geliyor mu?

Daha önce mahallemizde gecekondu bölgesindeki vatandaşlarımız çok yardım alıyordu. Ancak onların gitmesiyle burada yardım alan vatandaşlarımız çok az miktarda kaldı. Genellikle bunların bir çoğu da Roman vatandaşlarımız. Şu anda mahallemizin %10’luk kısmı eski evlerde, geri kalan kısımların hepsi ya müteahhitler vasıtasıyla ya da kentsel dönüşümle yenilendi. Eski evlerimizin olduğu yerlerde, daha fakir vatandaşlarımız ikamet ediyor. Biz de hem muhtarlık olarak, hem belediye olarak, hem de Kaymakamlık Sosyal Yardım Vakfı olarak gerekli yardımları ulaştırıyoruz. Bilhassa Ramazan ayında yardımlar çok artıyor. Hem maddi yardımlar yapılıyor, hem de gıda yardımı gibi çeşitli yardımlar yapılıyor.

Sizce kentsel dönüşüm mahallenizde sağlıklı işliyor mu? Birçok uzman kentsel dönüşümün bu şekilde yapılmayacağını, bunun sadece binaları yenilemek olduğunu söylüyor. Siz neler düşünüyorsunuz?

Bizde kentsel dönüşüm yeni başladı ve henüz mahalle çapında problemler yaşanmadı. Ama kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılan binalarımız veya müteahhitlerin yaptığı binalarda, genellikle vatandaşlarımızla müteahhitler arasında bir uyumsuzluk oluyor. Yoksa, binaların kentsel dönüşüme uygun olup olmadığına pek bakılmıyor. Yapılan anlaşmalara uyulmadığı hususunda bazen hoşnutsuzluklar olabiliyor.

Mahallenin genel sorunlarını da sizden dinlemek isterim…

Bizim yıllardan beri süren bir alt geçit problemimiz var. İzban geçip bizi Şemikler’den ayırdıktan sonra sıkıntı yaşamaya başladık. Hala sıkıntı yaşıyoruz. Bir üst geçidimiz var, bir de yürüyen merdivenli bir alt geçidimiz var. Bu hizmetler sıkıntıları bir miktar giderse de vatandaşımızı tam tatmin etmedi. Vatandaşımızın ve bilhassa Yalı Mahallesi’ndeki esnafımızın istediği şey, tren yolunun altından en azından hafif tonajlı araçların geçişine olanak tanıyacak bir alt geçit yapılması. Sadece yayaların geçebileceği şekilde yapıldı maalesef. Bu durum, buradaki ekonomiyi baya etkiledi. Araçlar Şemikler’den buraya geçebilmek için en az 5-6 kilometrelik bir yolu dolaşmak zorunda kalıyor.

Bir diğer sıkıntımız da şu; Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu, bizim 6418 sokağımızı “sevgi yolu” tarzında yapacaktı. Arabaların geçişine müsait bir alt geçidimiz olmadığı için, biz o zaman sayın başkanımıza “Hiç olmazsa oraya dikkati çekecek bir düzenleme yapalım ve ticareti canlandıralım” dedik. “Tamam onu yaparız” dedi ama o hala yapılmadı. İşi en son vatandaşlar ve ben Karşıyaka Belediyemize havale ettik. Belediyemiz şimdi hazırlıkları yaptı fakat sokak Büyükşehir’e ait olduğu için onay yazısı gerekiyor. O da olursa, mahallemizde genel bir sıkıntıya mahal olacak bir durum kalmayacak.

Yollarımızın %80’inden fazlası kilit taşı döşendi. Eskiden sular birikiyor, çamur oluyordu. Kilit taşlarıyla bu sorunu aştık. Çok az sokağımız asfalt kaldı, onların da belediyenin imkanları dahilinde yavaş yavaş dönüşümleri ve bakımları yapılıyor. Temizlik işleri güzel, o yönden bir sıkıntımız yok. Vatandaşımızın bize ilettiği tüm şikayetler anında çözülüyor. Bizim mahallemizi, vatandaşlarımızı çok mağdur eden bir durum yok.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bizim 6418 sokağımızın, ama Karşıyaka Belediyesi ama Büyükşehir Belediyesi tarafından bir an önce ticaretin canlanması açısından, vatandaşın ve esnafın istediği şekilde yapılması talebimizi tekrarlamak isterim. Çarşımız tren yolundan başlayıp top sahasına kadar uzanırsa, buraya vatandaşın ilgisi artar.

Röportaj: Salahattin Oytun İdel

PAYLAŞ
Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka'nın 2. Lig'deki rakipleri belli oldu
Sonraki Haber Belediye başkanları, Vali Ayyıldız'la buluştu

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?