ANA SAYFA > SAĞLIK > Türkiye'nin ilk ''Bağırsak yetmezliği'' merkezi Ege'de kuruldu

Türkiye'nin ilk ''Bağırsak yetmezliği'' merkezi Ege'de kuruldu

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Türkiye'nin ilk ''Bağırsak yetmezliği'' merkezi Ege'de kuruldu

Türkiye’de bir ilk olan Bağırsak Yetmezliği ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Ege Üniversitesi bünyesinde açıldı. Ege Üniversitesi’nin Türkiye’de yenilikler yapan 60 yıllık bir üniversite olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “Ege’de üretilenler Türkiye’de alevler halinde büyüyor” dedi.

Açılış törenine  Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. İlker Kocayan,  Bağırsak Yetmezliği ve Rehabilitasyon  Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Funda Özgenç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, Prof. Dr. Atilla Silkü ve öğretim elemanları katıldı.

"ÖNDERLİK YAPIYORUZ"

Rektör Prof. Dr. Yılmaz, “Organ nakli Ege Üniversitesi’nin ilki. Ben bir dahiliyeci olarak nakillerin en zorunun ince bağırsak olduğunun farkındayım. Stratejik hedeflerimiz için son 4 yılda çok çalıştık. Bu tüm İzmir’i kaplayan akademik bir önderlik. Yaşamının tamamını burada geçirmek zorunda olan hastalar için ev ortamı sağladık. Multidisiplinel felsefede toplum sorumluluğunu yerine getirmek ve Türkiye’de ortak hizmet ve önderlik yapmak istedik. Derneklerin de yardımıyla önemli sonuçlar elde edileceğini düşünüyoruz. Akademik olarak gücümüzü, deneyimimizi ortaya koymaya hazırız. Sağlık Müdürlüğü’ne büyük görev düşüyor. Bunun yaygınlaşması ortak akılla olacak. Onaylanan bir program ve eyleme dönüşmesini merakla bekliyorum ve başarılı olmasını diliyorum” dedi.

DESTEK VERECEĞİZ

Dr. İlker Kocayan, “Sağlık, sağlıklı kalmak, koruyucu hekimlik, koruyucu hizmetler, tabi hastalık kaçınılmaz oluyor, kimi zaman çok hızlı bir şekilde iyileşiyoruz, kimi zaman çok zor bir süreç geçiriyoruz, çok gayret gerektiriyor. Bunun hastane ve hastane sonrası bölümü var. Hastane sonrası kısmı için el birliğiyle iş birliği yapmamız gerekiyor. Bu bağlamda 2010 yılı aralık ayında İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde ev sağlık birimimiz kuruldu.2015 yılı itibariyle de palyatif bakım ve koordinasyon merkezi kuruldu. Faaliyetlerini sürdürüyor. İnşallah palyatif bakım, evde bakım ve sağlık sürecine daha iyi hizmetlerimiz olur. Desteğimizi bu konuda vereceğiz. Tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“BU MERKEZ BİR RÜYAMIZDI”

Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı ise  “Bu merkeze emek veren, bu günlere getirilmesinde emeği olan herkese teşekkür ederim ama başta teşekkürüm Prof. Dr. Funda Özgenç’e. Bu bizim rüyamızdı. Çok zor bir işe yola çıktı. Türkiye’de bir ilki Ege Üniversitesi’ne yaşattı. Rektörümüz ve yönetim desteğini esirgemediler. Emeği geçen herkese teşekkür eder ve kolaylıklar dilerim” dedi.

BAĞIRSAK YETMEZLİĞİ ÖLÜMCÜL BİR ÇOCUKLUK ÇAĞI HASTALIĞIDIR

Prof. Dr. Funda Özgenç, bağırsak yetmezliğinin çocukluk çağının ölümcül bir hastalığı olduğunu ifade ederek “Bağırsak yetmezliği vücudun su dengesinin ve büyüme gelişme için beslenmenin bağırsaklar yolu ile sağlanamadığı dolayısı ile ölümcül bir çocukluk çağı hastalığıdır. Bu çocuklarımızı çocuk cerrahları, yenidoğan hekimleri ve biz çocuk gastroenterologları bireysel çabalarımızla hayatta tutabilmek için zorlu bir mücadele vermekteyiz. Ancak biliyoruz ki birden fazla disiplinin bir araya gelerek el birliği ve adanmışlık ilkesi ile ve bağırsak nakli olanağının da tedavide uygun zamanda uygulanması sonucu bu çocuklarımıza sağlıklı yaşam şansı sunulabilmektedir.  Bu amaç doğrultusunda çocuk gastroenterolojisi, çocuk cerrahisi, çocuk radyolojisi, enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, çocuk yoğun bakım, çocuk immünoloji, patoloji ve araştırma geliştirme alanında temel tıp bilimlerinin katılımı ile EÜ Bağırsak Yetmezliği ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmuştur” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE KURULAN İLK VE TEK MERKEZ

Türkiye’de kurulan ilk ve tek merkez olma özelliği taşıyan Ege Üniversitesi Bağırsak Yetmezliği ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Ege Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nce de destekleniyor.  Merkezin temel hedefleri arasında hastalık ve hastaya özel, acil, uygun tedavinin birden fazla disiplin tarafından sunulmasının yanı sıra hastaneye bağımlı yaşamlarını sürdürebilen hastaların evde bakım ve izlemlerinin sağlanabilmesi, hasta ailelerine destek programlarının oluşturulması ve çocukların toplum hayatına kazandırılması yer alıyor.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Doğal Yaşam’ın “altın kızları”
Sonraki Haber Zihinsel engelli gençler sertifikalarını aldı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?