ANA SAYFA > İZMİR > TGS Genel Başkanı Durmuş, İzmirli gazetecilerle bir araya geldi

TGS Genel Başkanı Durmuş, İzmirli gazetecilerle bir araya geldi

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
TGS Genel Başkanı Durmuş, İzmirli gazetecilerle bir araya geldi

İzmir'de üyelerinin olduğu gazeteleri ziyaret eden TGS Genel Merkez yöneticileri yaptıkları basın toplantısı ile meslektaşlarına çağrıda bulunarak "Yerelinden ulusalına gazeteciler tek bir çatı, sendika altında örgütlenip haklarını, geleceklerini güvence altına alacak bir sistem kurmaları gerekiyor" dedi. Sendika, işsiz gazeteciler için başlatmış oldukları proje hakkında da bilgi verdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Merkez yöneticileri, İzmir'de çeşitli temaslarda bulundu. Sendikanın Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Kurtman ve Genel Örgütlenme Sekreteri Mustafa Kuleli, üyelerinin olduğu yerel gazeteleri ziyaret ederek, hem gazetecilerle hem de gazetelerin yöneticileri ile bir araya geldi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile Türk İş Ege Bölge Temsilcilisi Süleyman Yıldırımı da ziyaret eden TGS yöneticileri, karşılıklı olarak örgütlenme konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Sendika yöneticileri ayrıca yaptıkları basın toplantısı ile çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptılar. Sendikanın İzmir Şubesi'nde yapılan ve çok sayıda yerel gazetecinin de katıldığı basın toplantısında konuşan Genel Başkan Gökhan Durmuş, özelikle 15 Temmuz Darbe girişiminin de ardından, demokrasi gibi basın özgürlüğü açısından da geriye doğru gidildiğini hatırlatarak " Şu anda cezaevlerinde 146 arkadaşımız tutuklu bulunuyor ve bunların büyük bir çoğunluğunun henüz iddianemeleri hazırlanmadı, soruşturmalar yazdıkları haberler üzerine. Biz Türkiye'deki bütün gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini düşünüyoruz. Yargılamalar tutuksuz yapılmalı. Eğer suçluluğu mahkemeler tarafından ortaya çıkarılırsa o zaman geerken yapılır. Gazetecinin kalemi kırılarak Türkiye'de demokrasi geliştirilemez" dedi.

'YAYIN YASAKLARINA KARŞI YENİ YOL GELİŞTİRMELİYİZ'

Gündemdeki Anasaya oylamasına da değinen Durmuş şunları söyledi "Toplumun büyük bir kısmı neye evet ya da hayır diyeceğini bilmiyor. Medya organlarında bu yönde yayın yapılmıyor. Biat edenler çoğunlukta, biat etmeyenler üstünde çok ciddi baskılar var. Basın kuruluşları kapatıldı, binlerce gazeteci işsiz kaldı. Türkiye'de halk haber alma hakkını kullanamıyor şu anda. Doğru ve tarafsız habercilik yapılamıyor. İktidar bunun için özel çaba sarf ediyor. Son yaptıkları değişikliklerle televizyonlara da ciddi baskılar yapmaya başladılar.  Buna karşı gazeteciler kesin bir tavır almalı. Bizim hedefimiz halka doğru bilgiyi götürmek. Biz kamunun vicdanıyız. Bunun için bu yasakların bize engel olmaması gerekiyor. Şu ana kadar nasıl yayın yasaklarını çeşitli yöntemler bularak deldiysek, para cezalarını göze aldıysak bundan sonra da yayın karartmalara karşı ne bir yol geliştirip, halka haber götürmeye devam etmeliyiz".

İŞSİZ GAZETECİLERİN HABERLERİNE TELİF ÜCRETİ

İşsizliğin sektörün kanayan yaralarından biri olduğunu da belirten Durmuş "Türkiye'de resmi rakamlarda işsizlik yüzde 11 bandındayken bu rakam bizde yüzde 30. 10 bin gazeteci işsiz. Bunun 3 bini OHAL KHK'ları gerçekleştirildi. Bunlar TÜİKîn verileri. Gazeteciler iş bulma olanakları daraldıkça sektörü değiştirmek zorunda kalıyor. Sendikamızın journo.com.tr üzerinden işsiz gazetecilere yaptıkları haberler üzerinden telifler ödeyerek sektörde kalmasını sağlamayı hedefledik. Şu anda 80 gazeteciye telif ödedik. Sendika olarak bunu daha da büyütmeyi hedefliyoruz. İzmir'deki işsiz meslektaşlarımızı da çağrı yapmak istiyorum. Onlar da bu sürece dahil olabilir" dedi.

'YEREL BASINDA BASKILARDAN ETKİLENİYOR'

Yerel basının da baskılardan etkilendiğini ifade eden Durmuş şunları söyledi "Mevzuatta yapılan değişiklikler yerel medyanın da önü kesilmek isteniyor. Resmi ilanlar kesilerek cezalandırılmak isteniyor. Ancak sendika büyüdüğü zaman, gazetecilerin haklarının daha çok korunması için çaba sarf edilebilir. Önümüzde gazetecilerin, işçi gibi çalıştırılmasının önünü açan hazırlıklar var, patronlar tarafından. Biz bunların karşısında birlikte ve güçlü duramadığımız zaman engel olamayız. 1961'de günlerce süren mücadeleden sonra kazanılan haklar şimdi elimizden alınmak isteniyor. Bugün bize de düşen görev bunu korumak. Hiç bir arkadaşımız ben yerelde çalışıyorum, bunu ulusal medyada çalışan arkadaşlar düşünsün dememeli. Önce ulusalda başlayacak ama kısa süre sonra yerelde de uygulanacak. Yerelinden ulusalına gazeteciler tek bir çatı, sendika altında örgütlenip haklarını, geleceklerini güvence altına alacak bir sistem kurmaları gerekiyor. Bu sistem toplu iş sözleşmeleri ile olur".  

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber 45 yıl sonra buluştular...
Sonraki Haber Pınar Süt, ormanları koruyan paketlerde

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?