ANA SAYFA > ÇEVRE > Sakız ağacı için İzmir'de 20bin hektar alan

Sakız ağacı için İzmir'de 20bin hektar alan

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Sakız ağacı için İzmir'de 20bin hektar alan

Orman Genel Müdürlüğü’nün sakız ağacı yetiştiriciliğini güçlendirmek ve dünyada söz sahibi yapmak için 2014 yılında başlattığı, beş yıl sürecek olan “Sakız Eylem Planı” kapsamındaki değerlendirme toplantıları devam ediyor.

Son olarak İzmir'in Çeşme ve Urla gibi sakız ağacına ev ahipliği yapacak ilçelerindeki yetiştiriciler, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, orman fakülteleri ve yörenin mülki amirlerinin katıldığı toplantılardan biri, Urla Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü'nde yapıldı.

Toplantıda konuşan İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, sakız ağacı yetiştirilmesi için eylem planı kapsamında toplam 20 bin hektar sahanın envanterini çıkarmaya başladıklarını, bunun büyük oranda bitirildiğini ve 2015 yılı başlarında tamamlanacağını söyledi. Aydın, konuşmasında şunları söyledi: “İzmir Orman Bölge Müdürlüğü olarak eylem planı kapsamında toplam 96.000 adet sakız fidanı yetiştireceğiz. Kaliteli sakız üretimi sadece erkek ağaçlardan yapılabildiğinden tohumdan üretim tercih edilmemektedir. Bu amaçla Torbalı Fidanlığımız'da 30 bin adet 2015 yılında, 55 bin adet 2016 ve 2017 yıllarında, 11 bin adet 2018 ve 2019 yıllarında şeklinde fidan üretimi planlanmıştır. Bölge müdürlüğümüzde eylem planı kapsamında toplam 45 hektar aşılı fidan dikimiyle sakız ormanı kurulacak ve 15 hektar yabani sakızlıkların ıslahı yapılacaktır. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğümüz, Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği'nde sakız özel ağaçlandırmasıyla ilgili düzenlemeler üzerinde çalışmaktadır. Çok yakında çalışmalar tamamlandığında bu konuda da açıklamalarda bulunulacaktır." dedi.

Toplantıda bir sunum yapan TEMA Vakfı Temsilcisi Hikmet Öztürk ise Türkiye'de sakız üretiminin gelişimi konusunda kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının el ele olmasının umut verdiğini söyledi. Sakız ağacının çoğaltılmasına ilişkin problemlere değinen Öztürk, şunları kaydetti: “Yaşlı ağaçlardan yeterince aşı materyali elde edilememektedir. Materyal alınan ağaçlar yaşlandıkça aşıda başarı düşmektedir. Yabani sakız ağaçlarındaki yaşlı sürgünlere aşı tutmamaktadır. Bu yüzden TEMA Vakfı olarak, verimli sakız ağaçlarının sahip olduğu gen havuzunu korumak, kitlesel sakız ağacı fidanı üretmek için soy kayıtları belli materyal altyapısı oluşturmak, klon parkında yer alan materyalin periyodik olarak canlandırma kesimleriyle yeniden gençleşmelerini sağlamak, böylelikle vejetatif üretime engel olan yaşlılık sorununu kontrol altına almak şeklinde çalışmalar yapıyoruz.” dedi.

Konuşmalar ve sunumların ardından toplantıya katılanlar, Urla bölgesindeki sakız sahalarını birlikte gezerek incelemelerde bulundu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Pınar Karşıyaka'da 2 sakat
Sonraki Haber Hava ulaşımına sis engeli

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?