ANA SAYFA > SAĞLIK > İzmir organ naklinde lider

İzmir organ naklinde lider

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir organ naklinde lider

İzmir organ bağışında 80 ili geride bırakırken, Ülkemiz de bu alanda rekora doğru koşuyor. Türkiye'de 2015 yılında 7 bin 704 kişi organ ve doku nakli sonrası sağlığına kavuştu. Bunların 3 bin 203'ünü böbrek nakli oluşturdu. Ancak hala 30 bine yakın hasta, organ nakli umuduyla yaşıyor.

Ülkemizin organ nakli konusunda çok iyi bir noktaya tırmandığını söyleyen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı, aynı zamanda İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doku Tiplendirme Laboratuvarı Sorumlusu, Prof. Dr. İbrahim Pirim, ölümle yaşam arasındaki ince çizgide gidip gelen süreci anlattı…

Bir taraf ağlarken, diğer tarafı güldüren organ nakli, tıpkı madalyonun iki yüzü gibi… Prof. Dr. İbrahim Pirim, “Türkiye organ naklinde çok iyi bir yerde… Sağlık Bakanlığı’nın merkezi bir sistemi var, Türkiye’nin neresinde olursanız olun, kadavra çıktığı zaman Bakanlığın “Organ Paylaşım Sistemi”ne giriyoruz. Kime uygun organ varsa o hasta ile temasa geçiliyor. Kadavra çıktığı zaman uyum testlerini hızlıca yapıp, sisteme girmek zorundasınız. Özellikle de solid organ naklinde (akciğer, böbrek, ince bağırsak, kalp, karaciğer, pankreas) Türkiye oldukça iyi bir noktada…” dedi.

Binler Diyalizle Hayata Tutunuyor

Sağlık Bakanlığı Organ, Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı verilerine göre; 22 bin 360'ı böbrek, 646'sı kalp, 2 bin 254'ü karaciğer, 48'i akciğer, 3'ü ince bağırsak, 3'ü kalp kapağı, 270'i pankreas, 2 bin 549'i kornea olmak üzere 28 bin 133 kişi organ ve doku nakli bekliyor. Türkiye'de en fazla organ bekleyen ve her geçen yıl sayısı artan hastaların başında ise böbrek hastaları geliyor. Her yıl yaklaşık 6-7 bin böbrek hastası nakil listesine dahil olurken, 60 bin 622 böbrek hastası da 15 bin 507 cihazda diyalize giriyor.

Kadavradan nakil oranının istenilen seviyede olmadığını söyleyen Prof. Dr. İbrahim Pirim, bu sistemin İspanya’da çok başarılı bir şekilde işlediğini çünkü devletin beyin ölümü gerçekleştiğinde hiç kimseye sormadan organlara el koyduğunu ifade etti. Canlıdan naklin en son düşünülmesi gereken çare olduğunu da ekleyen Prof. Dr. Pirim, organı alınan kişinin de belli bir oranda risk altına girdiğini söyledi. Özellikle böbrek ve karaciğer nakli konusunda çok iyi bir noktada olduğumuzu söyleyen Prof. Dr. Pirim, ince bağırsak nakli için çok fazla merkez olmadığını ve ince bağırsağın özeliğinden ötürü başarı şansının da, on nakilde en fazla üç olduğunu dile getirdi.

Bağış İçin İkna Etmek Şart

Organ bağışında dini çekincelerin çok fazla ön plana çıkmadığını savunan Prof. Dr. Pirim, “İnsanlar ikna edebildiğiniz sürece organ bağışlıyor. Bu işi birileri sıhhat kazansın diye yaptığınızı ve maddi bir çıkarla ilişkisi olmadığını iyi anlatabilirseniz, başarı sağlarsınız. Acılı aileye yaklaşan kişinin profesyonelliği çok önemli” diye konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka'da işyeri ruhsatı için yeni dönem
Sonraki Haber Gençler ustalarla buluşmaya devam ediyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?