ANA SAYFA > SAĞLIK > İki haftadan fazla süren öksürüğünüzü ihmal etmeyin

İki haftadan fazla süren öksürüğünüzü ihmal etmeyin

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İki haftadan fazla süren öksürüğünüzü ihmal etmeyin

Verem insanlık tarihinde binlerce yıldır var olan bir bakteri tarafından oluşan iltihabi, bulaşıcı bir hastalıktır. Dünya’da bütün ülkelerde tüberküloz vardır. Yılda 9,2 milyon insan bu hastalığa yakalanırken 1,6 milyonu ölmektedir. Hastalığın nasıl bulaştığı ve tedavi yöntemleriyle ilgili açıklama yapan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Ayşe Dallı, Türkiye’deki vaka sayısında son yıllarda azalma gözlemlendiğini belirtti

Yrd.Doç.Dr.Ayşe Dallı, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) “Küresel Tüberküloz 2013 Raporu”na göre 2012 yılında 8,6 milyon yeni vaka ve 1,3 milyon tüberkülozdan ölüm olduğu, 2005-2006 yıllarında Türkiye genelinde yaklaşık 21.000 tüberküloz vakası varken, 2012 yılında kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 14.691’e düşmüştür” dedi.

En çok hastanın aile bireyleri ile çalışma arkadaşlarına bulaşır

Tüberküloz mikrobunun özellikle öksürme, hapşırma, konuşmakla havaya saçılan mikroplarının nefes yoluyla alınmasıyla bulaştığına dikkat çeken Yrd.Doç.Dr.Ayşe Dallı, sokakta, dolmuşta, asansörde öksüren birisi ile kısa süreli temasla verem mikrobu bulaşma olasılığının çok düşük olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr.Dallı, Bulaşma için genellikle verem hastası kişi ile belirli süre birlikte yaşamak gereklidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur.  Tüberküloz mikrobu çatal, kaşık, tabak, bardak, giysi gibi nesnelerle, kan ile, cinsel ilişki ile bulaşmaz. Aileden genetik (ırsi) olarak geçmez. Vücut direnci düşük kişilerde (AIDS hastaları, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, bazı kanserler, ilaç ve alkol bağımlılığı, sigara içimi) hastalık hızlı gelişebilir. Ya da yıllar sonra hastalık gelişebilir. Mikrop alıp enfekte olanlardan %10’u yaşamlarının herhangi bir döneminde hastalanırlar” diye konuştu.

Şikayetleriniz iki haftadan fazla sürüyorsa…

İki haftadan uzun süren şikayetlerin mutlaka uzman hekimler tarafından takibinin yapılması gerektiğini söyleyen Yrd.Doç.Dr.Ayşe Dallı, “Öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, halsizlik, zayıflama (kilo kaybı), kan tükürme, göğüs ağrısı olabilir. Bu şikayetlerden özellikle öksürük, gece terlemesi, kilo kaybı yakınmaları olan hastalar mutlaka verem savaş dispanseri ya da göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalıdırlar” dedi.

Tedavi süresi en az altı aydır

Tüberkülozun tedavisi olan bir hastalık olduğunu vurgulayan ve bu hastalıkta kullanılan çok güçlü ilaçların olduğunu kaydeden Yrd.Doç.Dr.Ayşe Dallı, “Verem Savaşı Dispanserleri bu ilaçları ücretsiz olarak verir ve hastaları takip eder. Verem mikrobu, diğer mikroplara göre çok daha yavaş çoğalır, bu yüzden ilaçları uzun süre kullanmak gerekir. Tedavi süresi en az altı aydır. Ancak bazı özel durumlarda tedavi süresi uzayabilir. Tedavisi tamamlanmış kişilerin doktor tarafından tedavisi kesilir. Geçirilmiş tüberküloz hastalığın çok düşük de olsa tekrar etmesi olasılığı vardır” şeklinde konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Amerikalı öğretmen ve öğrenciler Tire’nin el sanatlarını öğrenmeye gelecek
Sonraki Haber Akman: Oyuncularım maçı bırakmamanın ödülünü aldı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?