ANA SAYFA > EĞİTİM > Amerikalı öğretmen ve öğrenciler Tire’nin el sanatlarını öğrenmeye gelecek

Amerikalı öğretmen ve öğrenciler Tire’nin el sanatlarını öğrenmeye gelecek

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Amerikalı öğretmen ve öğrenciler Tire’nin el sanatlarını öğrenmeye gelecek

Tire’nin tarihi ve kültürel zenginliğini gelecek kuşaklara aktarmak için İzmir Üniversitesi tarafından başlatılan çalışmalar tur şirketi temsilcilerinin Tire’yi ziyareti ile yeni bir boyuta taşındı.

Tire’nin tarihi ve kültürel mirasının gelecek kuşaklara aktarılabilmesi amacı ile 2011 yılında İzmir Üniversitesi tarafından başlatılan, İzmir Valiliği, yerel yönetimler, kurum ve kuruluşlar ile İzmir’de eğitim veren diğer üniversiteler tarafından desteklenen çalışmalar tur şirketi temsilcilerinin Tire’yi ziyaretinin ardından yeni bir boyuta taşındı. Başta Tire’nin el sanatlarını öğrenmek isteyen Amerikalı öğretmen ve öğrencilere özel kültür ve inanç turları olmak üzere Foça ve Kuşadası’na gelecek kruvaziyer gemileri için de en az birer günlük Tire turlarının düzenlenmesi planlanıyor. Tire’nin artık sadece Salı günleri düzenlenen pazarı ile değil tarihi ve turistik değerleri ile de tur şirketlerinin ilgi alanında yer alacağını dile getiren İzmir Üniversitesi Tire’deki Tarihi Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, “Tarihi eserleri koruyup gelecek kuşaklara aktarmanın yanı sıra çalışmalarımızın Tire’nin ekonomisine de katkıda bulunmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Dinlerin buluştuğu yer
Tur şirketi temsilcilerinin Tire’yi ziyaretinde, özellikle inanç turizmini tercih eden yabancı turistler için zengin programlar yapılabileceği konusunun gündeme geldiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Öztürk, “En çok dikkat çeken yerler, 5’inci yüzyıldan kalma Ayazma ve onun üzerine 15’inci yüzyılda inşa edilen Şemsi Mescidi ve Ortodoks Rumlarının ibadet için Ekinhisarı camisine bitişik olarak yaptırdığı Agia Kiryaki şapeli oldu. Tire’de 1441 yılında yapılan ve Mevlevihane olarak kullanılan Yahşi Bey camisi ve Yalınayak camisi de Yahudiliğin simgesi olan Davut Yıldızı taşımaları nedeniyle dikkat çekti. İspanya’dan sürgün edilen Sefarad Yahudilerine kucak açan Tire onlar için çok özel bir yer. İstanbul’da Yahudi kültür turları yapan bir turizm şirketinin yetkilileri de önümüzdeki günlerde Tire’yi tanımaya gelecek” dedi.

Meryem Ana’nın mezarı Tire’de mi?
Tur şirketlerinin ilgisini çeken bir başka konunun da Meryem Ana’nın Efes’e gitmeden önce iki yıl Tire’de konakladığı ve mezarının bir mağarada olduğu iddiası olduğunu söyleyen Meltem Öztürk, “Meryem Anaya atfedilen ayazmanın bulunduğu bölgenin Yukarı Meryem Ana Mahallesi olarak bilinmesi, Bazı Bizans kayıtlarında adının Azize Meryem Mahallesi olarak geçmesi bu iddiayı desteklemekte” dedi.

Her köşeden tarih fışkırıyor
Tire’de devşirme taşlarla inşa edilen külliyeler, Bedesten, Arasta gibi Bizans çarşılarının da çok ilgi çeken yerler arasında olduğunu kaydeden Öztürk, Tire’nin yabancı turistler kadar yerli turistlerin de ilgisini çekecek bir kasaba olduğunu sözlerine ekledi. İnsanların tarihi eser kadar tarihi kişi ve kişiliklerin hikâyelerini de merak ettiği bilgisinin tur şirketi temsilcileri tarafından paylaşıldığını hatırlatan Öztürk, “Tire’de çok sayıda Mevlevihane ve Bektaşi tekkesi mevcut. Tire bir zamanlar evliyalar şehriydi. Hemen her köşede bir evliya türbesi görebilirsiniz. Bunların hepsinin de ilginç hikâyeleri var” dedi.    

 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Moda rüzgarı Karşıyaka'da esiyor...
Sonraki Haber İki haftadan fazla süren öksürüğünüzü ihmal etmeyin

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?