ANA SAYFA > SAĞLIK > "Grup terapisi" ile öfkenizi yenebilirsiniz

"Grup terapisi" ile öfkenizi yenebilirsiniz

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ

Özel Tınaztepe Hastanesi ve TAPDİ Buca Tıp Merkezi psikologlarından, uzman psikolog Seval Baysal, öfkenin insanın doğasında bulunan ve herkes tarafından hissedilen normal bir duygu olduğuna dikkat çekerek asıl önemli olanın öfkeyi kontrol edebilmek ve doğru bir şekilde ifade edebilmek olduğunu vurguladı.

Günlük yaşantıda birçok kişinin karşı karşıya kaldığı öfke duygusunun mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen Uzm. Psk. Seval Baysal, kendini sürekli öfkeli hisseden veya öfkelendiğinde kontrolü sağlayamayan kişilerin öfke kontrolü ile ilgili destek almasını önerdi.

 Sık sık öfkelenen, ilişkileri bozulan ya da yakınlarına veya kendilerine zarar veren kişilerin öfke kontrolüne daha çok ihtiyaç duyduklarının altını çizen Psk. Baysal, “Öfke duygusu, kayıp yaşandığında, tehdit, korku yaratan durumlarla karşılaşıldığında, engellenme, reddedilme gibi durumlarda, hata yapıldığında ve hedefe kilitlenme gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Öfke ile başa çıkmak için kişinin öfke duygusunu tanıması, farkına varması ve bunu sağlıklı bir şekilde ifade edebilmesi gerekir.” dedi.

Öfke kontrolünün ailede öğrenildiğini sözlerine ekleyen Psk. Baysal, çocukluk döneminde öfke kontrolünü doğru bir şekilde öğrenemeyen kişilerin, yetişkinlik dönemlerinde karşılaştıkları engeller karşısında öfkelerini kontrol etmekte zorluk çektiklerini belirtti.

 

“ÇARESİZ DEĞİLSİNİZ”

 

Psk. Baysal, öfkeyle baş edebilmek için bireysel terapilerin kullanıldığını ancak, grup terapilerinin pek çok alanda kullanıldığı gibi, öfke kontrolünde de etkili sonuçlar verdiğini ifade etti. Psk. Baysal, öfke kontrolü grup terapilerinin , “Kendilerini öfkeli hisseden ve öfkesiyle baş etmede zorlanan bireylerin katıldığı, 8-10 kişilik gruplardan oluşan ve öfkenin daha iyi tanınması, doğru bir şekilde ifade edilmesi ve öfkeyi yönetmede kullanılan teknikleri içeren bir terapi olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Grup terapilerinde kişi,  kendi sorunlarını, benzer sorunlara sahip bireylerin de içinde bulunduğu, güvenli bir ortamda ortaya koyarak, tecrübelerini birbirlerine aktarırlar ve birbirlerinin tecrübelerinden yeni şeyler öğrenerek, birbirlerini model alır, yeni sosyal beceriler edinir, farklı kişilerle etkileşime geçer ve bu sayede farklı tutum ve davranışlar edinir, aynı zamanda bunları grup içinde deneme şansı elde ederek kendi yaşamlarına aktarabilirler” diye konuştu.

Öfke kontrolü ile Özel Tınaztepe Hastanesi ve TAPDİ Buca Tıp Merkezi psikoloji birimi bünyesinde öfke kontrolü ile ilgili grup terapileri yaptıklarını da hatırlatan Psk. Baysal, öfke kontrolünde problem yaşayan kişilerin çaresiz olmadıklarını ifade etti. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Lösemili çocukların ailelerine destek
Sonraki Haber AK Parti İl Başkanı'ndan KSK Kongresi öncesi açıklamalar...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?