ANA SAYFA > EKONOMİ > EGİKAD’dan resmi nikah şartının kaldırılmasına tepki

EGİKAD’dan resmi nikah şartının kaldırılmasına tepki

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
EGİKAD’dan resmi nikah şartının kaldırılmasına tepki

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin resmi nikah şartı aranmadan dini nikah kıyılabileceği kararına tepki gösterdi.

Resmi nikahın kadınlar için bir güvence niteliğinde olduğunu, karar ile dini nikah sayısında patlama olacağını savunan Elmasoğlu, çocuk gelin sayısının da bu şekilde daha da artacağını söyledi.

EGİKAD olarak kadınların toplum içinde yaşadıklarını sorunların azaltılması, sosyal ve iş hayatında daha aktif hale gelmesi için mücadele ettiklerini belirten Elmasoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin kararının kadınların sorunlarını daha da artıracak nitelik taşıdığını söyledi.

Kadın ve çocukların aleyhine

Üyelerinin tümü erkeklerden oluşan Anayasa Mahkemesi’nin, resmi nikah yapılmadan dini nikah kıyan din görevlilerinin cezalandırılmasını öngören Ceza Kanunu maddesini iptal ettiğini açıklayan Elmasoğlu, “Ceza Kanunu’nun 230’uncu maddesinin 5 ve 6’ncı maddelerindeki düzenleme evlilik cüzdanını görmeden dini nikah kıyan görevlinin 2 aydan 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını öngörüyordu. Mahkeme gerekçe olarak basından öğrendiğimize göre resmi evlilik olmadan birlikte yaşanabildiğine göre, resmi evlilik olmadan dini nikah kıymayı cezalandırmanın eşitsizlik olduğunu ifade etmiş. Türkiye’de evlilerin yüzde 96,7’si dini nikahlı. Yani toplum olarak, dini nikaha önem ve değer veriyoruz.  Sadece dini nikahla yapılan evliliklerde kadınların ve o evliliklerden doğan çocukların hakları garanti altında olmuyor. Bu karar kadınları ve çocukların aleyhine sonuçlar doğuracaktır” dedi.

Yeni Meclis bu işi çözmeli

Bu kararın toplumda resmi nikaha gerek kalmadığı şeklinde anlaşılabileceğini, erkeklerin çok eşliliğin artabileceğini, din görevlilerinin nüfus cüzdanına bile bakmadan insanları evlendirebileceğine dikkat çeken Elmasoğlu, şöyle konuştu: “Bu kararla erken evlilikler çoğalacak. Her yıl binlerce kız çocuğu 18 yaşından küçük olduğu için sadece dini nikahla evlendiriliyor. Karar bu nikahları kıyan din görevlilerinin elini rahatlattı.  Ayrıca dini nikahta, kadın evlenmek isteyip istemediğini bizzat kendisi şahitler önünde söylemek zorunda değil. Babasının ya da erkek bir büyüğünün ‘’evet’’ demesi evlenmesine yetiyor.  Anayasa Mahkemesinin işi kadınların ve çocukların hayatını zorlaştırmak değildir. 7 Haziran’da seçilecek yeni Meclis’in ilk bu durumu yeni bir kanun yaparak ortadan kaldırmak olmalı.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Bu gurur kadınların…
Sonraki Haber Selçuk Demirel'in desenleri İzmirliler ile buluşuyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?