ANA SAYFA > EKONOMİ > Dünya Bankası ve Güney Kore’den gelen heyet İzmir’i ziyaret etti

Dünya Bankası ve Güney Kore’den gelen heyet İzmir’i ziyaret etti

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Dünya Bankası ve Güney Kore’den gelen heyet İzmir’i ziyaret etti

İZKA tarafından organize edilen ziyaret ile teknoloji ve inovasyon alanlarında karşılıklı deneyim paylaşımı yapılması, işbirliği ve finansman olanaklarının tartışılması amaçlandı.

Üç günlük ziyaret kapsamında İZKA, TTGV, Güney Kore Busan Teknoparkı ve Kore Endüstri Kompleksi Şirketi (KICOX)   yetkilileri ve Dünya Bankası temsilcileri bir araya geldi. Teknoloji ve inovasyon konusunda yapılan çalışmalara ilişkin bilgi almak üzere İzmir teknoparklarına saha ziyaretleri düzenlendi. Kendi ülkelerindeki modeli ve kazanılan deneyimleri aktaran heyet, Türkiye’deki teknopark yapısı ve çalışma modelini inceledi, çeşitli öneriler geliştirdi.

Ziyarette Dünya Bankası’ndan Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Sektör Lideri Jose Guilherme Reis ve Ankara Ofisi’nden Can Selçuki yer aldı. Güney Kore’den Dong-A Üniversitesi Profesörü Suk-Jun Lim, Busan Teknoparkı CEO’su Tae-Kyung Kim, Teknopark uzmanı Hyun-woo Cho, KICOX’tan Ulsan Eko-Endüstriyel Park Geliştirme bölümünden Dr. Sangyoon Lee ve Dr. Mihoon Jeong katılım sağladı.

İZKA yetkilileri ile gerçekleştirilen bir günlük masa başı çalışmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, ideEGE Teknoloji Geliştirme Bölgesi, İzmir Bilim Parkı, İzmir Teknopark ve DEPARK’a ziyaretler düzenlendi.

İZKA Planlama Birim Başkanı Murat Çelik İzmir ile Busan şehirlerinin benzer potansiyellere sahip olduğu ve karşılıklı işbirliği konularının geliştirilebileceğini belirtti.

Yapılan bilgilendirmelere göre, Güney Kore’de bulunan 17 teknoloji geliştirme bölgesinden birisi olan Busan Teknopark planlama, Ar-Ge, test-sertifikasyon, üretim ve pazarlama alanlarında firmalara destek sağlıyor. 2014 bütçesi 70 milyon Dolar olan teknopark 126 şirkete ev sahipliği yapıyor. KOBİ niteliğindeki bu şirketler daha büyük bir ölçeğe eriştikten sonra teknoparktan ayrılıyor. Üniversite bünyesinde değil ayrı bir alanda hizmet veren Busan Teknoparkı firmalara sağladığı ileri düzeydeki hizmetler ile onların bir dünya firması haline getirmeyi amaçlıyor.

Busan Güney Kore’nin ikinci büyük şehri ve en büyük liman kenti. 1970’lere kadar gemicilik, ayakkabı ve makine sanayi gibi sektöre dayanan şehir ekonomisi, dünyada yaşanan teknolojik değişimlerle birlikte gerileme dönemi yaşamış. Yeni sektörlere odaklanma, yüksek teknolojiler ve yeni değer zincirleri yaratma ihtiyacı doğrultusunda 18 alt sektörü içeren beş ana stratejik sektör seçilerek 1993’ten itibaren bu sektörlerde uzmanlaşmaya yönelik çalışmalar yapılmış.

Küresel eğilimler, devlet politikaları, bölgesel özellikler ve gelişme potansiyelleri ışığında belirlenen bu sektörler şöyle:

  • Deniz endüstrisi (açık deniz tesisler, yeşil gemicilik, balık işleme)
  • Dönüşen endüstriler (makine, otomobil, yeşil enerji, havacılık, ayakkabı ve tekstil)
  • Yaratıcı kültür endüstrileri (film, bilgi-iletişim, tasarım)
  • Biyo-sağlık (yaşlanmayı geciktirme, yaşlılara yönelik ürünler, tıbbi servisler, radyolojik tıp bilimleri)
  • Bilgi altyapısı hizmetleri (kültür-kongre, finans, lojistik).

Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı tarafından kurulan KICOX ülkedeki 63 çekirdek endüstri bölgesini destekliyor. KICOX Eko-Endüstri Parkları projesi ile çevre ile dost endüstri altyapısı ve endüstriyel simbiyoz kurulmasını amaçlıyor. Ziyaret kapsamında İZKA yetkilileri ve saha ziyaretlerindeki katılımcılara çalışmalar hakkında somut örnekler anlatıldı.

İzmir’in sahip olduğu doğal varlıklara dikkat çeken yabancı konuklar kalkınmanın özellikle sürdürülebilir biçimde ele alınmasının bu bölge için büyük önem taşıdığını vurguladılar. Başarılı geçen deneyim paylaşımı ziyaretinin ardından olası işbirliği alanları karşılıklı devam edecek çalışmalar ile şekillenmesi bekleniyor.

 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Yaratıcılık ödülleri Gelişim Koleji'nin
Sonraki Haber Büyükşehir'den, iddialara yanıt...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?