ANA SAYFA > SAĞLIK > Diyabetiklere, “insülin haritası” önerildi

Diyabetiklere, “insülin haritası” önerildi

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Diyabetiklere, “insülin haritası” önerildi

Endokrinoloji Profesörü Mehtap Çakır, insülin kullanan diyabetik hastaların yaptıkları yanlışlar nedeniyle kan şekeri ayarlarını bozabildiğine dikkat çekti. İnsülinin her defasında farklı bir yere yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Çakır, hastaları rotasyon konusunda uyardı, “Hastaların hep aynı yere insülin yapmamaları için kendi insülin haritalarını çıkarmaları gerekir” dedi.

İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehtap Çakır, diyabetik hastaların zaman zaman bozulan kan şekeri ayarı nedeniyle başvurduğunu söyledi. Böyle durumlarda hastanın ilaç dozlarını değiştirmeden önce mutlaka sebep olabilecek muhtemel çok sayıda faktörün hasta ile konuşularak irdelenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Çakır, “Bu noktada hastanın kendisine bağlı olabilecek faktörlere dair hekimine karşı dürüst olması önem taşır” diyerek şunları söyledi:

HASTALAR DÜRÜST OLMALI

“ Diyabete uygun beslenme tarzının terkedilmiş olması ya da ilaçların düzensiz kullanılması gibi hastaya bağlı faktörlerin olmadığından emin olunduktan sonra diğer sebepler araştırılır. Diyabetik hastalarda bazen yeni eklenen bir sağlık problemi kan şekeri ayarını bozar. Bu nedenle ateş, kilo kaybı, karın ağrısı gibi yeni eklenen problem varsa hekime bilgi verilmelidir. Bu anlamda en çok göz ardı edilen sorunlardan birisi diyabetik hastalarda görülen diş ve dişeti hastalıklarıdır. Kan şekeri ayarı konusunda sorun yaşayan ama sebep bulunamayan hastaların mutlaka diş muayenesi yapılmalıdır. Bunun haricinde de diyabetik hastalarımıza düzenli aralıklarla diş hekimine gitmelerini öneriyoruz.”

İNSÜLİN UYGULAMA REHBERİ KULLANIN

Öte yandan Prof. Dr. Çakır, insülin kullanan diyabetik hastalarda farklı problemlerin kan şekeri ayarını bozabildiğini, çok sıklıkla insülinin yanlış kullanımından kaynaklandığını kaydeden Prof. Dr. Çakır şu uyarı ve önerilerde bulundu:
“ Burada insülinin yanlış kullanımı farklı şekillerde olabilir. Örneğin hasta insülini yanlış bölgeye yapıyor olabilir. İkinci ihtimal doğru bölgeye (örneğin karın cildinden) yapmaktadır ama bölge değiştirmemektedir. Teorik olarak insülin enjeksiyon bölgesinin her enjeksiyonda farklı olması ve aynı bölgeye en erken bir ay sonra gelinmesi önerilmektedir. Fakat pek çok insülin kullanan hastaya sorduğumda insülini devamlı kendilerine en kolay gelen yerden yaptıklarını belirtmektedirler. Bu durum insülin enjeksiyonu yapılan bölgede lipoatrofi (yağ dokusu kaybı) ya da lipohipertrofi (yağ dokusu artışı) gelişimine sebep olabilir. Her iki durumda da insülin emilimi bozulacağından kan şekeri ayarı da bozulur. Bu durumu önlemek açısından insülin enjeksiyon yerlerinin devamlı değiştirilmesine “rotasyon” denir. Hastanın kendisi için bir rotasyon biçimi belirlemesi her defasında nereye insülin yapacağını hatırlamasını sağlar ve düzenli uygulamaya imkân verir. Hasta için bir insülin uygulama haritası diyebileceğimiz, enjeksiyon bölgelerini gösteren, işaretleyebilecekleri bir görsel işlerine çok yarayacaktır. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Derneği’mizin “İnsülin Uygulama Teknikleri” broşüründen yararlanabilirler.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir'de ilk ve tek: Deniz Canlıları Merkezi
Sonraki Haber Karşıyakalı Okçu Demir, Dünya Şampiyonu oldu

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?