ANA SAYFA > GÜNDEM > ÇELEBİ: KALİTELİ BİR EĞİTİM İÇİN YALNIZ HAVACILIK ALANINDA EĞİTİM VERECEĞİZ

ÇELEBİ: KALİTELİ BİR EĞİTİM İÇİN YALNIZ HAVACILIK ALANINDA EĞİTİM VERECEĞİZ

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
ÇELEBİ: KALİTELİ BİR EĞİTİM İÇİN YALNIZ HAVACILIK ALANINDA EĞİTİM VERECEĞİZ

Yazarımız Yılmaz Durmaz'ın Havajet Havacılık Anadolu Meslek Lisesi İcra kurulu başkanı Mehmet Çelebi röportajı...

Atatürk’ün ”İstikbal göklerdedir” , Vehbi Koç’un “Meslek lisesi memleket meselesi” sloganını yaşama geçirecek Türkiye’de ikinci, Egedeki ilk olacak olan Havacılık Anadolu Meslek Lisesi’nin İzmir’deki eğitim öğretime büyük renk katacağı heyecanı yaşıyorum. Serde Öğretmenlik var ya. Emekli bir öğretmen olarak bu ülkenin gençliğine dolayısı ile geleceğine ışık tutacak her kim veya kuruluş olursa olsun yanında durmayı, destek vermeyi bir görev sayıyorum. İnandığım insanların bu yolda olmalarını görmek ise ayrı bir keyif verir. Aktüel Panorama Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Çelebi ile Murat İyilikli’nin ilk sohbetlerinden beri okulun kuruluş çalışmalarını Mimar Levent Acar’ın okulun inşaatında işçiler ile birlikte inşaat işlerini izliyorum. İzmir’deki gençlerimizin meslek seçiminde geleceğin meslekleri arasında gösterilen kabin hizmetleri, lojistik ve uçak bakım teknisyenliği gibi alanlarda da seçim şansı olacağı için seviniyorum. Sadece havacılık alanında eğitim verecek olan bu okul, havacılık sektörüne teknik eleman yetiştireceği gibi havacılık alanındaki üniversitelerin ilgili bölümlerine sınavsız geçiş hakkı sağlayacağını düşünmek sevinci artırıyor. 

Havajet Havacılık Anadolu Meslek Lisesi’nin kuruluş amacını, öğrenci kabulünü, eğitim sürecini ve eğitim süreci sonunda öğrencilerin kazanımlarını okulun İcra kurulu başkanı Mehmet Çelebi’ye sorduk.


Neden Havacılık Meslek Lisesi?

Atatürk’ün ”İstikbal göklerdedir” , Vehbi Koç’un “Meslek lisesi memleket meselesi” sloganı yıllardır beynimde yer edinmişti. Havacılık hem günümüzün hem de geleceğin mesleği. Hava limanlarına gidin, oradaki kalabalığın otogarlardaki kalabalıktan farklı olmadığını göreceksiniz. Hava yolu ile yolculuk Türkiye’de çok benimsendi. Gerek yolculuk ücretlerinin düşüklüğü, gerekse havayolu yolculuğunun güvenilirliği ve karayolu yolculuğu ile kıyaslanmayacak kadar kısa süreli olması havayolu ile ulaşımı cazip hale getiriyor. Havacılık sektörünün dünyadaki büyüme hızı, bu sektördeki istihdam açığı bizi bu alana yönlendirdi. Başarılı olmak için de yalnızca havacılık mesleği alanında çalışmalarımızı yürüteceğiz.

Bu yola nasıl, kimlerle çıktınız?

Bu proje Havajet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanımız Murat Bey’in projesiydi. Geçen yıl Nisan ayında bunu değerlendirmeye başladık. Böyle bir projenin başında olmak ve İzmir’e böyle bir proje kazandıracak olmak beni de ayrıca mutlu etti. İzmir’in bu konuda en doğru lokasyonlardan biri olduğunu düşünüyoruz. Eğitim ve havacılık, hem çok dinamik bir sektör hem de maneviyatı çok yüksek olan eğitim işi. İşte bu İki noktayı bir araya getirince istihdamının da insanlara fayda sağlayacağı düşüncesiyle bu adımı attık. Umarım İzmir içinde ülkemiz içinde iyi bir kazanç olacak diye düşünüyoruz.

Eğitim süreci ile giriş şartlarınız nasıl olacak?

 Anadolu liselerindeki veya meslek liselerindeki gibi son yapılan TEOG sınavı sonuçlarına göre öğrencilerin alacakları puanlar, bizim kendi yaptığımız seçme ve değerlendirme sınav sonuçlarına göre aldıkları puanlar, aileleriyle yapacağımız görüşmeler, çocukların okula ve havacılığa olan ilgileri öğrenci alımlarımızı belirleyecek. Özellikle havacılık lisesi isteyen çocuklar önceliğimiz olacak. Çünkü sevdikleri konuda daha başarılı olacaklarını düşünüyorum. Bunları üst üste koyduğumuz zaman kendi kriterlerimiz aslında yavaş yavaş oturacak.

Bu sene ilk defa faaliyete geçtiğimiz için herhangi bir taban puanımız yok. Gelecek olan müracaatlar değerlendirerek, kontenjanımız oranında seçmeler yapacağız.

Bu sene çocuklar için büyük avantaj, seneye puan şartı aranacak.

Havajet Havacılık Anadolu Meslek Lisesi’nde hangi bölümler olacak?

Bu yıl 4 bölümle faaliyete geçmeyi planlıyoruz. Bunlar kabin hizmetleri, hava yolu işletmeciliği, lojistik ve uçak bakım bölümü olacak. Uçak bakım bölümü dolayısıyla Teknik Anadolu Lisesi özelliğimiz olacak.

Kabin hizmetlerinde host ve hosteslik eğitimi vereceğiz. Host ve hostes nitelikli ara elman ihtiyacının bir kısmını buradan karşılamaya çalışacağız. Kabin hizmetleri bölümü; uçuş hizmetlerini sağlayan host ve hosteslerle ilgili bölüm.
Hava yolu işletmeciliği bölümümüz, hava alanına girildiği andan itibaren uçaktan indikten sonraki alanı terk edene kadar gördüğümüz insanların yaptığı iş,  yer hizmetleri, yolcu operatörlüğü ve işletmecilik gibi alt dallarımız söz konusu olacak.
Lojistik bölümümüzde hava lojistiğine uygun bir eğitim vereceğiz. İlk hedefte hava lojistik eğitimi olacak, ancak lojistik bölümünü bitiren çocuklarımız kara, hava, deniz lojistik ile ilgili de istihdam edebilecek eğitimi almış olacaklar.
Uçak bakım bölümüz altında motor gövde ve elektronik bölümlerimiz olacak burada da uçak ve uçuş bakım sertifikası düzenleyen tekniker çocukların yetişmesini sağlayacağız.


Öğrencileri;  mezun olduktan sonra neler bekliyor, iş hayatına girebiliyorlar mı, eğitimlerine devam edebilecekler mi?

Burada da 2 seçenekle gitmek gerekiyor. Bir tanesi liseyi bitirir bitirmez işe başlama ihtimali olan çocuklar. Sektördeki istihdam açığından dolayı bu mümkün. Alacakları eğitim ve eğitim süresindeki sertifikasyon ve lisanslamalarla beraber direk olarak işe başlama şansları çok yüksek. Kendi ayakları üzerinde hem çalışıp, hem de okuyabilecekleri bir bölüm, bir ortam olacak.
İkinci seçenek, ben üniversiteyi planlıyorum diyen çocuklarımız için; orada da iki seçenek var ilki 2 yıllık meslek yüksek okullarının eğer ilgili bölümleri düşünecek olurlarsa sınavsız geçebilecekleri bölümler var. İkinci alternatifte 4 yıllık üniversitelerde de eğer meslekleriyle ilgili olan bölümleri seçecek olurlarsa ek kontenjan öncelikleri söz konusu. Diğer tarafta da biz sonuçta özel okuluz, bir Anadolu lisesiyiz, buna bağlı olarak verecek olduğumuz eğitim de de istedikleri üniversiteleri kazanabilecekleri bir eğitim alacaklar. Dolasıyla hedeflerine isteklerine bir şekilde yönlendirme durumu olacak. Tabi ki bizlerde eğitim alacakları süre boyunca yapacak olduğumuz çalışmalar analizler ve yönlendirmeler le beraber herkesi ilgi alanları ve yeteneklerine göre doğru şekilde yönlendirmeler yapacağız. Burada yaş gurubu olarak 14 yaş 15yaş gibi bir yaş gurubu ile başlıyoruz biliyorsunuz.

Sizden aldıkları bu meslek eğitimini bitirdikten sonra iş hayatını tercih ederse sektördeki kazanımı aşağı yukarı ne olacak çocukların?

Bu konuya da iki açıdan yaklaşalım. Birincisi işlevsellik anlamındaki kazanıma bakmak lazım. Kendi mesleklerini icra edebilirler ya da alacakları eğitim ile beraber örneğin kabin hizmetleri eğitimini almış olan bir arkadaş turizm sektöründe de çalışabilir, farklı bir yerlerde turizm rehberliği, otel işletmeciliği yapabilir. İkincisi maddi anlamdaki kazançları söyleyecek olursak şu anki rakamlar minimum başlangıç seviyeleri 2.000 -2.500 TL ve üzerinde rakamlar.

Nitelikli Ara Elaman sıkıntısı var, o nedenle işe yerleştirebilme şansınız var. Güzel bir rakamla da başlayabiliyorlar, böylelikle hem çalışıp hem de üniversite eğitimlerini tamamlayabilecekleri bir alanı olacak.

İsterseniz orada bir saptama yapayım. İstihdamda yerleştirme süresini insanlar merak edecekler. Ne kadar böyle rahat söyleyebiliyorsunuz şeklinde. Aslında bunu ben söylemiyorum. Türk Hava Yolları Genel Müdürünün geçtiğimiz ay bir basın açıklaması var. “Bize her yıl 650 pilot gerekiyor” diye. Şimdi bu rakamı bir pilotun uçağı tek başına uçurması ihtimali olamayacağı için çarpı beş kabın memuru, çarpı beş lojistik elemanı, çarpı beş diğer elamanlar diye ekleyebiliriz ki bu sadece Türk hava yollarının belirlediği rakamlar. Onun dışında verilen uçak siparişlerini yine basından takip ediyoruz. Diğer hava yolu şirketlerimizle beraber ciddi anlamda 2018 yılına kadar yaklaşık 450 civarında uçak alınacak Türkiye için. Buradan baktığımızda sektörde bir açık var, birde şu soru gelebilir şimdiye kadar bu nasıl gideriliyordu? Biz mi kurtaracağız. Elbette ki bizde burada çözümde bir parça olacağız. Türkiye ‘de 13 tane üniversite. 2014 tarihi itibariyle sivil havacılık MYO bazında eğitimler veriyordu. Şimdi yeni dönemde de birkaç üniversite daha İzmir için özellikle söyleyeyim 2 üniversite daha bu konuda yatırımlar yapıyor. Dolayısıyla da buradaki kontenjanları ele aldığınızda hava yolu şirketlerinin kendi eğitim şirketleri anlaşmalı kurslar özel olarak bu işi yapan kurumlar da var.2 aylık 4 aylık 6 aylık gibi. Sadece tabi ki yine kabin hizmetleriyle ilgili söylediğim kısım bunlar. Bu açık bu yöntemlerle giderilmeye çalışıldı.

Öğrenciler yurt dışını da tercih edebilirler mi?

Kesinlikle çünkü biliyorsunuz havacılık sektörü aslında dünya çapında büyümekte . Sadece Türkiye değil, geçtiğimiz ay yine basından takip ettiğimiz kadarıyla Arap hava yolu şirketlerinin bir tanesi kabin hizmetleri memur alımı yaptı. Yine basından takip ettiğimiz kadarıyla teknik konuda diğer başka bir Arap hava yolu şirketi teknik elman seçimlerini Türkiye’den tercih etti. Türkiye son 10 yıla baktığımız da ciddi anlamda bu konuda gelişme gösteren bir ülke büyüme hızı çok yüksek. Dolayısı ile de istihdam kaynağı yaratıyoruz. Aslında genç nüfusumuzun olması, verilen eğitimler yüksek derece de bilinçli olarak yapılıyor olması da Türkiye’nin artıları.

Türkiye’de havacılık sektörünün durumu ne?

Dünyanın 3.büyük hava limanı İstanbul’da olacak ve havacılık sektörü gerçekten ülkemiz için çok önemli bir konu. Şu anda da önemli fakat o zaman daha da önem arz edecek. Sektör çok büyümeye açık. En son İzmir Adnan Menderes hava limanın kapasitesinin artırılması İzmir için büyük kazanç. Dış hatların yenilenmesi, İzmir’in çok yakın zaman da bir iki tane hava yolu şirketinin uçuş merkezi olma ihtimalinin yükselmesi, İzmir’i çok fazla önemseyen havayolu şirketleri var, bunlarda açıkçası bizim doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor.

Uçaklarla teknik temasları olacak mı çocukların?

4 tane laboratuvar 3 tane teknik atölyemiz var. Bunların iki tanesi uçak bakım ile ilgili olan atölye şeklinde, biri de şu an görüşmelere devam eden havayolu şirketleriyle yerinde eğitim staj anlaşmalarını ve sektörün içerisinde olabilmeleri için iyi protokoller hazırlıyoruz. Burada büyük sürprizler de var. Şu an bitmediği için açıklayamıyorum ama okulumuzun açılmasıyla beraber göreceksiniz çok ses getirebilecek iyi projelerimiz var.

Ne zaman eğitim hayatına başlıyorsunuz?

15 Eylül 2014’te ders zili çaldığın da bizde HAVAJET’i eğitime açmış olacağız.

Bu yıl için 360 öğrenci kapasitemiz var. Bunlarla ilgili hazırlıklarımızın tamamını yaptık. Gerek eğitim kadrosu, gerek dersliklerimiz anlamında her şey tamamlandı özellikle havacılığı ilgilendiren olmazsa olmazımız İngilizce konusunda çok önemli projeler hazırladık.

İngilizce öğreniminiz farklı mı olacak?

Biz İngilizce ile ilgili çok ciddi bir proje hazırladık. Yurt dışında dil okullarıyla ilgili yaptığımız araştırmalarda en uygun noktanın Malta olduğunu tespit ettik. Şu an Malta’da iki tane okulla ön protokolü bitirdik. Bende yerinde ziyaret ettim. Yapılacak olan eğitim verilecek olan dersler bizim isteklerimizle ilgili son rötuşları yaptık. İlk yıl genel İngilizce anlamında teorik eğitimler, konuşma kulüpleri sosyal aktiviteler yıl içerisinde okulumuzda verilecek. Okul kapandıktan sonraki süreçte de üçer haftalık dönemler şeklinde çocuklarımızı Malta’ya götüreceğiz. Malta’da ne yapacağız? Bir kere yarım gün pratik anlamında dersler devam edecek konuşma ağırlıklı olarak. Dersler bittikten sonraki kısımlarda da çocuklar için aktiviteler planladık. Aslın da orada sadece bir eğitim değil eğitimle beraber çocuğa yurt dışı heyecanı bir Avrupa fikrinin kafasındaki oturumu ve dünyanın her yerinden öğrencilerin geldiğini düşünürseniz kendi yaş Guruplarıyla beraber iyi bir arkadaş gurubu sağlamış olacağız. Kendi arkadaş guruplarıyla beraber iyi bir tatil de gerçekleştirmiş olacaklar. Döndükleri zaman onun farkını burada mutlaka göreceğiz. Onuncu sınıf dal seçimlerinin yapıldığı yıl olacak. Mesleki İngilizce dediğimiz kavram bu sefer devreye girecek. Teorik kısmını biz gene okulda vereceğiz sonraki yaz yani 10.sınıfın yazında da bir 3 haftalık programımız daha olacak. Burada da konusun da uzman olan arkadaşlarla beraber mesleki İngilizce ile ilgili pratikler gerçekleştirecekler. Onuncu sınıf itibariyle İngilizce diye bir sorumuz kalmayacak. Sadece İngilizce mi olacak? 3 ve 4.sınıfta da seçmeli bir ders olarak Yine seçecekleri bölümlere göre Almanca Rusça ve Arapça ile ilgili ikinci bir dil daha kazandıracağız çocuklara. Servis dili dediğimiz bir dil daha kazandırmış olacağız.

O zaman İngilizce ile birlikte en az bir dil eğitimi daha vereceksiniz.

Servis dili dediğimiz mesleklerini icra edebilecekleri nitelikte üç dilden birini seçecekler. Burada Arapça dil eğitimi yeni bir kavram. Arap hava yollarının dünyada gelişimi çok daha hızlı olmaya başladı. Sektördeki gelişmeleri takip etmek zorundasınız. Özelliklede istihdamı düşündüğümüz noktada alternatifleri yaratıp çocuklara daha iyi kazanç sağlayabilecekleri bir alt yapı sağlıyoruz. Belki ilerleyen dönemlerde İspanyolca ve diğer başka dillerle de sektörün getirdiklerine göre onlarla ilgili alt yapıyı da verebilmek istiyoruz.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber PELİN KARAHAN ÇEŞME'DE BALAYINDA
Sonraki Haber KSK U21'DE DÜMENE OSMAN DEMİR GEÇTİ

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?