ANA SAYFA > İZMİR > Başkan Soyer: Çok çalışacağız, yeniden başaracağız

Başkan Soyer: Çok çalışacağız, yeniden başaracağız

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Başkan Soyer: Çok çalışacağız, yeniden başaracağız

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Yeniliğe Davet” sloganıyla tüm Türkiye’yi geleceği inşa etmeye çağıran İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin açılışını Başkan Tunç Soyer yaptı. Adil, özgür, müreffeh ve demokratik bir Türkiye’nin yeniden kurulduğunu ifade eden Başkan Soyer, “Bu enkazın altından kalkarak yine o muhteşem ülkeyi kuracağız. Başardık, çok çalışacağız, yeniden başaracağız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Yeniliğe Davet” sloganıyla tüm Türkiye’yi geleceği inşa etmeye çağıran İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin açılışı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapıldı. 15-21 Mart tarihlerinde alanında uzman 70’e yakın konuşmacının katılacağı İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, ünlü sanatçı Karsu’nun 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anısına verdiği konserle başladı.
Melisa Sözen ve Mert Fırat’ın sunuculuğunu yaptığı kongrenin açılış konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı.
 
Başkan Soyer, konuşmasına Ata’nın sözleriyle başladı
Başkan Tunç Soyer, 19 Şubat 1923’te Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresi’nde yaptığı açılış konuşmasındaki “Bu kadar değerli ve tarihi kongremizi açmak şerefini bana bahşettiğinizden dolayı özellikle teşekkürlerimi arz ederim. Böyle bir kongreyi toplayan sizlersiniz. Bundan dolayı sizi tebrike layık görür ve tebrik ederim” sözleriyle konuşmasına başladı.
4 Mart 1923’te kongre sonunda açıklanan Misak-ı İktisadi’nin beş esasını okuyan Başkan Soyer, “Madde bir, Türkiye milli sınırları içinde dünyanın barış ve ilerleme unsurlarından biridir. Madde iki, Türkiye halkı milli hâkimiyetini canı ve kanı pahasına elde ettiğinden hiçbir şeye feda etmez. Madde üç, Türkiye halkı tahribat yapmaz, imar eder. Bütün çalışması iktisaden memleketi yükseltmek çabasına yöneliktir. Madde dört, Türkiye halkı tükettiği eşyayı mümkün mertebe kendi yetiştirir. Çok çalışır. Zamanda servette ve ithalatta israftan kaçar. Milli üretimi sağlamak için gerektiğinde gece gündüz çalışır. Madde beş, Türkiye halkı servet itibariyle bir altın hazinesi üzerinde oturduğunun bilincindedir, ormanlarını evladı gibi sever” diye konuştu.
 
“İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, sadakate yapılan bir çağrıdır”
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 100 yıl önce düzenlediği İktisat Kongresi sürecini anlatan Başkan Soyer, “Bizler, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ni düzenlerken cesaretimizi şehrimizin sahip olduğu işte bu görkemli geçmişten aldık. Geleceğin inşasına başlamak için İzmir’i tercih eden Atatürk ve onun kadın erkek tüm yol arkadaşlarının hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Bu kongre, kurtuluş ve kuruluş mücadelemiz için kendilerine duyduğumuz tarifsiz minnetin mütevazı bir tezahürüdür. Ve İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, sadakate yapılan bir çağrıdır” ifadelerini kullandı.
 
“Türkiye’mize yeniden can vermek için bir araya geldik”
Kongrenin 6 Şubat depremi nedeniyle ertelendiğini ifade eden Başkan Soyer, “Çok iyi biliyoruz ki artık hiçbir şey o günün öncesindeki gibi olmayacak. Acılarımız asla dinmeyecek. Bizim bundan sonra asli yaşama nedenimiz, gençlerimiz, çocuklarımız, torunlarımız ve onlara güvenli bir gelecek bırakmak. Depremden hemen sonra yürekli bir maden işçisinin söylediği gibi; ‘Bizim artık canımız yok. Bizim canımız, Türkiye.’ Ve bizler bugün burada, Türkiye’mize yeniden can vermek için bir araya geldik. Planlanandan bir ay sonra gerçekleşebilen kongremiz, işte bu nedenle vicdana yapılan bir çağrıdır. Diliyorum ki kırılan o fay, geçmişte yapılan büyük hatalarla gelecek arasına kalın bir çizgi çeksin. Bu deprem, bu enkaz, bu ülkede yeni kuralları, yeni kurumları ve doğasıyla uyumlu, güvenli şehirleri doğursun” şeklinde konuştu.
 
“Refahın adil dağılımı ve yoksullukla mücadelenin kapılarını aralıyor”
Türkiye’nin 100 yıl önceki gibi bir yıkım sürecinin içinden geçtiğini ifade eden Başkan Soyer,  kongrede sivil inisiyatifle ortak bir iradenin konduğunu söyledi. Başkan Soyer, “Dünyamızın geldiği noktada, sınırsız ihtiyaçların değil ‘karınca kararıncanın’ iktisadına doğru cesur bir adım atmak zorundayız. İnanın bana, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nden doğan bu öneri, teknolojiden yoksun yaşamak, durmak veya geçmişe dönmek anlamına gelmiyor. Tersine, refahın adil dağılımı ve yoksullukla mücadelenin kapılarını aralıyor. Üzerimizdeki fazlalıklardan kurtulduğumuzda eksilmeyeceğiz. Çoğalacağız. Büyüklük ve hız üzerine oturan sınırsız hırs ve ihtiraslarımızla yüzleşebilirsek, hayatın anlamının ve derinliğinin sonsuzluğuyla buluşacağız” şeklinde konuştu.
 
“Adaleti, dayanışmayı ve refahı çoğaltacak”
Başkan Soyer, “Bencilliğimizin yerini dayanışma, bireysel zenginliğin yerini bereket, ihtiyaç fazlası tüketimin yerini ise sanat, felsefe ve yaşamın bizatihi kendisi alacak. İnsanlığın ve doğanın içinden geçtiği bu acı durum karşısında elimiz kolumuz bağlı bekleyemeyiz. İşte bu yüzden, bu kongre, tüm sokakları yeniliğe açılan bir davettir. Bu yenilik; ortak akılla şekillenen ortak bir yaşamı, yani adaleti, dayanışmayı ve refahı çoğaltacak” diye konuştu.
 
“Tüm kararların sonuna kadar takipçisi olacağız”
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin dil, din, ırk ayırt etmeden insana ve doğaya yapılan bir yürüyüş çağrısı olduğunu belirten Başkan Soyer, “Bugün burada attığımız temeller üzerinde, hayallerimizin, özlemlerimizin ete kemiğe bürünmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.  21 Mart akşamı alacağımız tüm kararların sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.
 
“Başardık, çok çalışacağız, yeniden başaracağız”
Kalkıştıkları işin ciddiyetinin ve yüklediği tarihi sorumluluğun farkında olduklarını belirten Başkan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yükü çok büyük bir onur ve mutlulukla taşıyacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın.  Biliyoruz ki, yeni bir Türkiye kuruluyor. Adil, özgür, müreffeh ve demokratik bir Türkiye. Yüz yıl önce atalarımızın yıllarca işgal altında kalmış, yanmış yıkılmış, yoksul bir ülkeden Cumhuriyet mucizesini yaratmaları gibi, bu enkazın altından kalkarak yine o muhteşem ülkeyi kuracağız.  Bilim ve aklın rehberliğinde, vicdanla ve cesaretle.  Binlerce yıllık kadim kültürlerin kökleri üzerinde boy veren pırıl pırıl filizlerimiz, gençlerimizle birlikte. Başardık, çok çalışacağız, yeniden başaracağız” ifadelerini kullandı.
 
“Tunç Soyer ve emek veren herkese teşekkür ediyorum”
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Doç. Dr. Selin Sayek Böke ise “6 Şubat depreminin yarattığı bu büyük felaketin acısı henüz çok taze. Öyle ki bu acıyı yaşayanlar bu kez de sel felaketiyle karşı karşıya kaldı. Kaybettiğimiz canlar adına Allah’tan rahmet diliyorum. Ülkemize geçmiş olsun. Siyasetin, bilimin ve toplumun her kesiminin bir araya gelmesine bugünlerde daha çok ihtiyacımız var. Böylesine katılımcılığı destekleyen, kürsüleri herkese açan, tüm sesleri var eden herkesin başında çok sevgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e ve emek emek katkılarıyla aylar içerisinde örmüş olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
“Tarihsel ve siyasi sorumluluğumuz bunu gerektiriyor”
Yaralarımızı hep birlikte dayanışmayla saracağımızı dile getiren Böke, “Hep birlikte iyileşeceğiz, başka yolu yok. Hep birlikte ülkemizi ayağa kaldıracağız. Söz veriyoruz, biz bunu hep birlikte yapacağız. Ülkemiz 100 yıl önce yaralarını sarmaya çalışıyordu. Adeta varlık yokluk içerisindeydik. Cephede kazanmak üzere olduğumuz siyasi bağımsızlığımızı ekonomik bağımsızlıkla taçlandırmak için büyük bir gayret içerisindeydik. Bugün ne yazık ki 100 yıl sonra büyük bir yıkımla karşı karşıyayız. Depremin yarattığı fiziki ve can kaybına yol açan yıkım, ekonomik ve sosyal buhran, derinleşen ve devlette yaşanan büyük bir yıkım, hepsi birbirine geçmiş büyük bir enkaz. Hiç kuşku yok ki nasıl ki 100 yıl önce halkın iradesiyle, bilimin ışığı ve yol göstericiliğinde uçumun kenarında yıkık bir ülkeden genç bir cumhuriyet doğduysa 100 yıl sonra bugün de katılımcılıkla, bilimle, liyakatle, vizyoner liderlikle tek adam rejiminin yıkımını hep birlikte var edeceğiz. Tarihsel sorumluluğumuz da, siyasi sorumluluğumuz da bunu gerektirdiği için yine İzmir’de İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde bir araya geldik” şeklinde konuştu.
 
“Başlıyoruz”
Yaşadığımız büyük felaketi unutmamamız gerektiğinin altını önemle çizen Böke, “Yeni bir düzen kuracağız. Hep birlikte ayağa kalkacağız, hep birlikte yeniden omuz omuza başaracağız. Torpille değil, yetenek ve yetkinliklerimizle var olacağız. Emeğimizle büyüyeceğiz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında çalarak değil, çalışkanlıkla yaşayacağız. Geleceğe umutla baktığımız yeni bir dönem başlıyor. Biz başlıyoruz” diye konuştu.

“Ben bugün sadece sanatçı Karsu değilim”
Kongrenin açılış konserinde, 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitirenler için şarkı söyleyen Karsu, performansıyla izleyenlere duygulu anlar yaşattı. Ülkece bir ayı aşkın bir süredir felaket günler yaşadıklarını dile getiren Karsu, “Normalde ben çok konuşan bir insanım ama konuşamıyorum, o yüzden 25 yıldır çok iyi bir arkadaşımı, piyanomu size getirdim. Bir aydır yaptığımız sohbetimi dinlettirmek isterim. Acılarımız çok büyük. Ben bugün sadece sanatçı Karsu değilim. Türküm, Hataylıyım, Antakyalıyım, Karsu köyündeyim.

 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Başkan Gümrükçü dayanışma gönüllüsü gençlerle buluştu
Sonraki Haber Reklam

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?