ANA SAYFA > EĞİTİM > 2015 Kalkınma Yılında AB ve Türkiye ilişkileri masaya yatırıldı

2015 Kalkınma Yılında AB ve Türkiye ilişkileri masaya yatırıldı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
2015 Kalkınma Yılında AB ve Türkiye ilişkileri masaya yatırıldı

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından Türkiye’de AB Bilgi Merkezleri Ağı’nın Desteklenmesi Projesi çerçevesinde İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi, İzmir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü, Ege Üniversitesi AB Dokümantasyon Merkezi ve Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) işbirliğinde düzenlenen “2015 AB Kalkınma Yılı: Sürdürülebilir Gelişme, AB ve Türkiye” başlıklı panel İzmir Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

İzmir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sertif Demir moderatörlüğünde düzenlenen panelde AB ülkeleri ekonomik ilişkileri, mülteci krizi ve sürdürülebilir kalkınma konuları masaya yatırıldı. Panel sonunda İzmir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhan Ada, panelistlere teşekkür plaketi takdim etti.

Kapsayıcı ve yeşil büyüme politikalarına ihtiyaç var

Panelin ilk konuşmasını gerçekleştiren Ege Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meneviş Uzbay Pirili, 2015-2030 yılları aralığını kapsayan Yeni Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Gündemini değerlendirdi. 2000 yılında hazırlanan benzer içerikli gündemle karşılaştırmalı olarak kalkınma hedefi ile belirlenen 17 maddeyi “Sosyal Kalkınma Endeksi” verileri kapsamında değerlendiren Pirili, “Sadece iktisadi büyümeye öncelik verilerek önümüzdeki 17 hedefi gerçekleştirmemiz mümkün değil. Çünkü hala dünyamızda politik, sosyal, ekonomik sorunlar var. 800 bin kişi hala aşırı yoksul, 6 kişiden biri hala yatağına aç giriyor. Çok ciddi çevre sorunlarımız var. Ekolojik ayak izimiz büyüyor. Gelir dağılımında ülke içi ve ülkeler arası ciddi farklılıklar var. Bu nedenle 17 hedefin gerçekleştirilebilmesi için eskisinden farklı iktisadi politikalar izlenmeli. İstihdam yaratan, adil dağılan ve aynı zamanda sosyal politikalar yaratan kapsayıcı, çevreyi ve ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran yeşil büyüme politikaları yürütülmesi gerekiyor” dedi.

AB ülkeleri de üzerlerine düşeni yapmalı

Panelin ikinci konuşmasını gerçekleştiren İzmir Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ulviyye Aydın ise AB ve Türkiye ilişkilerinin güncel durumunu değerlendirdi. Yaşanan mülteci krizinin ardından AB-Türkiye ilişkilerinde bir eksen kayması sorununun yaşandığına değinen Aydın, AB’nin de mülteci krizi konusunda üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’deki 2 milyon 200 bin mülteciye karşılık AB ülkelerinde yalnızca 700 bin mülteci olduğuna dikkat çeken Aydın, Türkiye’nin gerek maddi, gerekse de hukuki açıdan bu krizi tek başına atlatacak güce sahip olmadığını söyledi. Yaşanan mülteci sorunundan Türkiye’nin AB’ye adaylık sürecinin de olumsuz etkilendiğini dile getiren Aydın, 2. Dünya Savaşı sonrası Avrupa’da ortaya çıkan ülkeler arası işbirliği tavrının yeniden ortaya konması gerektiğini ifade etti.

Yeni finansal sisteme ihtiyaç var

Panelin son konuşmasını gerçekleştiren İzmir Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Demirci ise Avrupa’da yaşanan ekonomik kalkınmanın Türkiye’ye etkisini değerlendirdi. Yaşanan ekonomik krizin yalnızca para politikası ile çözülemeyeceğini belirten Demirci, uygulanan politikalar nedeni ile krizdeki ülkelerin üretmeden tüketen, dışa bağımlı ekonomiler haline getirildiğini söyledi. Türkiye’de cari açık ve borca dayalı bir sistem uygulanmasının ülkenin gelecek potansiyelini olumsuz etkilediği konusunda uyaran Prof. Dr. Demirci, ihracatta öne çıkan Türk markalarının desteklenmesi gerektiğini söyledi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Çocuğunuzun öksürüğü alerjik olabilir
Sonraki Haber Özdeş: Taraftarımız olay çıkarmadan bizi protesto etti

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?