ANA SAYFA > SAĞLIK > İKÇÜ 400 kalbe şemsiye açtı

İKÇÜ 400 kalbe şemsiye açtı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İKÇÜ 400 kalbe şemsiye açtı

Doğuştan kalp deliği olan hastalar, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin deneyimli kardiyoloji ekibinin ellerinde şifa buldu. “Şemsiye” yöntemi ile kalp deliklerini kapatarak Ege Bölgesi’nin lideri olan İKÇÜ’de 2005 yılından bu yana 400’e yakın hastanın kalbindeki delik, şemsiye yöntemiyle tedavi edildi. Göğüs yarılmadan yapılan operasyonlarda büyük bir klinik tecrübeye sahip olan ekibin şimdiye kadar hiçbir hastasında, işleme bağlı komplikasyon gelişmedi.

Hayati organ kalpte dört değişik delik tipi olduğunu söyleyen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Nazlı, 18 yaş üstü hastaları ameliyatsız tedavi ettiklerini söyledi. Hastaların kendilerine genelde çarpıntı, ritim bozukluğu, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetlerle geldiklerini ifade eden Nazlı, kalp deliğinin tipine büyüklüğüne göre tedavi şekline karar verdiklerini söyledi.

45-50 yaş sonrası fark edilen kalp deliği ise nadiren de olsa hastada felce neden olabiliyor. Kalp deliklerinin bazen 80’li yaşlara kadar bile farkedilemediğini söyleyen Nazlı, ileri yaş hastalarının kendilerine nöroloji kliniğinden, felç geçirmiş halde geldiklerini anlattı. Kardiyolojide kalp deliği kapatılan hastaların bu nedenle bir kez daha felç geçirme riski ise tamamen ortadan kalkıyor. Göğsü açmadan kasıktan girilerek gerçekleştirilen işlemde, genelde genel anesteziye gerek duyulmuyor. Riskin çok düşük olduğu şemsiye yönteminde işlem, yarım saat ile bir saat arasındaki bir zaman diliminde tamamlanıyor. İşlemin hemen ertesi günü ise hasta taburcu ediliyor.

“Kalbinizin Sesini Dinletin…”

Kalp deliklerinin erken teşhisinde aile hekimine düzenli olarak gitmenin büyük önem taşıdığını dile getiren Nazlı, kalpteki üfürümün stetoskop aracılığıyla kolayca tespit edilebileceğini ve rahatsızlığın felç gibi ciddi sorunlara yol açmadan giderilebileceğini söyledi. Nazlı, bu nedenle yılda en az bir kez, kalbin stetoskop ile dinlenmesinin gerekliliği üzerinde durdu.

“82 Yıl Farkedilmeyen Delikler Var”

Şemsiye yöntemiyle 82 yaşındaki hastanın bile kalp deliğini kapattıklarını söyleyen Nazlı; “2005 yılından bu yana 400’e yakın hastayı bu yöntemle tedavi ettik. 100 hastayı ise kalp delikleri bu yöntemle tedaviye uygun olmadığı için cerrahiye sevk ettik. Nöroloji servislerine felçle başvurup bizim kalp deliği tespit ederek şemsiye yöntemiyle kapattığımız hasta sayısı ise 44. Şemsiye yöntemiyle en fazla 40 milimetrelik delikler kapatılabiliyor, bu kapsama girmeyen hastaları cerrahiye gönderiyoruz. Kalp deliğinin kendiliğinden kapanmasını 18 yaşına kadar bekliyoruz, hastada sıkıntı yaratmayan küçük delikleri ise kapatmıyoruz. Şimdiye kadar, yapılan işlemden kaynaklı bir komplikasyonla karşılaşmadık. Özellikle çocukları kalbi delik olarak dünyaya gelen anne-babaların artık dünyalarını karartmalarına gerek yok çünkü bu sorunu çok basit bir şekilde çözebiliyoruz” dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir Körfezi'nde canlılık artıyor
Sonraki Haber Şampiyon Pınar Karşıyaka!

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?