ANA SAYFA > SAĞLIK > Bilimadamları Kansere İzmir'de Mercek Tuttu

Bilimadamları Kansere İzmir'de Mercek Tuttu

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Bilimadamları Kansere İzmir'de Mercek Tuttu

TÜBİTAK tarafından desteklenen, Ege Üniversitesi ve İYTE işbirliğiyle düzenlenen çalıştay, kanser üzerine çalışan Türk ve Alman bilim adamlarını buluşturdu.

Gediz Üniversitesi, Uluslararası Kanser Çalıştayı'na imza attı. 2014 Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenen, Ege Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen çalıştay, kanser üzerine çalışan Türk ve Alman bilimadamlarını buluşturdu. Çalıştaya altısı Almanya'dan toplam 18 araştırmacı konuşmacı, çok sayıda akademisyen ve doktor da dinleyici olarak katıldı.

Açılışı, Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk yaptı. Dünya çapındabir genetik uzmanı olan Prof. Dr. Öztürk, bilimin hastalıklara yol açan genleri saptayacak biyolojik işaretçiler olan biyomarkerler üzerinde yıllardır uğraştığını, kanserin erken teşhisinde ve tedavisinde de umutların bu tekniğe bağlandığını ifade etti. Öztürk'ün ardından kürsüye çıkan katılımcılar da kanser türlerinin teşhisinde ve tedavisinde gelinen son nokta hakkında bilgiler verdi, araştırmaların sonuçlarını aktardı.

Çalıştayın yürütücüsü Gediz Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Şengün Özsöz, kanserle mücadelede böyle bilimsel toplantıların önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Özsöz, kansere sebep olan genleri tespit eden biyoişaretleyici mikroRNA'lara dönük yeni nesil teknolojilere ilişkin uluslararası bilgi alışverişine imkan sağladıklarını dile getirdi, şunları söyledi: "Günümüzde kanser teşhis ve tanısının temelini oluşturan tarama testleri, bu hastalığın oluşumlarının tayininde yeterli sonuç veremiyor. Bazı kanser türleri belirti vermeden ilerliyor, bu durum da tedavi sürecini olumsuz etkiliyor. Son yıllardaki bilimsel araştırmalar, belirgin kanserlerle mikroRNA olarak bilinen vücudumuzdaki küçük RNA parçalarının ilişkisini kanıtlar nitelikte. Kanser, çok erken evresinde veya başlamadan hemen önce mikroRNA'ların düzeylerindeki normaldışı değişimlerle teşhis edilebilir fakat dolaşımda bulunan, miktarca az, aynı zamanda dayanıklılığı son derece düşük bu biyomateryallerin toplanması, çoğaltılması ve DNA dizilerinin belirlenmesi en temel problem olarak karşımıza çıkıyor. Çalıştayımız, kanserle mücadelede bilimin odaklandığı işte bu konuda Avrupa'daki ve dünyadaki gelişmelerin yakın takibinin sağlanmasına, yeni uluslararası bilimsel işbirliklerinin de kurulmasına olanak sağladı. Burada paylaşılan bilgilerin, kanser araştırmalarına önemli katkısı olacaktır."

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir'den öğrencileri taşıyan otobüs devrildi:43 yaralı
Sonraki Haber ''Yeniden Sinematek'' devam ediyor...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?