ANA SAYFA > İZMİR > Konak’ta 1919 ruhu canlandı

Konak’ta 1919 ruhu canlandı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Konak’ta 1919 ruhu canlandı

Kuvayi Milliye Hareketi’nin 100’üncü yılı nedeniyle Konak Belediyesi ile İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO) işbirliğinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde muhteşem bir konser düzenlendi.

Nazım Hikmet’in yazdığı Kuvayi Milliye Destanı’nı notalarla birleştiren Şef Orçun Orçunsel yönetimindeki ‘Kuvayi Milliye Oratoryosu’ (AASSM) aynı zamanda dünya prömiyerini de yaptı.   

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur Oratoryo’yu, CHP Konak İlçe Başkanı çağrı Gruşçu, Konak Belediye meclis üyeleri ve 100.üncü yıl konseri için salonu dolduran sanatseverlerle birlikte izledi. Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Batur, 15 Mayıs 1915 tarihinde İzmir’in Yunan Ordusu tarafından işgal edildiğini ve gazeteci Hasan Tahsin’in ilk kurşunu attığını hatırlatarak, “Yürekli, vatansever, cesur gazeteci Hasan Tahsin’i anlayıp, bir kez daha saygıyla eğiliyorum” dedi.

ATATÜRK’Ü unutmayacağız, unutturmayacağız
“Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk bugün İstanbul’dan Samsun’a yola çıkmış ve Ulusal Kurtuluş Mücadelemizi Anadolu’dan başlatmak üzere yola çıkmıştır ve şu anda yoldaydı. Özellikle kurtuluş mücadelesinden sonra yine kurtuluşun en önemli simgelerinden biri Konak veya Atatürk Meydanımızda 9 Eylül 1922’de kurtuluş mücadelemiz sona erdi. Bu mücadelenin 100’üncü yılındayız. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve O’nun silah arkadaşları hatırası önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum. Onlara çok şey borçluyuz. Biz, yüz yıl da geçse, iki yüz yıl da geçse Mustafa Kemal Atatürk’ü ve O’nun bize emanet ettiği Cumhuriyeti hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Mustafa Kemal Atatürk” diyen Başkan Batur konuşmasını ‘Her şey güzel olacak” diyerek bitirdi. Batur’a konuşmasının ardından İZDSO Müdürü Nuri Dengiz gecenin anısına bir plaket sundu.

Şef Orçunsel eserini İZDSO’ya adadı
Dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet’in 1939 yılında yazmaya başlayıp 1941 yılında tamamladığı ve 7 Bap’tan (bölüm) oluşan Kurtuluş Savaşımızı anlatan ‘Kuvayi Milliye Destanı’nın anlatıcısı ise Çukur dizisinde Mahsun rolüyle tanıdığımız oyuncu Berkay Ateş’ti. Kuvayi Milliye Destanı’nı müzikle birleştirerek oratoryosunu yazan Şef Orçun Orçunsel aynı zamanda oratoryonun dünya prömiyerini de İzmir’de yapmış oldu. Şef Orçun Orçunsel Kuvayi Milliye hareketinin 1919’da Samsun’da başlayıp, 1922’de İzmir’de sona ermesi nedeniyle oratoryonun seslendirilmesini ilk kez İzmir’de yaptı. Eserini İZDSO için yazan ve İZDSO’ya adayan Orçun Orçunsel, gecenin sonunda ayakta alkışlandı.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Bornova'da Gençlik Şöleni başladı
Sonraki Haber Pınar Karşıyaka bütçeyi netleştirmeyi bekliyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?