ANA SAYFA > İZMİR > Göç ve Mübadele Anı Evi, Bilim Fuarı’na taşındı

Göç ve Mübadele Anı Evi, Bilim Fuarı’na taşındı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Göç ve Mübadele Anı Evi, Bilim Fuarı’na taşındı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi tarafından 2017 yılında hizmete açılan Buca Göç ve Mübadele Anı Evi, TÜBİTAK'ın düzenlediği "Bilim Fuarı"na taşınan projeler arasına girdi.

“Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi” başta olmak üzere Türkiye'ye Balkan ülkelerinden yapılan göçlerin hikayesini aktarmak ve göçmenlerden kalan kültürel mirası sergilemek amacıyla Buca Kasaplar Meydanı'nda kurulan Göç ve Mübadele Anı Evi, TÜBİTAK Bilim Fuarı'na katılan Buca Hasan Ali Yücel Ortaokulu öğrencileri tarafından bilimsel bir proje haline getirildi. Balkan göçmenlerinin yoğun yaşadığı Buca’daki Göç ve Mübadele Anı Evi’ni tanıtmak için Mart ayından itibaren, tarih öğretmenleri Recai Özdemir'in danışmanlığında çalışmalara başlayan öğrenciler, Anı Evi'ni ziyaret ederek mübadele ve göç hakkında kurum yetkililerinden veri topladı. Arda Tınaztepe, Ceren Kahya, Ege Akçay, Hatice Berra Aktuğlu, İdil Hocaoğlu, Nida Gültekin ve Ümran Sıla Güdük topladıkları verileri projelendirerek Bilim Fuarı'nda sunumlarını gerçekleştirdi. 115 yıllık bina herkes tarafından büyük ilgi topladı.

115 yıllık bina
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Buca Kasaplar Meydanı'nda restorasyonu tamamlanarak Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürlüğü'nce “Göç ve Mübadele Anı Evi” olarak düzenlenen 115 yıllık iki katlı tarihi bina, hafta içi ve cumartesi günleri ziyaretçilerini ağırlıyor.“Türk-Yunan Mübadelesi” başta olmak üzere Türkiye'ye Balkan ülkelerinden yapılan göçlerin hikâyesini ve yarattığı kültürel-sosyal değişimleri kayıt altına almak amacıyla hazırlanan Anı Evi'nde sergilenen obje, fotoğraf ve belgeler için çok sayıda kişi ve kurum bağışta bulundu. Objeler arasında Girit'teki bir evden hatıra olarak getirilen bir tuğla parçası, 90 yıllık bir ayna, mübadil ailelere ait kıyafetler, dokumalar ve mutfak malzemeleri ile mübadeleyle ilgili tasfiye talepnameleri, nüfus tezkereleri ve benzeri belgeler yer alıyor. Göç ve Mübadele Anı evi, Türk-Yunan nüfus mübadelesini yaşamış mübadiller ve onların 1'inci, 2'inci ve 3'üncü kuşak akrabalarının anılarını yaşatıyor.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Kızlarağası Hanı Soprano/ Bas Allaturca’yı ağırladı
Sonraki Haber Karşıyaka'nın en lezzetli sergisi...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?