ANA SAYFA > SAĞLIK > Zihinsel Engelli Bireylerin Yaşam Boyu Eğitim Sorunları

Zihinsel Engelli Bireylerin Yaşam Boyu Eğitim Sorunları

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Zihinsel Engelli Bireylerin Yaşam Boyu Eğitim Sorunları

Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma (ÖZEV) ve Zihinsel Özürlüleri Yetiştirme ve Koruma Vakfına Bağlı Özel Niyazi Ersoy Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Bölümünün destekleriyle 10 Aralık 2014 saat 13:00’da Buca Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda “Zihinsel Engelli Bireylerin Yaşam Boyu Eğitim Sorunları” adlı seminer düzenlendi.

Seminere İzmir’den Milli Eğitim, Halk Eğitim ve okul müdürlerinin yanı sıra öğretmen ve öğrenciler de katıldı.

23 yaş ve üzeri engelliler için kursları bulunan Bornova Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ebru Yücel de seminere katılarak zihinsel engellilerin eğitimine destek verdi. Zihinsel engellilerin eğitimine son derece önem veren Yücel, seminer öncesi yaptığı özel açıklamada şunları söyledi:“Hem eğitimde hem ulaşımda hem iş olanaklarında zihinsel engelli vatandaşlarımıza yer açılarak onları hayata katma yollarına gitmeliyiz. Onların sosyalleşmesi için devlete, yerel yönetimlere ve bize büyük sorumluluk düşüyor. Engellilerimiz, özellikle kadın ve çocuklardan oluşuyor.  Onların; eğitimde, barınmada, sağlıkta, gıda ve istihdamda fırsat eşitliğinden yararlanmalarını sağlamalıyız.”

“Hepimiz potansiyel özürlü adayıyız”

Seminer İstiklal Marşı ve Saygı duruşu ile başladı. Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma (ÖZEV) ve Zihinsel Özürlüleri Yetiştirme ve Koruma Vakfı Başkanı Saime Toptan, “Toplum yaşadığı yere ait olmak ister. Eğer insanın yaşadığı topluma ait hissetmesini istiyorsanız onları rahat ettirmeniz gerekmektedir. En çok da engelli vatandaşlarımızın rahatını sağlamalıyız. Zihin engelli vatandaşlarımızın aileleri kesintisiz eğitim istiyorlar. En son çıkan 5378 sayılı yasa zihin engelliler için çağdaş maddeler içermektedir. Oluşturulacak rehabilitasyon merkezleri kurulacak bölgelerin iş olanaklarına uygun bir biçimde kurulmalı ona göre eğitim verilmelidir. Belediyeler bu merkezleri açmak zorundadır. Eğer açmıyorsa özel açılan merkezlerin maddi giderlerini karşılamak durumundadır bunu duyanlar duymayanlara bildirsin” şeklinde konuştu. Toptan’ın ardından kürsüye çıkan Buca Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ise şöyle konuştu: “Niyazi Ersoy Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Bölümü ve vakfın düzenlediği bu tarz etkinlikler toplumun bilinçlenmesi açısından son derece önemlidir. Bu tür seminerlere katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Hepimiz potansiyel özürlü adayı olduğumuzu unutmamalıyız.” Sürekli eğitimin önemi hakkında Gülseren Keserman, Alev Girli, Sevgi Küçüker, İskender Tunç bilgi verdi.

Halk Eğitim Kursları etkili

Devlet İstatistik Enstitüsü özürlülük araştırması verilerine göre ülkemiz nüfusunun %12.29’unu engelliler, engelli nüfusunun da %18.7’sini zihinsel engelli bireyler oluşturmaktadır. Zihinsel engellilerin %69.4’ü, hiçbir eğitim sürecinden geçmemiş, sadece %12.1’i okur yazar, ancak herhangi bir okul bitirmemiştir. İlköğretimi bitiren zihinsel engelli oranı %1.0, orta öğretim ve dengi bir meslek okulunu bitirenlerin oranı %0.1 olduğu anlaşılmaktadır. Aynı araştırma verilerine göre, zihinsel engelliler %81.5’i herhangi bir eğitim kurumundan mezun olmamıştır. %84’ünün, herhangi bir bakım, rehabilitasyon ve mesleki beceri kursuna katılmadığı anlaşılmaktadır. Aynı araştırma verilerine göre, zihinsel engellilerin %93.5’i, ailesinin veya bir başkasının himayesi ve yardımıyla yaşamını devam ettirmektedir. Zihinsel engellilerin %60.1’i erkek, %39.9’u kadınlardan oluşmakta olduğu belirtildi. Ancak 2014 yılında Halk Eğitimlerin de açtığı kurslarla bu oranın büyük oranda düzelmeye gittiği söylendi. Seminerde tüm bu verilere istinaden daha çok çalışılması gerektiği, kursların arttırılması okuryazarlık ve eğitimin çoğaltılmasının önem arz ettiği bildirildi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Gazeteci-Yazar Banu Avar İzmir Üniversitesi'ne konuk oldu
Sonraki Haber İzmir'de Engelli Vatandaşlara Daha Kaliteli Hizmet Verilecek

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?