ANA SAYFA > EKONOMİ > Yorgancılar: Türkiye'nin yeni bir başlangıca ihtiyacı var

Yorgancılar: Türkiye'nin yeni bir başlangıca ihtiyacı var

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Yorgancılar: Türkiye'nin yeni bir başlangıca ihtiyacı var

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 64. Hükümet programını değerlendirdi.

Programda genel olarak Türkiye'nin özelde de ekonominin ihtiyaçlarının doğru tespit edildiğini kaydeden Yorgancılar, “Sanayi sektörüne ve özellikle de bu sektörün motoru olan imalat sanayinin ekonomideki ağırlığının artırılmasına yapılan vurgu ve verilen öncelikler oldukça yerinde. Bunları başlangıç için olumlu bir durum olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Türkiye'nin son 10 yıldır uyguladığı ekonomi politikaları çerçevesinde sıcak para finansmanlı, tüketim çekişli, ithalata dayalı büyümede yolun sonuna gelindiğini, hem iç hem de dış dinamiklerin eski politikalara başarı şansı tanıyacak durumda olmadığını belirten Yorgancılar, “Türkiye'nin yeni ve iddialı bir başlangıca ihtiyacı var. Dünde iyi veya yanlış yapılan ve yapılamayanları yaşayarak öğrenmiş bir bakanın yani Sayın Mehmet Şimşek'in ekonominin başına getirilmesi de uygun olmuştur. Ancak ekonomi politikalarında yenilenme ve Türkiye ekonomisinin yeniden yapılanması konusunda daha detaylı alt stratejilere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Hükümetimizin bizlerle de işbirliği yaparak ortak akıl ile yeni bir yatırım, üretim ve ihracat öncelikli büyüme modeli geliştirmesini bunu da entegre sektörel gelişme stratejileri ile desteklemesini bekliyoruz. Bu noktada dünden farklı olarak bilgi toplumu referanslı, yani bilgi bazlı sanayileşme için strateji ve teşvik sistemi gerekliliğine vurgu yapmak istiyoruz" diye konuştu.

EBSO’nun önerisinin yer alması sevindirdi

Program incelendiğinde ise; Girdi Tedarik Stratejisinin (GİTES) güncellenmesi, büyük ölçekli yatırımların ve stratejik sektörlerin teşvik edilmesine devam edilecek olması, kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi, Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığının korunması ve para politikalarının yeniden enflasyona odaklanacak olmasının yanı sıra işgücü piyasasında esnekliğin sağlanmasının öngörüldüğünü ifade eden Yorgancılar şöyle devam etti, “Damga vergisinin gözden geçirilecek olması, imalat sanayii makine-teçhizat yatırımlarının finansmanında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) istisnası getirilmesi, kamu alımlarında yerli üreticilere öncelik tanınacak olması, şeklindeki öngörüler bizler için önemli ve anlamlıdır. Bunların yanında yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında KKDF oranını yüzde 6’dan yüzde sıfıra indirileceğinin taahhüt edilmesi çok faydalı bir önlem olacaktır. Yine ileri teknoloji sınıfında yer alan yatırımlara 5. bölge desteklerinden yararlandırılacak olması son derece doğru bir karardır. Ancak Türkiye’de her ilde OSB yapmak yerine önceliğin var olanların kapasitesinin kullanılmasına verilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Ayrıca EBSO olarak devletin TOKİ aracılığıyla anahtar teslim fabrika kurma talebimizin programda yer almasını görmek bizleri mutlu etti."

Tohum ancak iklim uygun olursa ürün verir

EBSO Başkanı Yorgancılar ayrıca ‘tohum ancak iklim uygun olursa verimli ürün verir’ sözüne atıfta bulunarak, “Bu bağlamda hukuk devleti boyutundaki aksaklıkların giderilmesi, kamuda liyakat temelli kurumsal yapıların oluşturulması, bürokrasinin azaltılması ve hızlandırılması, TL'nin aşırı değerlenmesine izin verilmemesi, enflasyonun ve faizlerin tek haneye geleceği ortamın oluşturulması, enerji maliyetlerinin rakip ülkeler düzeyine çekilmesi, komşu ülkelerle ilişkilerin gözden geçilmesi gerekiyor. Programda öngörülen önlemler ancak bu önlemlerin alınarak makro iklimin iyileştirilmesi durumunda işe yarayacaktır. Hükümetimizin buna da dikkat etmesi gerekiyor" dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Kaf Kaf'ın rakibi Denizlispor
Sonraki Haber Gelecekte antibiyotikler işe yaramayacak

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?