ANA SAYFA > SAĞLIK > RAMAZANDA AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALI?

RAMAZANDA AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALI?

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
RAMAZANDA AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALI?

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Eti Hastalıkları ve Sağlığı A.B.D Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sağlam; Ramazan Ayı münasebetiyle diş fırçalama alışkanlığının ağız sağlığı açısından son derece önemli olduğunu belirtti.

“ İftar ve Sahurda diş temizliğini ihmal etmeyin”

Yrd. Doç. Dr. Sağlam bir şey yenmese bile diş üzerinde bakteri plağı oluştuğunu, iftar ve sahur vakitlerinde diş temizliğinin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Sağlam, “ Bir şeyler yenilse de yenilmese de dişler fırçalanmadığında diş yüzeyinde krem rengi, tırnakla sıyrıldığında kolayca dişten ayrılan bakteri plağı adı verilen bir tabaka oluşur. Bu plak tabakasında bulunan mikroorganizmalar diş çürüklerine, dişeti hastalıklarına ve ağız kokusuna sebebiyet vermektedir. Bu yüzden iftardan ve sahurdan sonra mutlaka dişler ve dil fırçalanmalı, diş fırçasının ulaşamadığı diş arası bölgelerin temizliği için de diş ipi kullanımı ihmal edilmemelidir’’ dedi.

“Diş fırçası ve diş macunu oruca zarar vermez”

Oruçluyken diş fırçalamanın, diş macunu kullanımının orucu bozduğuna dair yaygın bir kanı oluştuğunu ancak bunun yanlış olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Sağlam, Ramazan ayı boyunca dişlerin gün içerisinde fırçalanması gerekli olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Sağlam; “Oruçluyken diş temizliğinin diş fırçası ve diş macunu kullanılarak yapılması oruca zarar vermez. Diş fırçalarken macunun boğaza kaçması sonucu orucunun bozulacağından endişe edenler, dişlerini macunsuz, kuru diş fırçayla temizleyebilir. Oruçlu iken ara öğün şansı olmadığı için ağız ortamının asit oranı artabilir. Bunun için de gün içerisinde ağız su ile çalkalanabilir. Nasıl ki abdest alırken ağza su vermek ve çalkalamak orucu bozmuyorsa gargara yapmak da bozmaz. Fakat suyun boğazdan aşağı kaçmaması için dikkatli olmak gerekir” diye konuştu

“Diş tedavileriniz oruca engel değil”

Orucun bir çok diş tedavisine engel olmadığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Sağlam, Ramazan Ayı boyunca devam eden diş tedavilerine ara verilmemesi uyarısında bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Sağlam, “Oruçluyken anestezi altında dişiniz tedavi edilebilir. Diş tedavisi sırasında kullanılan anestezik sıvının, herhangi bir besleyici özelliği bulunmadığından, dolgu ve kanal tedavisi hatta diş çekimi işlemleri rahatlıkla yapılabilir. Tedavi sırasında dikkat edilmesi gereken durum kan ve suyun yutulmamasıdır. Kanın yutulması halinde orucun bozulduğu din adamları tarafından belirtilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da defalarca anlatıldığı gibi diş tedavileri sırasında suyu ve kanı yutmadıkça oruç bozulmamaktadır. Ramazan ayında bu hususlara dikkat edilerek diş tedavilerinin yapılmasında bir sakınca yoktur’’ dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber KARŞIYAKA'DAN DİYARBAKIRSPOR'A
Sonraki Haber CELSUS’DA MUHTEŞEM GECE

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?