ANA SAYFA > İZMİR > Prof.Uysal: Yerli Apple'ı üretebiliriz

Prof.Uysal: Yerli Apple'ı üretebiliriz

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Prof.Uysal: Yerli Apple'ı üretebiliriz

AK Parti İzmir Milletvekili A.Adayı ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal, Türkiye'nin artık kendi markalarını üretmesi gerektiğini söyledi.

40 konteyner pamuk ihraç edip karşılığında bir konteyner cep telefonu aldığımızı söyleyen Prof. Dr. Tancan Uysal, "Anadolu topraklarında yerli otomobili de, yerli uyduyu da, yerli Apple'ı, Samsung'u da üretecek; beyin de iş gücü de hammadde de sermaye de var" dedi.

Her platformda Türkiye'nin markalaşması gerektiğini savunan Prof. Dr. Tancan Uysal, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda artık kendi markalarını üretmeye başlamasının zamanının geldiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın "Yerli otomobil üretelim" çağrısının sanayici ve üniversiteler için önemli bir kılavuz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tancan Uysal, "Anadolu topraklarında yerli otomobili de yerli uyduyu da yerli Apple'ı, Samsung'u da üretecek, beyin de iş gücü de hammadde de sermaye de var" dedi.

12 yılda Türkiye'de üretimde büyük hamlelerin yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Tancan Uysal, artık 2023 hedefleri doğrultusunda markalaşmaya yönelik projelerin hız kazanması gerektiğini söyledi. Yüzde yüz sermaye ile üretilip 2020 yılında yörüngeye yerleştirilecek Türksat 6A uydusunun sanayici ve üniversiteler için örnek alınması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Tancan Uysal, şunları söyledi:

IMF'YE MUHTAÇ ETTİLER

"Bize yıllarca markalaşma yolunu kapadılar. Bizi IMF'ye muhtaç duruma getirdiler, ordumuzu yabancı silah bağımlısı yaptılar, bizi "yerli" diye montaj ürünlere alıştırdılar. Ancak bu ülke, savunma sanayiinde yaptığı büyük yatırımlarla, kendi silahını, kendi füzesini üretmeyi başardı. Bu ülke kendi otomobilini de ürütebilecek güce sahip. Zaten şu an birçok otomobil markasının motoru dahil yedek parçalarını biz üretiyoruz. Artık 'yerli markalara' direnen sermaye anlayışını yıkmalıyız. Yeni bir sermaye, bilim insanı, sanayici anlayışı oluşmalı ve oluşuyor da. Bu anlayış yerli üretime, bizim olana, kendi markamıza inanan bir yapıda olmalı.

ANADOLU'DA HER ŞEY VAR

Verimli Anadolu toprakları bize her şeyi sunuyor. Bu ülkede Apple, Samsung gibi markalar üretecek beyin de, sermaye de, hammadde de, iş gücü de mevcut. Vestel bu alanda bir atılım yaptı. Daha nice Vestel'ler çıkarabilecek potansiyel bu ülkede var. Şu an 40 konteyner pamuk gönderip, karşılığında bir konteyner telefon alıyoruz. Böyle bir ihracat-ithalat dengesi olmaz. Dış ticaret açığını kapatmak için ülke olarak var gücümüzle çalışıyoruz. 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefliyorsak artık köklü adımlar atmalıyız. Önümüzde birçok örnek var. Güney Kore, Çin, Hindistan hayranlık uyandıran işler başarıyor. Biz de artık dünyada ses getiren bir ülkeyiz. Ve sesimizin daha gür çıkmasını istiyoruz."

TEMATİK ÜNİVERSİTELER

Dış ticaret açığı ile mücadele eden bir ülke değil, dış ticaret fazlası olan bir ülke olmak için bilim ile sanayinin ortak bir platformda buluşması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Tancan Uysal, "Tematik üniversiteler kurmalıyız. Dev üniversite kampüsleri değil, Amerika'daki gibi belli bir alanda uzmanlaşmaya yönelik 2-3 bin nüfuslu üniversiteler kurmalıyız. Şu anki mevcut üniversite yapısı sanayici ile işbirliği kuramıyor. Oluşturacağımız yapıyla sanayicinin AR-GE açığını kapatıp, onlara üretebilecekleri patentler sunacak çalışmalar yapmalıyız. Artık kabuğumuzu kırmalıyız" diye konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Kendi Hücrelerinizle Gençleşin!
Sonraki Haber İzmir girişimcilerle uçacak

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?