ANA SAYFA > EKONOMİ > İzmir'li çiftçiler lider çıktı...

İzmir'li çiftçiler lider çıktı...

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir'li çiftçiler lider çıktı...

Türkiye’ye örnek vergi bilincine sahip İzmirli sanayici ve işadamlarından sonra, İzmirli çiftçilerin de “ürettikleri malı kayıt altına alma” konusunda lider olduğu ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi’nin tarım destekleriyle üretim miktarını ve kalitesini artıran İzmirli üreticiler, 2014 yılında hal kayıt sistemine bildirilen ürün miktarı açısından Türkiye birincisi oldu.

Türkiye'de toplanan her 100 liralık verginin 11 liralık kısmını ödeyen ve vergi tahsilat oranlarında da ikinci sırada bulunan İzmir, yeni bir başarıya daha imza attı. Toplumsal ve ticari yaşamın örnek kenti, yasalara karşı sorumluluklarını eksiksiz yerine getiren çiftçileriyle de farkını ortaya koydu.

İzmir ve ilçeleri, Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma verdiği büyük destek sayesinde ülkenin en önemli üretim merkezlerinden biri haline gelirken, üretilenlerin kayıt altına alınması konusunda da ilk sıraya yerleşti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre, 2014 yılında hal kayıt sistemine bildirilen ürün miktarı açısından İzmir, Türkiye birincisi oldu. 2,5 milyon tonun üzerindeki bildirim miktarıyla ilk sıradaki İzmir’i Antalya, Mersin ve Adana izledi.

İzmirli üretici kanuna uyuyor
Tarım uzmanlarına göre, iki ayrı anlamda önem taşıyan bu sonuç, hem İzmir’in tarımsal üretimdeki gelişimini yansıtıyor, hem de İzmirli üreticinin ürününü pazarlarken kayıt dışı yollara başvurmadığının kanıtı anlamına geliyor. Aynı zamanda kayıt altına alınan ürünler, üretim aşamasından itibaren kontrol altında tutulduğu için daha sağlıklı ve güvenilir koşullarda tüketiciye sunuluyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı 2014 yılı rakamları doğrultusunda, Hal Kayıt Sistemi’ne girilen tarım ürünlerinin üretim yerlerine göre ilk 5 il şöyle sıralanıyor:
 

  1. İzmir 2.568.297.042 kg.
  2. Antalya 2.543.047.671 kg.
  3. Mersin 1.837.962.580 kg
  4. Adana 1.830.458.359 kg
  5. Manisa 940.518.086 kg

Kayıtlı ve sağlıklı ürün
5957 Sayılı Hal Kanunu’na göre üreticiler ürettikleri sebze ve meyveleri “Hal Kayıt Sistemi”ne bildirerek il içi ya da il dışı piyasaya sevkiyatını yapıyor. Bu bildirimler sonucunda kayıt altına alınan ürünlerin cinsi, miktarı, değeri ve rüsum miktarı belirleniyor. Böylece ürünün hem üretildiği kent, hem de ülke ekonomisindeki yeri sağlıklı bir şekilde belirlenmiş oluyor. Üreticiler çiftçi kayıt sistemine yönlendirilerek bilgilendirildiği ve kontrol altına alındığı için, ürünleri de güvenle tüketilebiliyor. Hangi mevsimde ne üretileceği, ürünün ilaçlanması, kontrol edilmesi ve sağlıklı bir şekilde tüketiciye sunulması konularında üreticinin bilgi sahibi olması sağlanıyor.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber MHP'li Tanrıkulu'ndan iktidara sert eleştiri
Sonraki Haber Yusuf Şimşek: Muhammed Demirci ile ilgilenmiyoruz

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?