ANA SAYFA > KÜLTÜR-SANAT > İzmir için yontuyorlar

İzmir için yontuyorlar

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir için yontuyorlar

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Heykel Çalıştayı’na bu yıl 8 ülkeden 9 sanatçı kabul edildi. Taş ve metal malzeme kullanılarak üretilen “engelsiz” temalı heykeller, İnciraltı Demokrasi Meydanı’nda kurulan atölyelerde, meraklıların da izleyebildiği bir ortamda şekilleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 4.süne imza attığı Uluslararası Heykel Çalıştayı renkli görüntülere sahne oluyor. 3 Kasım - 6 Aralık 2016 tarihleri arasında İnciraltı Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen çalıştaya katılan toplam 9 heykeltraş, bu yıl eserlerini taş (mermer) ve metal malzeme kullanarak üretiyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da alanında uzman jüri tarafından belirlenen usta sanatçıların ellerinde şekillenmeye başlayan eserler, oldukça ilgi çekici. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yılki heykel çalıştayının temasını da “Ben, İnsan. Engelsiz. Ayrımsız. Sınırsız” olarak belirledi.

Hepsi özgün
Hem yenilikçi bir yaklaşımla kent halkına farklı malzemelerden yapılmış sanatçıların eserlerini sunmak hem de kent genelinde yeniden tasarlanan kıyı şeridinde sanat eserlerinin çeşitliliğini artırmak amacıyla düzenlenen Heykel Çalıştayı’nın 4.süne Macaristan’dan katılan Gabor Miklya, İzmir için Braille Alfabesiyle yazılmış ‘Özgür’ adlı eserini işaret dili izleriyle mermer malzeme ile gerçekleştiriyor.
Rusya’dan gelen Glebos Tkachenko, İzmir için ‘Birlik’ adlı çalışmasını metal çubuklarla gerçekleştirirken, Bulgar heykeltraş Kamen Tanev ise ‘Dinamik Bağlar’ adlı eseriyle çalıştaya renk katıyor.
Heykellerinde renk kullanmamasıyla dikkat çeken Güney Koreli sanatçı Kim Wongeun, çalıştay kapsamında mermere şekil vererek ‘Piknik’ adlı eseri yontuyor.
 

Ukrayna’dan Oleksandr Diachenko, 2.5 metre yüksekliğindeki ‘İkizler’ adlı eseriyle hayli iddialı.

Tayvan’lı sanatçı Wang Biao da ‘Mükemmeli Duymak’ adlı eseriyle çalıştaya katılıyor. Heykel, aşağıdan yukarıya doğru açılacak hava boşluğu ile rüzgar sesinin duyulmasını sağlayacak.
‘Sınırsız Birlik’ adlı çalışmasıyla çalıştaya katılan Japon sanatçı Yoshin Ogata ise projesinde güçlü ve umut veren bir form ortaya çıkarmak için doğal elementlerin hareketlerinden, özellikle suyun titreşim, akışkanlık ve özünün sınırsız hareketinden ilham aldığını söylüyor. Çalıştaya Türkiye’den de iki sanatçı katılıyor.  Neslihan Pala, çalıştayda metal plakalar ile ‘Eller’ adlı eseri hazırlıyor. Nevzat Atalay ise ‘Sevgi Çoğaltır Bizi’ adlı 3 metre yüksekliğindeki eserini metal malzemeyle hazırlıyor.

“Özlediğimiz bir şeydi”
Çalıştaya katılan heykeltraşlardan Nevzat Atalay, ‘Ben, İnsan. Engelsiz. Ayrımsız. Sınırsız’ başlıklı temanın çok ilgisini çektiğini vurguladı. Atalay, “Türkiye’nin bir çok yerinde çalıştaylara katıldım. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir kent belediyesi olarak hazırladığı konsepti çok beğendim. Hem mesleğime destek verildiği için hem de karşılığını bulabildiğim bir konu olduğu için, belediyenin böyle bir çalıştayı gerçekleştirmesinden dolayı çok mutluyum. Organizasyon da gayet güzel, hiçbir aksaklık olmadı. Eserlerin, çalıştaydan sonra İzmir’in çeşitli noktalarında sergileneceğini öğrendim, çok sevindim. Bir sanatçının eserinin kamusal alanda sergilenmesi ve bir çok insan tarafından paylaşılıyor olması, bizim hep izlediğimiz, beklediğimiz ve özlediğimiz bir şeydir. Bu bir sanatçı için çok önemlidir. Bundan sonraki süreç, izleyenlerin beğenisine kalıyor” dedi.

Ses veren heykel
Tayvanlı sanatçı Wang Biao ise çalıştaya daha önce katılan heykeltıraş arkadaşlarının tavsiyesi üzerine başvurduğunu belirtti. Biao, üçüncü başvurusunda İzmir’e gelme şansı bulduğu için çok mutlu olduğunu ifade ederek, ‘Mükemmeli Duymak’ isimli eserinin ilginç hikayesini şöyle paylaşıyor: “Ben küçükken, evimizde ailece dinlediğimiz antika bir gramafon vardı.  Bir gün oynarken gramafonu bozdum ve babam bana kızdı. Bu olay bana ilham verdi. Uzun süre, gramafon formunda çalışmalar yaptım. Daha sonra ise, bunu nasıl gerçekten ses veren bir esere dönüştürebilirim diye uğraştım. Bu çalıştayda yaptığım eserin iki tarafında hava boşlukları bulunuyor. Bir tarafından ses verildiğinde diğer taraftan çok güçlü bir biçimde çıkıyor. Bu çalıştaya, özellikle çocukların çok ilgisini çekecek, hem bakıp hem de işitecekleri çok fonksiyonel bir heykel armağan etmekten dolayı çok mutluyum” diye konuştu.
 
Görmeyenler için yontuyor

Macaristan’dan katılan Gabor Miklya da duygularını şöyle ifade etti: “Harfler ve onların bir araya gelişi üzerine çalışıyorum. Braille Alfabesiyle yazılmış ‘Özgür’ adlı eserimi işaret dili izleriyle mermer malzeme ile hazırlıyorum. Bu çalışma bu yönüyle benim için çok özel. Ayrıca, bu çalıştayda yer almaktan çok mutluyum. Çok başarılı ve ince düşünülmüş bir organizasyon. Burada herkes çok dost canlısı.”

“Çok iyi bir organizasyon”
Çalıştaya Bulgaristan’dan katılan Kamen Tanev, çocukken pinpon toplarını balonların içine doldurduğunu, ‘Dinamik Bağlar’ adlı eserine balonun havasını alarak yaptığı bu kompozisyonun ilham verdiğini anlattı. Tanev, “Bir çok sempozyuma katıldığım için kıyaslama yaparak rahatlıkla söylüyorum ki, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği bu heykel çalıştayı, çok iyi organize edilmiş. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Siz de izleyebilirsiniz
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 4. kez düzenlediği Heykel Çalıştayı’na katılan sanatçılar, eserlerini halka açık alanda oluşturulan atölyede üretiyor. Yaklaşık 1 aylık çalıştay süresi boyunca, üniversitelerin heykel bölümünden davet edilen öğrenciler heykeltıraşlara asistanlık yapıyor, fotoğraf bölümü öğrencileri ise çalıştayın görsel kayıtlarını tutuyor. Söz konusu çalıştayda sadece heykel elde etmeden daha fazlası gerçekleştirildiğinden, dünyada ‘sempozyum’ olarak adlandırılan bu süreç ‘çalıştay-atölye’ olarak tanımlanıyor. Atölye çalışma alanı öğrenciler, gençler, bisikletçiler, yaşlılar, engelliler gibi ziyaretçi gruplarını ağırlıyor. Sanatseverler ise heykeltıraşlarla tanışma ve heykel yapım sürecini izleme şansı buluyor. Ayrıca çalıştaya katılan sanatçılar, İzmirli izleyiciler ve sanat çevresiyle paylaşmak üzere, beraberlerinde getirecekleri çalışma dokümanlarını, kentlerine ve ülkelerine ait kültürel ve sanatsal değerleri ya da yapıtlarına ait görsel materyalleri içeren dokümanları da paylaşıyor. 

Çalıştaylardan 28 heykel çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl dördüncüsünü düzenlediği heykel çalıştayları sayesinde her yıl artan başvuru sayısıyla dünyaca tanınan bir kent olma yolunda hatırı sayılır bir katkı sağladı. Bugüne kadar Peru, Tayvan, Japonya, İspanya, Umman, Meksika, Vietnam, İsrail, Ekvator, Finlandiya, Küba, Mısır, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya gibi ülkelerden toplam 820 başvuru alındı. Bu ülkelerin arasında çalıştaylara en çok başvuruyu yapan ülke ise Ukrayna oldu. Çalıştaylar sonunda, 2012 yılından bu yana İzmir’e 28 heykel armağan eden Büyükşehir Belediyesi ayrıca, 28 üniversite öğrencisine uluslararası bir çalıştayda çalışma şansı yaratırken, 1770 ilkokul örgencisinin ise heykeltıraşlarla tanışma, heykel yapımını izleme ve bir heykel atölyesine katılmasına imkan verdi.

Kestane ağacı, mermer ve kil..
Büyükşehir Belediyesi’nin “Akdeniz” temasıyla düzenlediği ilk çalıştay, Kültürpark’ta Tarih ve Sanat Müzesi önündeki havuzun çevresine kurulan açık hava işliklerinde 13 Ekim - 2 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi. 7’si yabancı, 3’ü yerli sanatçı, malzeme olarak kestane ağacını kullanarak yaptıkları heykelleri İzmirlilere hediye etti. Çalıştayda elde edilen eserler Metro istasyonlarında sergileniyor.
2 Eylül-2 Ekim 2013 tarihleri arasında düzenlenen “2. Uluslararası Heykel Çalıştayı”da ise sanatçılar  “mutluluk” temasıyla mermeri biçimlediler. İnciraltı Rekreasyon Alanı’nda 2’si Türk, 6’sı yabancı olmak üzere 8 heykeltıraşın katılımıyla gerçekleşen çalıştayda yapılan eserler, Güzelyalı sahili ile Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda sergileniyor.

1 Ekim ile 4 Kasım 2015 tarihleri arasında Kültürpark 1 No’lu Hol’de düzenlenen “3. Uluslararası Heykel Çalıştayı’na ise 4’ü yabancı, 5 ünlü heykeltıraş katıldı. Menemen’den getirilen 8.5 ton kil ile Fuar 1 No’lu holde yapılan heykellerin bronz dökümleri de tamamlandı ve kentin farklı noktalarında İzmirlilerin beğenisine sunuldu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İZSU arıtmalarına Bakanlık teşviği
Sonraki Haber Alaybey'de sokaklar toza, çamura boğuluyor...

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?