ANA SAYFA > EKONOMİ > İTB: Sürdürülebilir pamuk üretimi için prim miktarı 75 kuruş olmalı

İTB: Sürdürülebilir pamuk üretimi için prim miktarı 75 kuruş olmalı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İTB: Sürdürülebilir pamuk üretimi için prim miktarı 75 kuruş olmalı

Dünya pamuk fiyatlarının son yılların en düşük seviyelerine gerilemesi ve Türkiye’deki pamuk fiyatlarının seyrinin de bu durumdan doğrudan etkilenmesi nedeniyle İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve Yönetim Kurulu Üyesi Şeref İyiuyarlar mevcut duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dünya pamuk fiyatlarının gerilemesinin en önemli nedeninin gittikçe artan dünya devir stoğu olduğunu belirten İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu  Başkanı Işınsu Kestelli , “Bu devir stoğunda Çin başrolü üstleniyor. Çin’in pamuk ithalatına kota koyma kararı pamuk fiyatlarının dibe vurmasına sebep oldu” dedi.

Türkiye’de tekstil sektörünün tükettiği yıllık ortalama 1,5 milyon ton lif pamuğun yarısının ithal edildiğine, dolayısı ile ülke içindeki pamuk fiyatlarının dünya pamuk fiyatları ile paralel seyretmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Kestelli, “Cari fazlalık arz eden ve tekstil sektörünün hammaddesi olan pamuğu ithal etmemiz, bir tarım ülkesi olarak bizleri derinden etkiliyor. Böyle bir ortamda pamuk üreticilerimiz ciddi bir mücadelenin içindedir. Pamuk üretiminin sürdürülebilirliğini olumsuz yönde etkileyen en önemli unsur ise üretim maliyetlerinin yüksek olmasıdır” diye konuştu.

İzmir Ticaret Borsası Ar-Ge Müdürlüğü tarafından 2014 üretim yılı için yapılan üretim maliyeti çalışmasında, 1 kg kütlü pamuğun üretim maliyetinin 500 kg verim ile 1,82 TL olduğunun tespit edildiğini belirten Kestelli, “Tarladan alınan verim miktarına göre birim maliyeti değişiklik göstermektedir. Ulusal Pamuk Konseyi’nin de açıkladığı maliyet rakamlarını göz önüne aldığımızda, 1 kg pamuk üretimin maliyetinin 1,75 - 2,20 TL arasında değiştiğini görebiliriz. Son yıllarda maliyetler bu rakamlarda seyrediyor. İzmir Ticaret Borsası müstahsil tescilleri incelendiğinde de üreticinin eline geçen fiyatların Ekim ayında ortalama 1,60 TL, Kasım ayında ise ortalama 1,50 TL civarında olduğunu görüyoruz. Basit bir matematiksel hesaplama yapıldığında; 55 kuruş prim alan bir üreticinin pamuk yetiştirerek elde ettiği kazancın, birçok küçük aile çiftçisinin eline geçen fiyatlardan daha az olduğu görülebilir” dedi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve pamuk üreticisi Şeref İyiuyarlar ise “maliyetler, pamuk fiyatları seyri ve mevcut  prim miktarı göz önüne alındığında, ancak 500 kg üstü verim elde eden üreticilerin değil kar anacak  zarar etmekten kurtulduğunu belirterek, zarar eden ya da başa baş noktasında pamuk üreten üreticiler, her şeye rağmen  pamuk üretimini sürdürmek için nasıl ikna edilecek?” dedi.

İyiuyarlar, pamuk üreticisinin işini yapmaya devam edebilmesi için Türkiye’de stratejik ürün olarak nitelendirilen ürünü için yeterli desteğin verilmesinin şart olduğunu dile getirerek, “Sürdürülebilir pamuk üretimi için 55 Kuruş prim miktarı ne teşvik edici ne de yeterlidir. Çözüm basittir; Pamuk üretiminde kullanılan mazot, gübre, ilaç vb. girdilerin desteklenmesi ve 2014 mahsülü için üreticiye ödenen primin 75 kuruşa çıkarılması ve ivedilikle ilan edilmesi gerekmektedir. ” diye konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber EGESEM'de ''Ne düşündüğünü biliyorum'' eğitimi...
Sonraki Haber Eğitim-İş: Emek üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?