ANA SAYFA > SAĞLIK > Hamilelikte şeker yükleme testi mutlaka yapılmalı

Hamilelikte şeker yükleme testi mutlaka yapılmalı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Hamilelikte şeker yükleme testi mutlaka yapılmalı

Hamilelerde şeker yükleme testinin anne ve bebek sağlığı açısından zararlı olup olmadığı kamuoyunda tartışılırken. Ege Üniversitesi (E.Ü.) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Tavmergen hamilelikte anne ve bebek sağlığı açısından gebelik sürecinde anneye mutlaka şeker yüklemesi yapılmasını önerdi.

Prof.Dr. Erol Tavmergen şeker yükleme testinin şeker hastalığını engelleyecek bir  test olmadığını, bu testin gebelik sırasında ortaya çıkabilecek şeker  yüksekliğinin anne karnındaki bebeğin iç organlarında ortaya çıkabilecek bazı olumsuz durumların tespiti amacıyla yapılan bir test  olduğunu ifade etti.  Prof. Dr. Tavmergen “Dünyadaki tüm sağlık dernekleri gebe takip kılavuzlarıyla hamilelikte şeker yükleme testini tavsiye etmektedirler” dedi.

Şeker yükleme testini  plasentadaki   gelişmeleri takip açısından önemli bir test olduğunu  vurgulayan  Prof. Dr. Tavmergen gebeliğin 24-28 haftaları arasında  duruma göre 50-75 ve 100 gr şeker yükleme testinin yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Bu test sırasında bazı olumsuzlukların yaşanabileceğini fakat bunun normal bir durum olarak karşılanması gerektiğini belirtti.

RİSK TAŞIYAN HAMİLELER

Prof. Dr. Tavmergen infertil vaka, polikistik yumurtalıklı olgular, tüp bebek uygulamaları sırasında insüline karşı duyarlılığı olanlar gibi hamileliklerde şeker yükselme riskinin görüldüğünü dile getirdi. Bu tür gebeliklerin kontrollerini sıklıkla yapılması gerektiğine dikkat çekti. Gebeliğin son üç ayı içerisinde anne adayında yüksek şeker çıkması durumunda bazı olumsuzlukların yaşanabileceğini belirten Porf.Dr. Tavmergen “Çocuğun içerisinde bulunduğu su miktarının fazlalaşabileceğini, rahimin ileri derecede büyümesine veya gerilemesine, erken doğuma sebep olabileceğini ifade etti. Şeker riski olan anne, çocuğu beklenenden daha iri doğurur. İri doğan bu çocukların iç organları tamamen gelişmemiştir, akciğer sorunu yaşayabilir ve fizyolojik sarılık süresi uzayabilir. Obez , polikistik gebeler, geçmişinde iri çocuk doğuranlar, yakın akrabasında şeker hastalığı bulunanların hamileliğin 24-28 haftaları arasında daha çok özen göstermelidir” dedi.

Prof.Dr. Tavmergen rutin yürüyüş, egzersiz, dengeli ve yeterli beslenme karbonhidrat metabolizması üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğini de ifade etti.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Esnaf için çözüm projelerini açıklayacaklar
Sonraki Haber Özgür Soylu'nun annesine beraat babasına ceza

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?