ANA SAYFA > SAĞLIK > Boğulmalara müdahalede altın uyarı

Boğulmalara müdahalede altın uyarı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Boğulmalara müdahalede altın uyarı

Yaz ayları ile birlikte suda boğulma vakalarında artış yaşanıyor. Denizde, havuzda veya yüzme amacı taşımayan bir su kanalında dahi boğulma vakaları ile karşılaşabilirsiniz. İşte tam bu noktada önemli bir sorunla karşı karşıyasınız. Boğulma vakasına yanlış müdahale sonucu kendi hayatınızdan da olabilirsiniz.

Denizde, havuzda, baraj gölünde veya bir su kanalında boğulmak üzere olan birisini gördüğünüzde ne yapacaksınız? Elbette bir çoğumuz can kurtarmak amacıyla bir saniye dahi düşünmeden hemen suya atlarız. Hatta yüzme bilmeyen kişilerin dahi boğulmakta olan birini kurtarmak için suya atladığı az rastlanan bir durum değil. İş bu noktada yapacağınız bazı hatalar sadece boğulacak kişi sayısını arttırır. Şifa Üniversitesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mustafa Eskin, boğulma vakalarına doğru müdahalenin nasıl olması gerektiğini anlattı ve sıkça yapılan hatalar konusunda uyarılarda bulundu.

Öncelikle boğulmanın tıbbi olarak nasıl gerçekleştiğini anlatan Eskin,

“Suda boğulmakta olan bir kimsede ilk anda akciğerlere su gitmemektedir. Önce az miktarda suyun larynxe (boğaz alt kısımı) teması ile bu bölgede spazm (kasılma) meydana gelir. Böylece akciğerlere suyun gitmesi engellenir. Ancak nefes de alınamaz. Devamında bilincin kaybolmasıyla birlikte larynx gevşer ve akciğerlere su girer. Bu aşamadan sonra ölüm oluşur. Tatlı sudaki boğulmalarda; akciğer ve alveollere giren su hızla kana geçer. Kan dilüe (seyrelir) olur. Eritrositler (Alyuvar) parçalanır. Ayrıca akciğer alveollerinde de parçalanma olur. Tuzlu suda ise hızla kandan alveol içine sıvı geçer. Alveoller dolar. Akciğer ödemi oluşur. Bunun sonucunda kan oksijenlenmesi bozulur. Bu yüzden suda boğulma atlatan kişi genel durumu iyi olsa dahi, akciğerine su kaçmış olabileceğinden ve doku zararı sebebiyle derhal hastaneye gönderilmelidir” bilgisini paylaştı.

EN ÖNEMLİ İLK YARDIM HATALARI

"Doğru bir ilk yardım nasıl olmalıdır?" sorusuna da yanıt veren Dr. Eskin şu uyarıları yaptı:

“Suda boğulmak üzere olan bir kişi var ise önce kendi güvenliğimizi düşünerek davranmalıyız. Mümkün ise ona ulaşabilecek bir araç aranmalı, kişi hızla sudan çıkartılmalıdır. Tekne, kayık yok ise can simidi, bu da yok ise kalas, araç lastiği bile kullanılabilir. Suya dalma sırasında boyun travması olabildiğinden, boğulan kişinin taşınmasında buna da dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki; yüzerek kurtarma çok zor ve riskli bir iştir. Çok kişi yüzerek kurtarmaya giderken, kurtarma anında ya da dönerken boğulmuştur.

İlk yardım hemen orda yani suda yapılmalıdır. Ancak tecrübe ya da donanım yok ise hasta kıyıya çıkarıldıktan sonra ilk yardıma başlanmalıdır. Boğulanın önce bilinci kontrol edilmeli, ardından solunumu değerlendirilmelidir. Bilinci kapalı ve suda yüz üstü yatan kişi derhal ters çevrilmelidir.

- Kişi sudan çıkarıldıktan sonra bilinci yerinde ise ve solunum güçlüğü yok ise sakinleştirilip ısıtılır.

- Baygın olmakla beraber solunum var ise hasta yan yatırılır. Bu sayede yuttuğu su ya da akciğere kaçan su dışarı çıkar.

- Bilinci yok, solunum yok ise derhal CPR’ a (temel yaşam desteği) başlanmalıdır.

Boğulmalarda ilk yardımın temel amacı akciğere hava girmesini sağlamaktır. CPR işlemine acil yardım gelene kadar devam edilmelidir.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Ufuk Sarıca: ''Kupayı sahile getirdiğimiz akşamı hiç unutmayacağım...''
Sonraki Haber Türk ve Yunanlı öğrencilerin dostluk köprüsü

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?