ANA SAYFA > İZMİR > Atilla Sertel:''Mevcut yönetmelik yeni yangın facialarına gebe''

Atilla Sertel:''Mevcut yönetmelik yeni yangın facialarına gebe''

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Atilla Sertel:''Mevcut yönetmelik yeni yangın facialarına gebe''

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, yurtlar, çocuk yuvaları, yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşların kaldığı binalarda, binanın yapısına, ölçüsüne bakılmaksızın özel tedbirler alınması gerektiğini söyledi

On biri çocuk, on iki kişinin ölümüne neden olan Aladağ’daki yangın faciasının unutulmaya yüz tuttuğunu hatırlatan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, yeni yangın facialarının yaşanmaması için Temmuz 2015’te yürürlüğe giren Binaların Yangından Korunmasına ilişkin yönetmeliğin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Mevcut yönetmeliğin bir takım yaptırımlar içermesine karşın önemli eksiklikleri olduğunu ve denetimlerin düzenli yapılmadığını belirten Atila Sertel, “Yönetmeliğin en önemli eksiklerinden biri; yurtlar, çocuk yuvaları, yaşlı ve bakıma muhtaç yurttaşlarımızın kaldığı binalar için özel bir madde ve uygulama olmamasıdır. Bunlara ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve periyodik olarak yapılacak yangın tatbikatları da yasal zorunluluk haline getirilmelidir” dedi.

UZMANLARDAN GÖRÜŞ ALDI

21’nci yüzyıl Türkiye’sinde ihmaller yüzünden ölümlerin olmasının acı verici olduğunu söyleyen Sertel, yurt yangınının ardından uzmanlar ve çeşitli kurumlarla irtibata geçerek görüş aldığını dile getirdi. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şu bilgileri verdi:

“Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı tarafından şahsıma gönderilen rapor çok önemli detaylara dikkat çekiyor. Örneğin; yeni bir düzenleme ile ölçülere dayalı özellikler aranmadan yurtlarda, çocuk yuvalarında, yaşlı ve bakıma muhtaç yurttaşlarımızın bulunacağı yapılarda Yangın Algılama ve Uyarı Sistemleri’nin kesinlikle zorunlu olması gerektiği belirtiliyor. Diğer yandan yangın güvenliğinin önemli bir parçası ise Otomatik Yağmurlama Sistemleridir. Mevcut yönetmelikte belirli standartlara göre bu sistemlerin kurulması isteniyor ama yurtlar, çocuk yuvaları ve bakımevleri için binanın özelliği ne olursa olsun bu sistemin zorunlu olması şart koşuluyor. Yürürlükteki yönetmelikte belli başlı düzenlemeler olmasına karşın denetim mekanizmasında da ciddi eksiklikler var. Denetimler mutlaka yetkin kurum ve kişiler tarafından yapılmalıdır. Yine denetimler sadece ruhsat vermeden önce değil, ruhsat verildikten sonra da periyodik olarak gerçekleştirilmelidir. Yakın bir zamana kadar İtfaiye teşkilatı tarafından yapılan denetimler şimdi yerel yönetimler tarafından yapılıyor. Bu nedenle de bazı ciddi aksaklıklar meydana geliyor. Yaşanan son Aladağ yangınında olduğu gibi ne yazık ki binlerce bina benzer riski taşımaktadır. İnsan hayatı bu kadar ucuz görülmemeli, yaşanan kazalar ‘fıtratında var’ diyerek geçiştirilmemelidir.”

YÖNETMELİK TEKRAR HAZIRLANMALI

Binaların yangından korunmasına ilişkin yönetmeliğin eksikleri olduğunu, uygulamada aksaklıklar yaşandığına dikkati çeken Atila Sertel, “Bu çerçevede mevcut yönetmelik birçok maddesi ile yeniden hazırlanmalı, anlaşılır olmalı ve hiçbir kamu kurumunun baskısına maruz kalmadan ülkemizin yangın güvenliğine kılavuz olmalıdır. Bunu yaparken de ilgili sivil toplum kuruluşlarından da mutlaka destek alınmalıdır” diye konuştu. 

 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Balbay:''Engelliler için çıkardığımız yasaları uygulayın''
Sonraki Haber Haber Bulunamadı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?