ANA SAYFA > SAĞLIK > 2035 Yılında Türkiye'de Diyabetli Sayısı 12 Milyon Olacak

2035 Yılında Türkiye'de Diyabetli Sayısı 12 Milyon Olacak

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
2035 Yılında Türkiye'de Diyabetli Sayısı 12 Milyon Olacak

İnsan sağlığını tehdit eden en önemli sağlık sorunlarından biri olan diyabet, yapılan araştırmalara göre son 40 yılda 6 kat artış gösterdi. Dünyada 2013 yılında 382 milyon olan diyabet hastası sayısının 2035 yılında 592 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de ise bu rakamın 2035 yılında yaklaşık 12 milyona ulaşacağı öngörülüyor.

“14 Kasım Dünya Diyabet Günü” öncesi elde edilen veriler, diyabet hastalığına ilişkin karamsar bir tablo ortaya koyuyor. Rakamlara göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde diyabetli kişi sayısı tüm dünyada yaklaşık yüzde 55 oranında artış gösterecek. Diyabet hastalığının tüm vücudu sistematik bir şekilde etkilediğine değinen Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Babucçu, diyabet hastalığı nedeniyle pek çok organın kullanılamaz hale geldiğine dikkat çekiyor. Babucçu “ Dünyada tıbbi nedenlerden ötürü ayak ampütastonunun (kesilme) en büyük nedeni, diyabet. Diyabetli hastaların ortalama yüzde 15’inin hastalıkları boyunca en az bir ayağında yara oluşuyor. Yara çıkan (diyabetik ayak oluşan) ayakların yüzde 7 ila yüzde 20’sinde takip eden süreçte ayak herhangi bir seviyeden kesilmek zorunda kalıyor” dedi. Önlem alınmadığı takdirde sorunun daha da ciddileşebileceğini belirten Prof. Dr. Orhan Babucçu, “Her şeyden önce ayaklarda his kaybı, uyuşma, yanma ya da karıncalanma gibi rahatsızlıklar, şeker hastalığının hastanın ayaklara giden sinirleri etkilemeye başladığının sinyalleridir. Bu sebepten ötürü diyabetli hastalarda ayaklardaki ortopedik rahatsızlıklar, nasır, tırnak ve cilt konularında bakım oldukça önemlidir” dedi.

AYAKKABI SATIN ALMAYA AKŞAM SAATLERİNDE GİDİLMELİ

Ayak bakımının en önemli adımlarından biri olan doğru ayakkabı tercihi konusunda ayakkabı satın almak için ayakların maksimum şişkin olduğu akşam saatlerinin tercih edilmesi gerektiğini ve bu sayede ayağa en rahat ayakkabının bulunabileceğini belirten Babucçu, “Ayakkabının içerisinde parmakların rahatça hareket edebilmesi gerekir. Topuk, ayakkabının topuk kısmına tam oturmalı ve topuklar 5 cm’den daha alçak olmalıdır. Topuklu ayakkabılardan kaçınmalı ve ayakta ağrı, kızarma ya da su toplamalarına neden olan ayakkabılar bir daha giyilmemeli. Ayakların ayakkabı içerisinde daha sağlam durması için bağcıklı ya da cırt cırtlı ayakkabılar tercih edilmeli. Ayakkabı için pamuklu çoraplar tercih edilmeli. Diyabet hastalığı konusunda sadece ayak sağlığına dikkat etmek de yeterli değil. Kan şekeri kontrolü çok sıkı bir şekilde yürütülmeli. Aynı zamanda kan basıncı, kolesterol ve trigliserid düzeyi oldukça önemli. En önemlisi, sigara ve alkol kullanımı tamamen bırakılmalı” dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Sıla'dan Türkiye'de bir ilk
Sonraki Haber Çocuk Kitapları Haftası'nda çocuklar kütüphane ile tanıştı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?