ANA SAYFA > GÜNDEM > KSK'nin efsanelerinden Malik Yaylım Karşıyaka'da ölümsüzleşti

KSK'nin efsanelerinden Malik Yaylım Karşıyaka'da ölümsüzleşti

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
KSK'nin efsanelerinden Malik Yaylım Karşıyaka'da ölümsüzleşti

19.12 Dünya Karşıyakalılar Günü'nde Atakent Dönel Kavşağı'nda Karşıyaka Spor Kulübü'nün efsane kalecisi Malik Yaylım'ın heykeli açıldı.

Karşıyaka Belediyesi tarafından yapılan heykelin açılışına Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Azat Yeşil, Malik Yaylım'ın ailesi ve taraftarlar katıldı. 

Malik Yaylım'ın Karşıyaka tarihinde sembol bir isim olduğunu, yapılan çalışmanın genç nesillere aktarılması için önemli olduğunu vurgulayan kent ve spor tarihçisi Bedri Cumhur Doğu," 1925-26 yılı İzmir Ligi şampiyonluğunun sembol isimlerinden kalecimiz Malik Yaylım’ın heykelini büyük nezaket ve başarıyla Dünya Karşıyakalılar Gününe yetiştiren Karşıyaka Belediyesi ve kıymetli heykeltraş Ahmet Uzun Bey’e teşekkürlerimizi sunuyoruz. Tarihimize ait sembol isimlerin ve hayatlarının, genç nesillere ulaştırılması ve tanıtılması açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu çalışmaların artması, kulübümüzün kuruluş amaçlarının anlaşılması açısından çok değerli. Karşıyaka tarihinde anlatılması ve genç nesile aktarılması gereken çok fazla kişi ve anektod var. Bu önemli isimlerin tanıtılması için mücadelemiz sürecek. Bu faaliyetlerin artarak çoğalması dileğiyle" diye konuştu.

Malik Yaylım heykelinin kent belleğine önemli miras bıraktığını, yapılan çalışmanın gelecek nesillere aktarıldığı için çok değerli olduğunu belirten Karşıyaka taraftarı Feruz Bozaslan,"Heykeller, kent belleği için geleceğe önemli mesajlar bırakan objelerdir. Bir de heykel Malik Yaylım’ın olunca 100 yıl önceden 100 yıl sonraya büyük bir mesaj bırakıyor. Tabi okumasını, hissetmesini bilenlere bu mesaj...Hayatı sıradan yaşayanlar için yanından geçtiği basit bir heykelden ibaret olduğunu düşünenler olsa da… Düşünsenize Kuva-i Milliye ruhuyla Karşıyaka Spor Kulübü kalesini koruyacaksın! Atatürk tarafından Karşıyaka Spor Kulübü’nün formasında ilk kez “Ay yıldız” kullandığı dönemin gençleriyle birlikte önemli bir parçası olacaksın… Ne kadar değerli bir hatıra,aile fertlerinin anlatımıyla Arsenal’den teklif alacaksın ama Karşıyaka’yı bırakmayacaksın. Atatürk’ün Karşıyaka ziyaretlerinden birisinde, günümüz Karşıyaka iskele karşısı dönemin Halkevi’nde Gâzi Paşa’nın karşısında vals yapması… Tarihin sayfalarında ne kadar güzel izler barındırıyor. İşte bu heykele baktığınızda bunları hayal etmek, bizlere bırakılan kültüre sahip çıkmak her Karşıyakalının görevi. Bu izler bu heykelle gelecek nesillere aktarılıyor. Esasında belki de şöyle bir benzetme yapabiliriz; Eski devirlerde, duvarlara yapılan resimlerle günümüze, insanoğluna mesaj gibi bir nevi. Günümüzde biraz daha gelişmiş şekliyle, değerli sanatçıların dokunuşlarıyla, geleceğe kent belleğini miras bırakıyorlar. Emeği geçenlere teşekkürür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Malik Yaylım
12 Ağustos 1904 yılında Osmanlı Arnavutluk topraklarında İşkodra şehrinde dünyaya geldi. Annesi Arnavut asıllı Lütfiye Hanım, babası Boşnak asıllı Bekir Bey'dir.
Sekiz kardeşin 4 dördüncüsü olup,  1911 yılında patlak veren 1. Dünya Savaşı'ndan kaçarak ailecek istanbul'a göçmüşler ve bir sene sonra İzmir Alaybey'e yerleşmişlerdir.
Spora 17 yaşında kaleci olarak 1922 yılında  Karşıyaka Spor  kulübünde (KSK) başlamıştır.  Profesyonel müzik yaşamına Halk Eğitim  Merkezinde başlamıştır. Doğaçlama Piyano çalarak "Sessiz Filmleri" müziği ile seslendirmiştir.
1924'te  Bahriye hanım ile evlenip 4 çocuk sahibi olmuştur.
Çok yönlü bir sporcu olan Malik YAYLIM, yüzme, kürek, atletizm, voleybol, boks, bisikleti amatör olarak yapmıştır.
Profesyonel kaleci olarak 1922-1928 yıllarında KSK de, 1928-1936 yıllarında Beykoz kulübünde oynamıştır. İngiliz Arsenal takımı 1927 de 3 kez, resmen transfer teklifinde bulunmuşsa da , Aile ve Sıla hasreti nedeniyle kabul etmemiştir. 1938-1958 yıllarında Amatör ligde İnebolu ve Turgutlu İdmanyurdu kurucu üyesi ve antrenörlüğü yapmış;  Başta kardeşleri Şevket'i izmirspor solbekine , Mahmut'u Göztepe kalesine; Gega Cemal'i kendi yerine KSK  kalesine kazandırmıştır. Milli oyuncular Gönen ve Nevzat' ı yetiştirmiştir.
KSK kalecisi Malik YAYLIM'ın en büyük başarısı 1925 1926 İzmirli şampiyon luğunda Karşıyaka Spor kulübüne hiç gol yemeden hizmet etmiş olması yer almaktadır. Bunun maddi ödüllendirilmesinin yanında, manevi olarak kazanmış olduğu en büyük ödül, Atatürk'ün bu başarıyı takımın arma ve formasında AY YILDIZ taşıması beraatını KSK' ye vermiş olmasıdır.
1928 yılında Eskişehir'de yapılan olimpiyat seçmelerinde yedek oyuncu olarak seçilmiştir. 1925-1927 yılları arasında İzmir karması'nın  yabancı kulüpler (Bulgaristan, Romanya, Rusya, Mısır) ve İstanbul karmaları ve takımları (Fenerbahçe, Vefa) ile yapılan çeşitli karşılaşmalarda asil/yedek kaleci olarak yer almıştır.
ATATÜRK'ün karşısında yaptığı vals ile dikkatini çekerek, veciz övgüsünü almıştır:  "BEN SPORCUNUN CENTİLMEN, ÇEVİK, AHLAKLI OLANINI SEVERİM"
6 dili anlayıp konuşan Malik YAYLIM,  06.03.1987 de İzmir'de öldüğünde; spor, müzik, giyim/kuşam,  aile kültürü adına örnek bir Karşıyakalı olarak, yaşamına dokunduğu tüm sevenlerinin omuzlarında Çiğli mezarlığına defnedilmiştir.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 1 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Dünya Karşıyakalılar Günü coşkuyla kutlandı
Sonraki Haber Türkiye-Ukrayna dostluğunu pekiştiren park açıldı

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

pop up açılış