ANA SAYFA > Yazarlar > Mehmet Erdül > İzmir'in yüz karası parklardan birisi...

İzmir'in yüz karası parklardan birisi...

MehmetErdül
Sosyal Medya :
07 Ocak 2019, Pazartesi 17:53
3258 kez okundu

 24 Ağustos 1904 İstanbul doğumlu olan Ord. Prof. Dr.Hıfzı Veldet Velidedeoğlu 24 Şubat 1992 tarihinde İstanbul’da aramızdan ayrılmıştı. Ankara Üniversitesi, Adliye Hukuk Mektebi (Hukuk Fakültesi) 1928 mezunuydu.Doktora çalışmalarını İsviçre'de yapmıştı.
1934 yılında İstanbul Üniversitesi, Hukuk Fakültesi'ne asistan olarak atanmış, 1942 yılında Profesör, ve sonra da Ordinaryus Profesör ünvanlarını almıştı.
1961 Anayasası'nı hazırlayan komisyonun üyeliği ve kâtipliğini yapmıştı. Araştırma ve röportajları Cumhuriyet ve Milliyet Gazeteleri'nde yayınlanmıştı.
Yüksel Çakmur’un Belediye başkanlığı döneminde adına İzmir Karşıyaka Bostanlı’da bir park yapılmış ve büstü dikilmişti.
Bilmeyenler için adres tarifi de yapayım bulmak kolay olsun.
Ord. Prof. Dr.Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Parkı, Hasan Ali Yücel Bulvarı ile Şehitler Bulvarı’nın kesiştiği köşededir.
Bu parkın bitişiğinde bir de Otopark vardır.
Adı üstünde Otopark. Ama araç konulacak alanda parka bakım yapması gereken işçilerin barınması için bir kulübe kondurulmuştur.
Ne zaman inceleyip araştırsanız. Kapalıdır. İşçi falan yoktur ortalıkta.
Parkın orta yerinde çocuk oyuncakları, kaydıraklar,tahtırvalliler vardır. Kaydırakların üstündeki bölüm, tam 7 yıldır Bostanlıların sevdiği ve koruyup kollamaya çalıştığı 2 kimsesize barınak görevi yapar.
Metin ve Levent bulurlarsa içki içerler, esnaf çorba ısmarlarsa karınlarını doyururlar.Kimseye zararları yoktur parka bakar ellerinden geldiğince temiz tutmaya çalışırlar parkı ve barındıkları oyuncakların yer aldığı bölümü.
Orta yerde Ord. Prof. Dr.Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun bir büstü vardır. Yazıları bile okunmaz. Büstün etrafı çevrilip koruma altına alınmıştır.Koruma altına alınan alanda bir tek çiçek yoktur.
Velidedeoğlu’nun Büstü, bir gece, hurda toplayıcıları tarafından sökülüp çalınır. Bu bizim kimsesizler Metin ve Levent "Doyuran Çorbacısı"nda karınlarını doyurup garsonların alıverdiği şarapla birlikte oyuncak sığınaklarına gelirler. Büst yoktur olması gereken yerde. Köşe başında sokak çeşmesinde birileri dolanmaktadır. Suları akmaz çeşmelerin. Metin; “Levent bunlar hurdacı, çeşmeleri söküyorlar galiba”
Levent; “De gidi lan… Büstü de bunlar almış olmasın?”
Koşar giderler biri çeşmeleri sökenle uğraşırken öteki at arabasını kurcalar. Karton kutuların altındadır büst. Hurdacıyı kovalarlar, büstü getirip yerine koyarlar. Çeşmeler durur olduğu yerde.
Akmaz ama çeşmelerin çalınmasını önlemek yetmiştir onlara.
Suyun kapatıldığı yerin vanasını bilmektedirler. İstediklerinde açarlar çeşmeyi. Su akar,yıkanır paklanır yine eski haline getirip kapatırlar vanaları...
Ord. Prof. Dr.Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun büstünün altındaki yazılar okunmamaktadır.
“Olsun “ der Metin… “Varsın okunmasın. Belediye yapmasa da bir gün Cumhuriyet Gazetesinden birileri gelir yapar nasıl olsa. Ben bu hale düşmeden önce Cumhuriyet okurdum. Bilirim bu büstü olan adamı gazeteden. Cumhuriyet sahip çıkar bir gün nasıl olsa...”
Parkta orada yaşayan kuşları tanıtmak için dikilmiş levhalar vardır.
Hiçbir şey okunmaz, hiçbir şey anlaşılmaz. Durur öylece.. Bakan, onarmayı düşünen yoktur.
Parkın içine açıldığı dönemde var olmayan sonradan eklenmiş bir basketbol sahası vardır. Ön yanda şehitler Bulvarı tarafında tel örgülüdür alan. Yola top kaçmasını önler. Etrafı tel örgüyle çevrilidir alanın. Ama bir bölümündeki teller sökülmüştür. Yoktur. Onarmaya gerek duyan da yoktur.
Orta yerdeki havuzun içinde hani levhalarda anlatılacağını düşündüğümüz ama okuyamadığımız kuşlardan birinin Büyük Baştankara Kuşu heykeli vardır.
Heykel parçalanmıştır. Sağ yanında Kanat uçları, sol yanında kanatlarının tamamı kırılmıştır.
Park Karşıyaka’dadır, Sorumluluk İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde.
İKİ BELEDİYENİN DE UMURUNDA DEĞİLDİR PARKIN DURUMU.
İki kimsesiz Metin ve Levent Cumhuriyet Gazetesi’inde birilerini beklemektedirler.
Sevgili Serdar Kızık Merhaba…
Bugün ev kirasını yatırmak için bankaya giderken aracımı bıraktığım otoparktan kestirme diye Ord. Prof. Dr.Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Parkı’na uğradım.
Levent ile Metin’in selamı var…


PAYLAŞ

Yazara Ait Diğer Makaleler


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?