ANA SAYFA > OKUYUCU MEKTUBU > Emlak Konutları Platformu'ndan açıklama

Emlak Konutları Platformu'ndan açıklama

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Emlak Konutları Platformu'ndan açıklama

Emlak Konutları Platformu sitemize açıklamasını gönderdi. Açıklama şöyle:

"İzmir’in Karşıyaka İlçesi’nin Atakent Mahallesi’nde yer alan Emlak Bankası Konutları, 1976-1980 tarihleri arasında inşa edildi. 07.03.1984 Bostanlı Uygulama İmar Planı notlarına istinaden Emlak Bankası Konutları’nın 0.40 imar büyüme hakkı bulunuyor. Karşıyaka Belediyesi, geçen yıl plan notlarında yaptığı değişiklikle mahallenin 0.40 büyüme hakkını kullanacak şekilde kentsel dönüşüm taleplerini onaylamadı ve imar durum belgesi vermedi. Bunun üzerine, sorunlarının çözülmesini isteyen mahalle sakinleri Emlak Konutları Platformu’nu kurarak mücadeleye başladılar. Platform, belediyenin 0.40 emsal büyüme haklarını koruyan 07.03.1984 onaylı Bostanlı İmar Planı notlarında değişikliğe gitmeyerek, dikey ya da yatay şekilde yapılaşma haklarının mahalle sakinlerine verilmesini talep ediyor.

DAHA ÖNCE DE KILIÇDAROĞLU’NA ANLATMIŞLARDI
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın kendileri ile iletişime geçmediklerini söyleyen Emlak Konutları Platformu Başkanı Nevzat Özkılıç, geçtiğimiz aylarda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı Çiğli Tramvayı temel atma töreninden sonra Kılıçdaroğlu’na konu ile ilgili bir dosya vererek, yaşadıkları sorunların çözümü için kendilerinden destek istemişti.

PROTESTO ETTİLER
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, İzmir’e gelerek Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi 2. Etap Temel Atma Töreni'ni katıldı. Tören alanında Karşıyaka'da imar sorunu yaşayan Emlak Konutları Platformu üyeleri ve Cumhuriyet Mahallesi sakinleri Kılıçdaroğlu’ndan istekte bulundu. Kentsel dönüşüm, imar planları ve hak kayıpları üzerinden sürece tepki gösteren platform üyeleri ve mahalle sakinleri pankart açtı. Açılan pankartlarda, “Hakkımız olanı geri istiyoruz. Belediye başkanımızdan mağdur olmayacağımız biz çözüm bekliyoruz”, “Oy verdiğimiz başkanları mahallemize getiremedik” ifadeleri yer aldı.

İLK GÖRÜŞMEYİ TUNCAY ÖZKAN AYARLADI
Törende yapılan protesto esnasında CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Serdar Koç, alanda pankart açmak isteyen platform üyeleri ile anlaşmaya varmak istedi. Ancak platform üyeleri sorunlarına çözüm bulunmadığını dile getirerek, vazgeçmek istemediklerini belirtti ve protestolarına devam etti. Kılıçdaroğlu’nun konuşması esnasında slogan atan üyeleri ise, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan sakinleştirdi ve ricam üzerine Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile bir görüşme ayarladı. Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Özay Dağhan’la birlikte başkanla aynı gün iki farklı yerde görüşme sağladık. İlki Deniz Baykal Kültür Merkezi’nde, ikincisi ise Cumhuriyet Mahallesi Muhtarlığı’nda gerçekleşti.

Görüşmede CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra; Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay isimleri yer aldı.

İTİRAZ DİLEKÇELERİNİ VERDİLER
Toplu itiraz dilekçelerini bugün Karşıyaka Belediyesi’ne verdiklerini söyleyen Nevzat Özkılıç, “Bizim bugün Atakent Emlak Blokları ile ilgili hakkımızı gasp eden Karşıyaka Belediyesi Meclisi'nde alınan karar sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde de onaylandı. Bunlar, Karşıyaka Belediyesi’nde askıya aslında. Dünden beri bu askıya itiraz ediyoruz. Bu itirazların bir kısmını vatandaşlarımız, bireysel olarak yazılı olarak ve internet aracılığıyla iletiyor. Fakat burada dahi çok büyük bir haksızlık ve yanlışlık yapıldı. Örnek vermek gerekirse, benim annem 92 yaşında. Zaten herkesin bildiği gibi buralarda yaşayan vatandaşların yaş ortalaması 72 ile 85 yaş arasında. Bu insanlar interneti kullanamıyor ve buralara gelerek dilekçelerini elden teslim etmekte zorlanıyor. Dolayısıyla, yakınlarına veya yöneticilerine itiraz dilekçelerini vererek yollamak mecburiyetinde kaldılar ancak kendileri teslim edemediği için itirazlar kabul edilmedi.  Fakat bugün uğraşlarımız sonucu toplu dilekçelerimizi kabul ettiler. Umarız bu şekilde devam eder. Demokrasinin en önemli hakkı 'itiraz', şayet itiraz edemiyorsanız demokrasi orada bitiyor. Kaldı ki, 80-90 yaşındaki insanlar özellikle pandemi dönemi nasıl itirazlarını elden teslim edebilir?

KILIÇDAROĞLU’NDAN REFERANDUM ÇIKIŞI
Geçtiğimiz günlerde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile gerçekleşen görüşme hakkında konuşan Özkılıç, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı ile bir görüşme gerçekleştirdik ve yaşadığımız sıkıntıları genel başkana anlattık. Kendisi Cemil Tugay'a dönerek,“Siz ne yapıyorsunuz sayın başkan, biz hak hukuk adalet peşinde koşan partiyiz, siz buradaki insanların hakkını hangi hakla engelliyorsunuz” diye sordu. Sayın Tugay da, “Efendim bizi destekleyenler çok” şeklinde yanıt verdi. Genel başkan, Cemil Tugay'ın çıkışı üzerine, “Sayın Başkan, sizi destekleyenler çoksa referandum yapın, biz halkçı partiyiz, eğer çoğunluk sizin istediğiniz yoldaysa zaten kimse konuşmayacak, ancak değilse siz bunu nasıl engellersiniz? İddialıysanız sandığı koyun” şeklinde cevap verdi.  Ben de Sayın Kılıçdaroğlu’na, “Cemil Tugay’a verdiğimizi dilekçelerin sayısını kendisine verdik. Kendisi de biliyor. Neden bu kadar insanı mağdur ediyorsunuz?” diye sordum. Cemil Başkan ise bana, “Siz orada 500 dairesiniz. Ama orada 1500 daire var. Kalan 1000 bana destek veriyor” dedi. Burada düzeltmek isterim ki bloklarda toplam 1216 daire bulunuyor. Diyaloğun devamında kendisine, “Halka sormadan deprem güvenliği kadar önemli bir konuda olumsuz bir karar almaya kalkıyorsanız bu iddianızın arkasında durmanız ve ispatlamanız gerekiyor. Ben size 500 imza verebilmişken buna karşılık siz bana kaç tane imza gösterebildiniz? İnsanlar, aldığınız bu karar neticesinde 500-600 bin liradan aşağı olmayan bir bedel ödemek zorunda bırakılıyor. Böyle bir durumda mevcut haklarından vaz mı geçsinler? Biz, bu binaların ivedilikle yıkılması için yola çıkmıyoruz. İsteyen apartman bu hakkı alır, istediği tarihte binasını yeniletebilir. Çocuklarına bu insanlar miras olarak 600 bin liraya yakın bir borç mu bırakacak?” Akabinde genel başkanla Cemil Tugay’ın daha önceki referandum önerimiz üzerine “Ben referanduma gitmem. Mustafa Kemal Atatürk, harf devriminde referanduma gitseydi %90 ret alırdı” ifadeleri paylaştım. Bu sözlerin takdirini genel başkana bırakarak, “1000 tane destekleyenim var diyen başkan 3 dakika sonra bunu söyledi.” dedim” ifadelerini kullandı.

“BİZE KİMSE SAHİP ÇIKMADI”
Özkılıç şöyle devam etti. Daha sonra Genel Başkan Sayın Kılıçdaroğlu’na, “Bostanlı riskli bir bölge, bir kısmı bataklık üzerine inşa edilmiş. Karadan gelecek bir depremde burada bir tane ev ayakta kalmaz” dediğimizde Sayın Tugay bu sizin kaderiniz diye cevaplandırdı. Biz böyle bir cevabı kabul etmiyoruz. Bizlerin oyuyla başa gelmiş bir ilçe belediyesi mevcut haklarımızı elimizden alarak ölüm korkusu içerisinde yaşamaya mahkûm edemez. Biz, haklarımız için buradan Ankara’ya mı yürüyelim? Bulunduğumuz bölgede toplam 4 bina olmak üzere 2 binaya Cemil Tugay, 2 binaya da Hüseyin Mutlu Akpınar 0.40 emsal büyüme haklarını vererek yapılaşmalarına izin verdi. Bizler de diğer 4 binanın aldığı hakların aynısını talep ediyoruz. Mahalle sakinleri, çok üzgün ve kırgın. Pankartlı protestoya kadar gitmek istemezdik fakat mecbur kaldık çünkü bize kimse sahip çıkmadı” dedim.”

“DEPREMİN ALTINDA KALACAK BU İNSANLARIN VEBALİNİ KİMSE ÖDEYEMEZ”
CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun Cemil Tugay tarafından yanlış bilgilendirildiğini söyleyen Özkılıç, “Genel Başkan Sayın Kılıçdaroğlu’na, “Lütfen bizimle ilgilenin. Burada yarın depremin altında kalacak bu insanların vebalini kimse ödeyemez.” dedim. Genel başkan, anlattıklarım karşısında önemli bir duruş sergileyerek bizlere hak verdiğini söyledi. Tunç ve Cemil Başkan’a durumu çözmelerini istedi. Tunç Başkan da, “Merak etmeyin biz Cemil Başkan ile sizin itirazlarınızı yeniden inceleyeceğiz. Size olumlu dönüş yapacağız.” şeklinde cevap verdi. 

“EVLERİNİN BERBATLIĞINI VE SIKINTILARI GÖRSÜNLER”
Mevcut planların iptal edildiğinde duracaklarını söyleyen Özkılıç, “İtirazlarımızın en kısa zamanda sonuçlanmasını bekliyoruz. Genel merkezden yetkililer gelsin, bizim blokları dolaşsın ve apartman sakinleriyle iletişime geçsin, endişelerini, evlerinin durumunu ve yaşadıkları sıkıntıları görsünler. Bunları yapmadan, halka inmeden onları dinlemeden alınan kararı kabul etmemiz mümkün değildir.” şeklinde konuştu.

“HANİ YEŞİL ALANI KORUMAKTI SİZİN AMACINIZ?”
Başkan Tugay’ın yeşili koruma bahanesiyle hareket ettiğini iddia eden Özkılıç, “Bahçelerimizdeki yeşili biz yarattık. Dikey olarak verilecek kat izniyle bahçelerimizdeki yeşil doğal olarak korunacaktır. Kaldı ki adamız içinde parklarımız mevcuttur. Bizleri yeşili koruma gerekçesiyle mağdur eden Sayın Tugay, görevi süresinde başka yerlere izin verdi. Bergama Blokları’nın arkasında yer alan arsa zamanında Bilfen Dershaneleri tarafından çok düşük rakamlarla yeşil alan ve spor tesisi olarak alınmıştı. Yıllar sonra firma Hüseyin Mutlu Akpınar’a okul yapma talebinde bulunsa da bu talep reddedildi. Fakat yaklaşık 5 ay önce sözde yeşili korumak için mücadele ettiğini iddia eden Cemil Tugay’ın buraya 5 katlı okul yapma imar hakkı verdi. An itibariyle çevre sakinleriyle mahkemelik durumdadır. Amacı yeşili korumak olan bir başkanın arka planda tersi bir karar alması gerçekten çok üzücü” ifadelerini kullandı.

Buradan Chp Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na bizimle görüşerek verdiği desteklerden dolayı kendisine teşekkür eder, desteklerinin bir sonuca ulaşarak hak mahrumiyetimizin giderileceğine olan inancımızla saygılar sunuyoruz."

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Sarıca: Kuralların her zaman doğru uygulanmadığını gördük
Sonraki Haber Bostanlıspor Afyon ve Karabük’te sınav verecek

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?