ANA SAYFA > SAĞLIK > Yumurta, yetişkinlerin anne sütü

Yumurta, yetişkinlerin anne sütü

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Yumurta, yetişkinlerin anne sütü

Yumurta fiyatları son günlerde tavan yapsa da, aslında protein depoları arasında en ucuzu, üstelik tek muadili; anne sütü… Marketlerde tanesinin fiyatı bir liraya kadar çıkan yumurtanın, protein kalitesi açısından eş değeri yok. Yumurtanın en önemli özelliği; içinde bulunan proteinden tam anlamıyla yararlanabilmemiz. Bu yüzden protein grupları içinde en yüksek besleyiciliğe sahip olan da yumurta…

Protein grupları arasında en yüksek besleyiciliğe sahip olanın yumurta olduğunu söyleyen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dilek Ongan, yetişkinler için de çocuklar için de günde bir tane yumurta tüketmenin sağlıklı olduğunu söyledi. Özellikle gelişme çağında olanlar için yumurtanın önemi daha büyük; çünkü yumurtanın içinde kalsiyum ve C vitamini dışındaki bütün besin öğeleri mevcut. Ancak sadece yumurta tüketmek doğru değil. Özelikle diyetlerde, yumurta ile birlikte kuru baklagiller de bulunmalı, balık ise unutulmamalı.

Özellikle çocukların yumurta tüketimini sağlarken en güç olanı;  yumurtanın sarısını yedirmek… Oysa her ikisinin de ayrı ayrı faydası var ve uzmanların önerisi; yumurta akı ve sarısının birlikte tüketilmesi. Yrd. Doç. Dr. Dilek Ongan, yumurta akının tamamının proteinden oluştuğunu, sarısının ise hem protein, hem de tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içerdiğini söyledi.

Pişirme yöntemi önemli

İzmirlilerin en büyük damak zevklerinden biri de boyoz-yumurta… Her sabah büyük bir iştahla boyoz ile yumurtayı yerken, yumurtanın pişirilme yöntemine de dikkat etmek gerekiyor. Yumurta bayat ,ya da fazla pişirilmişse, sarısının etrafında yeşil bir halka oluşacağını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ongan, en sağlıklı haşlama süresinin 8 dakika olduğunu ve yumurtanın ocaktan alındıktan sonra soğutma amacıyla suya tutulması gerektiğini ifade etti. Eğer yumurtanın sarısının etrafında yeşil halka oluşmuşsa, içindeki demir, kullanılmaz hale geliyor.

Tazesi nasıl anlaşılır?

Yumurtanın tazesi ile bayatını, organiği ile normalini ayırt etmek de ayrı bir uzmanlık alanı. Organik yumurta ile normal yumurta arasında besin değeri açısından henüz bir farklılığın tespit edilmediğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ongan, yumurta bayatladıkça tepesindeki hava boşluğunun arttığını, kırılınca hemen dağıldığını ve kolaylıkla soyulabildiğini ekledi. Uzmanlara göre yumurta ocağa konulmadan hemen önce yıkanmalı, önceden yıkayarak buzdolabına yerleştirmek yanlış. Pazar ve marketlerde üzerine saman serpilmiş ve tavuk dışkısı bulaştırılmış yumurtaların “organik” adı altında satıldığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ongan, gerekli resmi kurumların denetiminden geçmiş, ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Yumurtanın çoğu zarar!

Yumurtanın faydaları saymakla bitmiyor ama aşırıya da kaçmamak gerekiyor. Çünkü yüksek protein almanın da zararı var. Yrd. Doç. Dr. Ongan, protein fazlasının karaciğer ve böbrekler için zararlı olduğu tespitinde bulundu. Kahvaltıda tüketilen yumurta, doygunluğu çabuk oluşturup, tokluk hissi vermesi açısından önemli… Ancak yumurtadaki enerji düşük olduğu için sadece yumurta yiyip evden çıkmak doğru değil. Fazla protein alımı; idrarla kalsiyumun atılmasına neden olur, karaciğer ve böbreklerin üre yapma ve atma yükü artar. Bu da demek oluyor ki; proteine yüklenip yeterli karbonhidratı almazsanız, vücudunuzdaki proteinden kullanırsınız.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir'de 264 şişe sahte rakı ele geçildi
Sonraki Haber Basmane'deki dramı anlatan sergi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?