ANA SAYFA > İZMİR > Saadet Partili Tokar: Milli üretim teşvik edilmeli

Saadet Partili Tokar: Milli üretim teşvik edilmeli

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Saadet Partili Tokar: Milli üretim teşvik edilmeli

Torbalı’da iş dünyası ile bir araya gelen Saadet Partisi milletvekili adayları Torbalı Ticaret Odası ve Esnaf odalarını ziyaret ederek, esnaf ve iş dünyasının sorunlarını dinledi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Güçlü ve Torbalı Ticaret Odası Başkanı Vahap Olgun’u makamında ziyaret eden Saadet Partisi İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayları Mehmet Ziyattin Tokar, Kamil Bilgili, Mümin Baştürk, Mehmet Bozbey, iş dünyasının sorunlarını dinlediler, Saadet Partisinin ekonomi politikalarını anlattılar.
 
MİLLİ EKONOMİ VURGUSU
Esnaf Odasından sonra Torbalı Ticaret Odasında Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun ile bir araya gelen Saadet Partisi milletvekili adayları iş dünyasına ve ekonomiye ilişkin görüşlerini aktararak milli ekonomi vurgusu yaptılar.  

Eski Çevre Bakanı 26. Dönem İzmir milletvekili adayı Mehmet Ziyattin Tokar, Türkiye’nin geçmişte yaşadığı sıkıntılara değinerek Milli Görüş’ün ülke ekonomisine sağladığı kazanımları anlattı. Milli Görüş Lideri Erbakan’ın Türkiye’nin en sıkıntılı zamanlarında Edirne’den Ardahan’a fabrikalar kurduğunu belirterek şu görüşlere yer verdi:

"Türkiye 70’li yıllarda Lüksemburg’un kapısına gidip 900 bin dolar kredi almakta zorlanıyordu. Kuyruklarda bekleyip, tek çift plaka uygulamasına göre benzin alabiliyordunuz. Yani kaynak yok. Para yok. Böyle bir dönemde Erbakan hocamız çıkıyor. Edirne’den Ardahan’a kadar fabrikalar kuruyor. Şeker fabrikaları, çimento fabrikaları, süt ve et entegre tesisleri açıyor. Türkiye üretim odaklı milli ekonomiye geçmişti. O dönemde Türkiye’nin her bölgesine fabrikalar açıldı. O zaman Erbakan hocamız uçağı, tankı biz yapacağız dediği zaman gülüyorlardı.

Eskiden kamu iktisadi teşebbüsleri vardı. Bunlara neden ihtiyaç duyuluyordu. Sermaye yetersizdi. Özel sektörün yeterli gücü yoktu. Bu nedenle özel sektörün gerçekleştiremeyeceği projeleri devlet üstleniyor öncülük yapıyordu.
 
Gelişen yeni teknolojiyle kendi tesislerimizi rahatça kurabiliriz. Türkiye’de yapılamayacak bir şey yok. Bunun için insan ve teknik imkanlara sahibiz. Nano teknolojilerde bir Malezya Tayvan kadar olamayacak mıyız? Bunlar için devletin teşvik edici ve öncü roller üstlenmesi gerekir. Üniversite sanayi işbirliği lazım. Devlet yerine göre özel sektöre öncülük yapmalıdır. İleri teknoloji ve sermaye gerektiren yatırımlarda bugün de devlet geçmişte olduğu gibi aynı rolü oynayabilir"
 
YABANCI SERMAYEYE YERLİ ÜRETİM ŞARTI GETİRİLMELİ
2002’den bu yana Türkiye’de benzinli motor üretilmediğini belirten Tokar "Dışarıdan getiriyorlar. Hükmet kendi ülkesinde üretim yapan yabancı sermayeye belirli oranda da olsa yerli üretim için şartı koymalıdır. Bugün Pakistan bile yabancı sermayeye bir ürünün yüzde 80’nini kendi ülkesinde üretme şartlarını öne sürüyor.

OSB’lerin dünyada örneği yok. Ülkemizin her bölgesinde OSB’ler kuruldu. Ama bunu yaparken erozyona uğramış, geri kazanımı mümkün görünmeyen, tarıma elverişli olmayan bölgeleri tercih etmemiz gerekirdi. Türkiye’nin birçok yerinde bu yapıldı. Ama birçok noktada da verimli arazilere OSB’ler kuruldu. Bunlar çok yanlıştı. OSB’ler Türkiye’nin kalkınmasında çok önemli bir yere sahip" dedi.
 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Kapalı Karşıyaka, Açık Göztepe’nin…
Sonraki Haber İzmir Üniversitesi İskoçya'da

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?