ANA SAYFA > SAĞLIK > Parkinsonun ilacı düzenli egzersiz

Parkinsonun ilacı düzenli egzersiz

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Parkinsonun ilacı düzenli egzersiz

Özel Tınaztepe Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü kapsamında önemli bilgiler verdi. Dr. Vardarlı, parkinsona karşı düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmenin önemine değindi.

Özel Tınaztepe Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı parkinson hastalığıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Parkinsonun, beyindeki dopamin miktarının azalmasından dolayı hareketlerde yavaşlama, yüzde mimik kaybı, ellerde titreme, vücutta sertlik gibi belirtilere yol açtığını kaydeden Dr. Vardarlı, parkinson hastalarının yaşam kalitesini daha iyi bir hale getirmesi için mutlaka düzenli egzersiz yapması ve doğru beslenmesi gerektiğini söyledi. Dr. Vardarlı bu süreçte hasta yakınlarına büyük görev düştüğünü söyledi. İlaç tedavisi uygulanan, gerekirse cerrahi müdahale gerektiren ve kesin tedavisi henüz bulunamayan parkinson hastalığına yaşlı nüfusun artmasına bağlı olarak son yıllarda daha çok rastlandığına değinen Dr. Vardarlı, hastalığın genetik ve bulaşıcı olmadığını, özellikle 60 yaş üstü kişilerde çok sık görüldüğünü bildirdi.

BAKLA TÜKETİMİNE DİKKAT

Tedavide verilen ilaçların her hastada aynı etkiyi göstermediğini anlatan Dr. Vardarlı, 15 yıllık bir parkinson hastasının günlük yaşantısını hiçbir sıkıntı yaşamadan sürdürebildiği örneğini de verdi. Kullanılan ilaçların yan etkilerinden de bahseden Dr. Vardarlı, “Parkinsonda hastaya verilen ilaçlar patolojik kumar veya aşırı alışveriş bağımlılığına ya da hiperseksüel bozukluğa yol açabiliyor. Bir başka etki ise REM uyku davranış bozukluğu. Hastalar çok canlı rüyalar görebiliyor. Buna bağlı olarak uykuda kendisine ya da yanındaki kişilere zarar verebiliyor” şeklinde konuştu. Öte yandan parkinson tedavisinde bakla tüketiminin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ifade eden Dr. Vardarlı, ilaç tedavisi gören parkinson hastalarının bakla tüketmesi sonucunda kalp krizi, çarpıntı, tansiyon yüksekliği veya beyin kanaması gibi durumlara maruz kalacağını vurguladı.

GUT HASTALARINDA RİSK AZALIYOR

Son bir yıldır parkinson hastalığıyla ilgili önemli gelişmeler yaşandığına da dikkat çeken Dr. Vardarlı, yapılan bilimsel araştırmalara göre gut hastalarının parkinsona yakalanma riskinin daha az olduğunu söyledi. Dr. Vardarlı bu gelişmeyle ilgili şunları kaydetti:

“Aşırı ürik asit gut hastalığına yol açar. Ancak son bir yılda yapılan bilimsel çalışmalarla yüksek ürik asit değerlerinin parkinsona karşı yüzde 25 koruyuculuğunun olduğu saptanmıştır. Bu nedenle parkinson hastalarının ürik asit değerlerinin hastalık oluşturacak derecede olmayacak şekilde üst sınıra yakın olmasını öneriyoruz. Bu hastalara uzman hekim kontrolünde et tüketimini arttırmaları konusunda uyarıda bulunuyoruz.”

Parkinsonda en önemli ve etkin unsurun egzersiz olduğunu vurgulayan Dr. Vardarlı, hastaların günde mutlaka 2- 3 kilometre yürümelerini önerdi. Dr. Vardarlı, hareketli bir yaşamın parkinson hastalarında çok sık görülen sindirim bozukluklarını da en aza indirgeyeceğinin altını çizdi. Hasta yakınlarına da büyük görev düştüğünü hatırlatan Dr. Vardarlı, hasta yakınlarının hastalıkla ilgili bilinçli ve bilgili olması gerektiğini belirtti.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber EGİAD’ın @cityofizmir projesi 3 günde 12 bin takipçiye ulaştı
Sonraki Haber 55 farklı ilden 2 bin 500 yöresel ürün Karşıyaka'da

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?