ANA SAYFA > SAĞLIK > Ortodontide bir devrim

Ortodontide bir devrim

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Ortodontide bir devrim

Ortodontik tedavilerin en sevilmeyen ve hastaları en çok rahatsız eden tarafı uzun tedavi süreleridir. Yerine göre bir yılda tedavisi tamamlanan hasta kendini şanslı hissetmektedir. Bazı şiddetli problemlere sahip hastaların ise 8-10 yılı bulan tedavi sürelerine şahit olunmaktadır.

Bu alanda yurtdışında da ses getiren Türkiye’den 3 bilim insanının geliştirdiği yöntem ile ortodontik rahatsızlığa sahip hastaların tedavi süresi yarı yarıya kısaltılabilecek.

Tedavide ilk olarak düşük dozlu LED ışığının kullanıldığı çalışma,  İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Tancan Uysal, Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti ABD Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Ekizer ile Serbest Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Enis Güray ve ekiplerince başarıyla gerçekleştirildi.

Çalışma ile ilgili kendi kişisel blogunda açıklama yapan İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Tancan Uysal, son yıllarda yürütülen bilimsel çalışmaların da, ortodontik tedavi sürelerini kısaltılabildiğini gösterdiğini söyledi.

Yöntem yurtdışında ses getirdi

Amerika’da “Tıp ve Cerrahi’de Lazer” dergisinde yayınlanmak üzere kabul edilen çalışmalarının yurt dışında büyük yankı bulduğunu kaydeden Prof. Dr. Tancan Uysal, dişlerin köklerini çevreleyen kemik dokuda biyolojik aktiviteyi arttırmak için düşük dozlu LED ışığından faydalandıklarını açıkladı.

“Tedavi süresi yarı yarıya düşüyor”

Kullanılan cihazın Amerikan Diş Hekimliği Birliği (ADA) ve Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onaylı olarak üretildiğini kaydeden Prof.Dr.Uysal, yöntemi anlattı: “Bu aygıt 20 mW/cm2’lik ışık vermektedir ve hastanın diş hareketi istenen bölgesine yaklaşık günde 20 dk. dışarıdan uygulanmaktadır. Bu sayede hücresel cevabın hızlandığı, diş hareketi için gerekli olan dişin bir tarafında kemik yıkım, diğer tarafında kemik yapım sürecinin kısaldığı ortaya konulmuştur. Yapılan değerlendirmelerde diş hızının kontrol hastalarına göre 1.5 kat arttığı, dolayısıyla ayda beklenen diş hareketinin 1 mm.den 1.5 mm.ye artırılabileceği gösterilmiştir. Bu tip uygulamaların toplam tedavi süresini de yarı yarıya kısaltabileceği düşünülmektedir.”

“20 dakikada sonuç”

Ağza sadece bir ışığın uygulanması şeklinde gerçekleştirilen bu yenilikçi tedavi protokolünün hiç bir yan etkisi bulunmadığını belirten Prof.Dr. Uysal,  “Kullanılan ışık herhangi bir ek bileşene sahip değildir. Önemli olan kullanılan ışığın boyutu ve ışığın rengidir. Işığın kullanım süresi de önemlidir ve en etkin sonuçlar 20 dakikada alınmıştır. Bu cihazların uzman hekimlerin yönlendirmesiyle, kullanıcı talimatlarına uygun bir şekilde uygulanması en etkili sonuçları getirecektir” dedi.

“Yıllarca beklemeye son”

Bu yöntemin yetişkin hastalar ile iş ve sosyal hayatında diş teli sorunu yaşayan kişiler için yüz güldürücü bir gelişme olduğunu müjdeleyen Prof.Dr. Uysal, “Artık ortodonti tedavi süreçlerini daha hızlı ve hastalarımıza daha az zarar vererek tamamlayabileceğiz. Bu tip hızlandırıcı uygulamalar ülkemizde yıllarca ortodonti sırası bekleyen hastalarımıza da ortodontik tedavi imkânının önünü açacaktır.” diye konuştu.

“Dişlerinize fener, ampul ışığı uygulatmayın”

Ortodontik rahatsızlara sahip hastalara uyarıda da bulunan  Prof.Dr.Uysal, diş hareketini hızlandırıyor diye ortodontik tedavi sırasında tel uygulanmış ağza ve dişlere fener, ampul gibi kaynaklarla ışık uygulamanın  fayda sağlamadığını vurguladı.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber CHP Karşıyaka, Kaf Sin Kaflı olmayı konuştu
Sonraki Haber Genç ustalardan unutulmaz piyano konseri

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?