ANA SAYFA > EKONOMİ > Makedonya ile güçlü ilişkiler dönemi başlıyor

Makedonya ile güçlü ilişkiler dönemi başlıyor

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
 Makedonya ile güçlü ilişkiler dönemi başlıyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası, Makedonya ile sahip olunan köklü bağlar ve ortak değerleri ekonomik alandaki güçlü ilişkilerle taçlandırmaya hazırlanıyor.

Makedonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Zvonko Mucunski, Makedonya Yabancı Yatırımlar ve İhracatı Destekleme Ajansı Ege Bölge Yetkilisi Alev Süleyman ile birlikte EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı makamında ziyaret etti.

Türkiye’de göreve başlayalı henüz 2.5 ay olduğunu ve ilk ziyaretlerinden birini İzmir’e gerçekleştirdiğini belirten Büyükelçi Mucunski, “Türkiye bizim için en değerli ülkeler arasında. Tarihi, kültürel, siyasi ilişkilerimiz köklü ve güçlü. Ortak değerlerimiz çok. Siyasette ve bürokraside Türk çok. Bağımsızlığımızı anayasal adımızla ilk tanıyan ülke Türkiye oldu. NATO’ya şu anda aday ülkeyiz, tam üyelik için Türkiye destek veriyor” dedi.

Uygun iş ortamı

Büyükelçi Mucunski, Türkiye’nin Makedonya’nın dış ticaretinde 8’nci, yatırımlarında 4’ncü ülke olduğunu ifade ederken sözlerini şöyle sürdürdü: “Slovenya ile aramızda 1 milyar euroyu aşan ticaret hacmi varken Türkiye ile 405 milyon dolarlık ticaret çok düşük. Güven mektubumu sunduğumda Cumhurbaşkanı Erdoğan bu rakamların daha da yukarı çıkarılması için odalarla işbirliğinin güçlendirilmesini önerdi. İzmir’in gücünü, kapasitesini, sizlerin bundaki etkisini biliyoruz. Bizlere büyük görevler düşüyor. Makedonya’da da odalar, yatırımcı Türk şirketleri var. Ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmek için burada konuşulanları hayata geçirip somut olarak yapabileceklerimizi ortaya koymalıyız. Günümüzde internet vasıtasıyla her bilgiye kolayca ulaşılabilir ama iş yapma imkanlarını yerinde görmek ve yüz yüze iletişim her zaman çok daha etkilidir. Sizleri Makedonya’ya davet ediyoruz. Böylelikle daha iyi sonuçlar elde edebiliriz.”

Dünya Bankası raporuna göre Makedonya’nın iş yapma kolaylığında ikinci sırada, kredi notunun da BB+ olduğunu vurgulayan Zvonko Mucunski, “Avrupa’da en düşük vergi uygulayan ülkeyiz. Sanayi bölgelerimizde arazinin metrekaresi 1 euro, serbest bölgelerimizde kira 10 euro/cent. Nitelikli ve ucuz işgücüne sahibiz, yatırım için doğru ülkeyiz. Türk şirketleri Makedonya’nın imzaladığı STA’lar sayesinde 650 milyonluk pazara Makedonya ile ulaşabilirler, diğer ülkelerde ortak projeler yapabilirler” diye konuştu.

Yorgancılar: Geleceğe bakalım

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar da, ilişkilerin geliştirilmesinde geleceğe dönük projelerin önemine dikkat çekti. Ender Yorgancılar, “Türkiye büyük ve güçlü bir ülke. Son 20 yılda ihracatını 20 milyar dolardan 160 milyar dolara çıkardı, bunun da yüzde 95’i sanayi ürünü. Kişi başına milli geliri 4 bin dolarlardan 10 bin dolara yükseldi. Bugün dünyanın konuştuğu büyük projeler Türkiye’de gerçekleştiriliyor. AB ülkeleri yüzde 1 ile binde 5, dünya ortalama yüzde 1.7 büyürken Türkiye’nin yüzde 5 büyümesi ayrıca büyük başarı. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde de geçmişe değil geleceğe bakalım” dedi.

Makedonya’nın odalar sistemi ve iş ortamı hakkında bilgi sahibi olduğunu da ifade eden Yorgancılar, “En doğru davranış yerinde görmektir. Karşılıklı ziyaretler bu açıdan önem taşıyor. Makedonya’ya ait bilgileri şirketlerimizle paylaşıp yatırım ve ticaret imkanları konusunda doğru karar vermelerini sağlayacak iş forumu düzenleyelim” diye konuştu.

Makedonya Türkiye’ye destek mesajını EBSO’dan verdi

15 Temmuz gecesi başarıya ulaşamayan darbe teşebbüsüne karşı Türkiye’de siyasi irade ve demokrasiye sahip çıkan halka Makedonya’dan da destek geldi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı ziyaret eden Makedonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Zvonko Mucunski, “Olayların canlı tanığıyım. Makedonya’nın Türkiye’nin yanında olduğunu ve desteğini bildirdik” dedi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar da, OHAL uygulamasının sadece güvenliğin sağlanmasıyla ilgili olduğunu vurgularken, “Türkiye Cumhuriyeti güçlüdür, bunu yapanlar en ağır şekilde cezalandırılacaktır” diye konuştu.

Makedonya’nın Ankara Büyükelçisi Zvonko Mucunski’nin EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar’ı ziyaretinde gündemin önemli konularından birini TSK içinde emir komuta zinciri dışına çıkan bir grubun yaptığı, siyasi iradenin ve halkın demokrasiye sahip çıkmasıyla başarısızlığa uğrayan kalkışma ile bu ortamın tamamen bitirilmesine yönelik olarak getirilen Olağanüstü Hal uygulaması oluşturdu.

Darbe teşebbüsü sırasında Ankara’da olduğunu belirten Makedonya Büyükelçisi Mucunski, şunları söyledi:

“Olayların canlı tanığıyım ve büyük üzüntü duydum. Makedonya’nın Türkiye’nin yanında olduğunu ve desteğini yazılı olarak bildiren ilk ülkeler arasındayız. Dışişleri Bakanlarımız da görüştü. Bazı komşu ülkelerin Türkiye’ye seyahat edilmemesi konusunda vatandaşlarını uyarması üzücüdür. Makedonya olarak Türkiye’nin çok güvenli bir ülke olduğunu ve rahatlıkla seyahat edileceğini bildiriyoruz. Ekonomik alandaki çalışmalar kesintisiz devam etmeli ve Türkiye ile ilişkilerimizi bu durumda daha da güçlendirmeliyiz.”

Büyük ve güçlü ülkeyiz

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar da, Türkiye’nin büyük ve güçlü bir ülke olduğu mesajını verdi.

Türkiye’deki Olağanüstü Hal uygulamasının da ekonomi ve insanların yaşamıyla ilgili olmadığını, değil sadece güvenlik amacıyla getirildiğini anlatan Yorgancılar, Fransa’nın Nice kentinde yaşanan olayları da örnek göstererek, “Türkiye büyük ve güçlü bir ülke. Başarılarını çekemeyen yurt içi ve yurt dışındaki bazı kişilerin yaptığı kalkışmaya halk destek vermemiştir. Bunu yapanlar da en ağır şekilde cezalandırılacaktır. Sadece Fransa değil dünya da terörün ne olduğunu Nice’de gördü. Bir adam Fransa’nın kurtuluş bayramında insanları ezip öldürdü. Fransa hükümeti hemen olağanüstü hal uygulaması yaptı. Türkiye’deki uygulama da tamamen insanların güvenliği ve terörize ortamın engellenmesiyle ilgilidir” diye konuştu.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Karşıyaka’da judo şöleni başladı
Sonraki Haber Akpınar sözünü tuttu, Kaf Kaf'a 50 bini verdi

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?