ANA SAYFA > İZMİR > İzmir’in kadın siyasetçileri bu kitapta toplandı

İzmir’in kadın siyasetçileri bu kitapta toplandı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
İzmir’in kadın siyasetçileri bu kitapta toplandı

İzmir Üniversitesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Defne Erzene Bürgin, Yrd. Doç. Dr. Nazife Aydınoğlu ve Dr. Yusuf Yalçın tarafından Yrd. Doç. Dr. Gülnur Erciyeş editörlüğünde hazırlanan sözlü tarih çalışmasında Türk siyasi hayatında yer alan 35 kadın siyasetçi, biyografileri ve deneyimleri ile yer aldı. “Cumhuriyet’ten Günümüze İzmir’in Kadın Siyasetçileri” kitabı, kadının neden siyasette daha fazla yer alması gerektiği sorusuna bir yanıt niteliğinde.

Türk siyasi hayatına çalışmaları ile iz bırakan 35 kadın siyasetçi, İzmir Üniversitesi akademisyenleri tarafından yapılan sözlü tarih çalışması “Cumhuriyet’ten Günümüze İzmir’in Kadın Siyasetçileri” kitabında bir araya geldi. Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nazife Aydınoğlu, Merkez Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Defne Erzene Bürgin ve Kütüphane Müdürü Dr. Yusuf Yalçın tarafından yazılan kitabın editörlüğünü Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gülnur Erciyeş yaptı. Kadının neden siyasette daha fazla yer alması gerektiği sorusuna yanıt niteliği taşıyan kitapta 25 milletvekili ve 10 belediye başkanlığı yapmış kadın siyasetçinin biyografi ve deneyimleri toplandı. Bir araya gelinebilen kadın siyasetçiler ile derinlemesine mülakatları içeren kitap, kişisel arşivlerden toplanan fotoğraflar ile renklendi. Türkiye’nin 1935’te seçilen ilk 17 kadın milletvekilinden Benal Nevzad (İştar) Arıman ile başlayan kitapta, 1963 yılında İzmir’in ilk kadın belediye başkanı seçilen Seniha Tınay ve yine İzmir’in en genç kadın belediye başkanlığına 26 yaşında seçilen, ardından milletvekili ve bakanlık görevlerinde de bulunan Işılay Saygın gibi kadın siyasetçilerin yanı sıra halen görev yapan kadın belediye başkanı ve milletvekilleri de yer alıyor.

Siyasete girmek isteyen kadınlara rehber niteliğinde

Kadınların 5 Aralık 1934 yılında seçme ve seçilme hakkını kazanmasına rağmen 81 yıl sonra hâlâ mecliste temsil edilen kadın oranının yüzde 15’lerde bulunuyor olması sorununa dikkat çeken kitap, “Siyasete girmeyi nasıl başardılar? Siyasete girebilmek için ve girdikten sonra ne gibi zorluklarla karşılaştılar? Bu zorlukların üstesinden nasıl geldiler? Ülkemizde kadınların yaşadığı sorunları çözmek, toplumda kadın erkek eşitliğini güçlendirmek için ne tür çalışmalara imza attılar? Hâlâ var olan sorunlara çözüm önerileri nelerdir?” sorularına yanıt vererek siyasete girmeyi düşünen kadınlara bir rehber olmayı hedefliyor.

Erkek siyasetçiler de okumalı

Tanıtım kokteyli gelecek günlerde yapılacak ve 1,5 yıllık çalışmanın ürünü olan kitap, İzmir’den seçilmiş milletvekili ve belediye başkanları ile bu derece derinlemesine mülakatların yapıldığı ilk sözlü tarih çalışması olma özelliğini taşıyor. Bilimsel özelliği ile daha önce İzmir’in siyasetçi kadınlarının biyografilerini bir araya getiren kitaplardan ayrılan çalışma için akademisyenler Yrd. Doç. Dr. Defne Erzene Bürgin, Yrd. Doç. Dr. Nazife Aydınoğlu, Dr. Yusuf Yalçın ve Yrd. Doç. Dr. Gülnur Erciyeş şu değerlendirmede bulundu:

“Siyasette uzun yıllar yer almış kadın milletvekillerimizin ve belediye başkanlarımızın deneyimlerinin yer aldığı bu kitap umuyoruz ki siyasete ilgi duyan kadınlarımıza biraz olsun yol gösterici ve onları cesaretlendirici bir kaynak olur. Sadece kadın okuyucuların değil, erkek okuyucuların da ilgisini çeken bir kitap olmasını arzu ediyoruz. Bu kitabın erkek okuyucularımıza kadınların siyasette yaşadıkları sorunlara daha duyarlı olmalarını sağlayacağını ve kadınların siyasette daha çok yer alabilmesi için onları desteklemelerinde etkili olacağını ümit ediyoruz. Kitabımız aynı zamanda kadın siyasetçilerin kadınların yaşadıkları sorunlara getirdikleri çözüm önerilerine yer vererek toplumumuzda kadının konumunun nasıl iyileştirilebileceği konusunda da katkı sağlamaktadır. Türkiye’de bugün var olan kadın sorunlarının çözümünün en önemli yeri siyasettir ve bu alanda ne kadar çok kadın karar verici konumlarda yer alabilirse, toplumda yaşanan kadın sorunlarının o derece hızla çözüme ulaştırılabileceğine inanıyoruz.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Engelliler Karşıyaka'da yıldızlaşacak
Sonraki Haber Fashion Week'te görkemli açılış

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?