ANA SAYFA > İZMİR > Hasta ağaçlar, meclis gündeminde

Hasta ağaçlar, meclis gündeminde

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Hasta ağaçlar, meclis gündeminde

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay Bergama-Kozak Yaylası’nda fıstık çamlarında 10 yıldır görülen hastalığı TBMM gündemine taşıdı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na 7 maddelik bir soru önergesi verdi.

Balbay 10 yıldır Kozak Yaylası fıstık çamlarında yaşanan bu hastalığın ne olduğunun, çaresinin ne olduğunun açıklanmasını istedi.

Balbay önergesinde İzmir-Bergama-Kozak Yaylası’nda fıstık çamlarında son 10 yıldır baş gösteren bir kararma, kuruma ve sonrasında da ağaçların ölümüyle karşı karşıya kalındığını, yaklaşık 10 milyon fıstık çamının bulunduğu bölgede yaşanan bu durumun, bölge ve ülke ekonomisinin olumsuz etkilenmesine, doğanın canlı, sağlıklı görünümünün de zarar görmesine neden olduğunu vurguladı.

Kozak Yaylası’nın fıstık üretiminde dünyada birinci sırada geldiğini söyleyen Balbay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bölgemizin yaşadığı ve adı konmayan bu hastalığa iktidarın gelişi güzel ÇED raporları vererek faaliyet göstermesine izin verdiği taş, maden ve mermer ocakları mı neden olmaktadır? Ben yetkililerden bu soruma yanıt bekliyorum.”

Çam fıstığı, Kozak üzümü, Kozak elması gibi doğanın en ilginç zenginliğine sahip Kozak Yaylası’nın neden özel bir eylem planı ile korunup güçlendirilmediğini soran Balbay Bakan Faruk Çelikten şu sorularına yanıt istedi:

  1. Kozak Yaylası bölgesinde fıstık çamlarında 10 yıldır yaşanan bu hastalığın nedeni nedir?
  2. Bakanlık olarak Kozak Yaylası fıstık çamlarında yaşanan kararma, kuruma ve ağaç ölümüne ilişkin bir araştırma/inceleme birimlerinizce yapılmış mıdır? Sonuçları nedir?
  3. Bu durum, bölgede faaliyet gösteren taş, maden ve mermer ocaklarında yürütülen çalışmaların fıstık ağaçlarına ve üzüm bağlarına verdiği zararın bir sonucu mudur?
  4. Ülkemizin önemli ihracat ürünleri arasında bulunan çam fıstığında uzun süredir yaşanan bu hastalığa ilişkin Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte bir değerlendirmeniz olmuş mudur? Sonucu nedir?
  5. Kozak Yaylası’nda fıstık ağaçları ve üzüm bağlarında yaşanan bu hastalığa ilişkin Akademik odalardan, Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Odası gibi meslek örgütlerinden ve uzmanlardan bir inceleme/araştırma/değerlendirme talebiniz oldu mu? Tespitleri ne olmuştur?
  6. Bölgede geçimini çam fıstığı ve üzüm bağlarından sağlayan üreticilerimizin zarar ve mağduriyetlerini giderici hangi önlemler alınmıştır?  Üreticilerimize yapılan destekler nelerdir?
  7. Çam fıstığı, Kozak üzümü, Kozak elması ve Kozak helvası gibi doğanın en ilginç doğal zenginliğine sahip Kozak Yaylası’nı korumak ve güçlendirmek için özel bir eylem planı neden uygulamıyorsunuz?

Balbay yaşanan hastalığa ilişkin şu hatırlatmada bulundu:

“Kozak Yaylası’nı oluşturan 17 köy muhtarı ve Bergama Ticaret Odası geçtiğimiz yıllarda fıstık çamlarında yaşanan hastalığı gündeme getirdi.  İlgili Bakanlıklara ve Başbakanlığa yaşanan zarar ve mağduriyeti anlatan bir yardım çağrısında bulunuldu. Ancak bu çağrıya karşılık ne hastalık tespit edildi, ne de köylülerimize bir çare sunuldu. Kozak Yaylası ülkemiz gibi kaderine terk edildi.  Her geçen yıl zarar artarak devam etmekte.  Daha fazla ağaç kurumakta, kavrulmakta ve ölmekte.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Atık ilaçlar eczacı olmadan toplanmamalı
Sonraki Haber Türkiye'de her yıl 3 binden fazla insan intihar ediyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?