ANA SAYFA > İZMİR > Çıray: Sağlıkta katkı payı zulmüne son vereceğiz

Çıray: Sağlıkta katkı payı zulmüne son vereceğiz

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Çıray: Sağlıkta katkı payı zulmüne son vereceğiz

CHP İzmir Milletvekili ve PM üyesi Dr. Aytun Çıray, AKP iktidarının ‘sağlıkta devrim yaptık’ iddiasının hızla çökmekte olduğunu belirtti.

On üç yıllık AKP iktidarının  ilk altı yılında, önceki dönemlerde hazırlanan bazı projelerin uygulamaya konduğunu ve bunun sonucunda sağlık hizmetlerine hem erişimin kolaylaştığını, hem de bu hizmetlerin kalitesinin yükseldiğini vurgulayan Çıray,  ikinci altı yılda bu durumun giderek artan bir şekilde bozulduğunu söyledi. “Bu bozulma AKP iktidarının diğer alanlarda sergilediği kötü yönetimin kaçınılmaz bir yansıması ve parçasıdır” diyen Çıray, sağlığın temel bir insan hakkı olduğunu hatırlatarak, sağlık hizmetlerine kolay ve kaliteli erişimin sosyal devletin asli ayırıcı niteliği olduğunun altını çizdi. Çıray AKP iktidarının sağlık hizmetlerinin her aşamasına yedirilen katkı paylarının de facto olarak anayasadaki sosyal devlet ilkesini ilga ettiğini ifade etti. Açıklamalarını “katkı payı başta emeklilerimiz olmak üzere çalışmış ve çalışan bütün vatandaşlarımız için tam bir zulme  dönüştü” diye sürdüren Çıray, 1 Kasım’da CHP iktidarıyla birlikte bu zulmün son bulacağını da ekledi. 

Seçim çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Dr. Aytun Çıray, eşi Selmin Çıray ile birlikte  İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’ndeki meslektaşlarını, hastaları ve huzur evi sakinlerini ziyaret etti. Hastane Başhekimi Op. Dr. Ali Serdar Pedükcoşkun ve eşi Op. Dr. Nazan Pedükcoşkun’un karşıladığı Çıray çifti önce hastane yönetiminden çalışmaları hakkında bilgi aldı. Daha sonra Milletvekili Çıray Tıp Fakültesinde birlikte okuduğu ve hastanede görev yapan bazı arkadaşlarıyla birlikte hastaları ziyaret etti. yangın sonrasında hastaneye yerleştirilen Zübeyde Hanım Huzurevi sakinleriyle tek tek ilgilenen Çıray çifti verdikleri küçük hediyelerle onları mutlu ettiler. 

ÖNCE İNSAN SAĞLIĞI 
Ziyaret sırasında bazı hastaların devlet hastanelerindeki katkı paylarından şikayetçi olması üzerine üzerine konuşan Milletvekili Çıray, “Esnafımız, İşçimiz, memurumuz, emeklimiz çalışmış ülkesine katkısını koymuş. Her ay SGK Primi kesilmiş. Çok sayıda kalemden katkı payları alıyorlar. Hasta vatandaş doktora ilk gittiğinde fark etmiyor. Alo hastayım randevu istiyorum hattının ücreti telefon faturasının içinde ulaştığında vatandaş randevu alabilmek için para ödediğini anlıyor. Eczacıya kardeşim bu kadar ilaç parası olur mu? diye çıkışan vatandaşa ilaç parasından daha fazla tutan bölümün katkı payı olduğu anlatılıyor. Maaş çekmeye giden vatandaş parasının her aydan daha düşük geldiğini fark edince katkı payının maaşından daha kaynağında kesildiğini üzülerek görüyor. CHP iktidarımızda katkı payı olmayacak. İnsanlarımızı parasına göre, primine göre değil ihtiyacı olan sağlık hizmetine göre doktorlarımız tedavi edecekler. Hastanelerimizin kapıları halkımıza sonuna kadar açık olacak ”dedi. 

 SAĞLIK ÇALIŞANLARINI DÖNERE MUHTAÇ ETMEYECEĞİZ

 Tıp doktorlarının ve sağlık çalışanlarının ülke genelinde yaşanan mesleki sorunlarını dile getirmesi üzerine Milletvekili Çıray, “Arkadaşlar Başhekimlik yaptım, Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı yaptım, yıllardır içindeyim sorunlarımızı da çözüm yollarını da biliyorum. SPD ile getirilen performans sistemi gereksiz tıbbi tetkik, girişim ve ameliyatlara yol açtı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2002 -2013 arasında kamu hastanelerinde ameliyat sayısı yüzde 114.4, üniversitelerde yüzde 116.4 arttı. Özel hastanelerde ise artış yüzde 561.1. Türkiye nüfusunun yüzde 13 civarında arttığı bu dönemde toplam ameliyatların yüzde 175.9 oranında artarak 1 milyon 598 binden, 4 milyon 410 bine yükselmesi izaha muhtaç. Bu artış sadece finansman değil, etik ve sağlık olarak da sakıncalı. Bu sorunun bir insan hakkı olarak masaya yatırılması gerekiyor. Sağlık çalışanlarımızın aldıkları ücretleri biz hak ettikleri seviyeye getireceğiz döner sermayelere muhtaç etmeyeceğiz. 

Bu kadar hayati bir görev yapan ve tüm toplumun sağlığı için güç koşullar altında çalışan, tehdit alan, şiddete maruz kalan, hayatını kaybeden sağlık personelinin bu durumda bırakılması kabul edilebilir bir durum değildir. Fiili hizmet süresi zammı uygulamasından yararlanan diğer meslek grupları ile birlikte sağlık hizmetinde görevli personelin de bu uygulamadan yararlanmasını istiyoruz”şeklinde konuştu. 

EMEKLİYE GEÇMİŞ İKİ İKİ İKRAMİYESİNİ ÖDEYECEĞİZ
Yaşanan yangın nedeniyle Hastanede bakılan Zübeyde Hanım Huzurevi sakinlerini de ziyaret eden CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, emeklilere geçmişe dönük iki maaş ikramiye verecekleri müjdesini verdi. Çıray, “iktidarımız döneminde emeklilerimize iki bayramda birer maaş ikramiye vereceğiz demiştik. 1 Kasım’da iktidarımız başlayacak. Emekliye söz verdiğimiz Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyesini ödeyeceğiz” şeklinde sözlerini tamamladı. 

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İKÇÜ’nün genç tıpçılarında beyaz önlük heyecanı
Sonraki Haber Hayvanseverler köpek parkı istiyor

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?