ANA SAYFA > İZMİR > CHP Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Utku 30000 imza topladı

CHP Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Utku 30000 imza topladı

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
CHP Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Utku 30000 imza topladı

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları İl Başkanı Özgün Utku, Chp il başkanlığı binasında bir basın açıklaması düzenledi. "Medeni Kanuna sahip çıkıyoruz" diyerek İzmir'in 30 ilçesinde imza etkinliği düzenleyerek 30.000 imza toplayan Utku, ilçe örgütlerine teşekkür belgesi de verdi. Medeni Kanunun kabul edilişinin yıldönümünde ülkenin geldiği durumun endişe verici olduğunu söyleyen utku içlerinin buruk, yüreklerinin isyanda olduğunu belirtti.

Utku, "Bugün burada Medeni Kanunun kabul edilişinin yıl dö için toplandık, ancak kalbimiz Özgecan diyor. Özgecan Aslan 20 yaşında Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bö 1'nci sıf öğrencisi. Mersin, Tarsus'ta yaşıyor. Özgecan, 12 Şubat Perşembe gü minibüste son yolcu olarak kalınca minibüs şofö önce tecavüz ediyor, direnince bıçaklayıp öldüyor ve yakıyor. Özgecan o anda nasıl korkmuştur acaba? Ne kadar acımışr canı? Anne diyebilmiş midir sizce?

Bir can bir cana nasıl kıyar? İnsan mır insana kıyan?

Kadın her geçen yıl daha değersiz bu ülkede" dedi.

 

Medeni Kanunların, insanların doğumundan öne kadar tüm yaşam faaliyetlerini düzenleyen kanunlar olduğunu söyleyen Utku, "Sosyal hayatta kişilerin birbirleriyle kurduğu ilişkilerin bük bir kısmı, medeni hukuk içinde yer almakta ve medeni hukuk tarafından düzenlenmektedir. Bir toplumun kişilere verdiği değeri anlamak için Medeni Kanuna bakmak yeterlidir. Medeni Kanun 17 Şubat 1926da yürlüğe girmiştir. Türk Medeni Kanunu eski hukuk düzeninden tamamen farklı, çdaş, laik ve yepyeni bir düzenleme ve anlayış getirmiştir. Medeni Kanununun en belirgin yanı kişisel hak ve özgürlüklere kattığıanlamdır. Dönemin koşulları göz öne alındığında, kadınlar açından taşıdığı değer en önemli özelliğidir. Devrimci, laik ve demokratik yapı ile kadınların eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelesine sunduğu katkı çok önemlidir. Kadın erkek eşitliğine sağladığı katkı, eski mülkiyet anlayışı ve sisteminin tüyle terk edilmesi, yenilikçi yapı, yurttaş kavramanın altın çizilmesi, hiçbir sıf ve zümrenin ayrıcalığı kabul etmemesi, birey ve toplum arasındaki dengeyi oluşturmaya çalışmasıyla, yaşadığız coğrafyada örnek oluşturan toplumsal gelişime damgası vurmuştur diyerek sözlerini sürdürdü.

 

İzmir'li kadınların devrimci önderi Utku, "Medeni Kanunun kabulünden bu yana geçen süre içinde kadınlar, kazanılmış hakları daha ileriye taşıma mücadelesini hep sürdürmüşler, kadın birlikteliği ve gü ile de ciddi kazanımlar elde etmişlerdir. Bugün geldiğimiz nokta da ise; kadın erkek eşitliğine inanmayan, kadın bedeni ve yaşamı üzerinde tahakküm kuran, kadınları toplumsal hayattan uzaklaşran bir ideolojik saldı ile karşı karşıyayız. Bu süreçte deneyimlerimizi paylaşmak, gü bir araya getirmek, ortak eylem ve ortak söylemde buluşmak oldua önemlidir.

Medeni Kanun biz kadınlar için çok önemlidir çünkü; * Medeni Kanunla, kadın ve erkek, yasalar önde eşittir. * Medeni Kanun bir evlenme yaşı tarif eder. Yani ruhu çocuk gelinlere karşır.    * İmam nikahın aksine; Medeni kanunla evlilikbirliğine giren bir kadın boşanması halinde hakları vardır" dedi.

 

Sözlerini sürdüren Utku,"Medeni Kanunun kabul edilişinin yıl dö olan bugün de; kazanılmış hakların korunması ve yeni hakların elde edilmesi mücadelesinde, üstüze düşeni yapmaya ve haklarıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu yoldan asla vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Medeni Kanunumuz 17 şubat 1926da kabul edildi. Kadın ve erkek kanun önde eşit oldu. Bugün, hala, kadınların yanlarında bir erkek olmadan sokağa çıkamadığı, yalnız başına araba kullanamadığı ülkeler var. Öyle bir Türkiyede yaşamak ister misiniz? Tüm kadınlara sesleniyoruz, kendinizi güvende hissediyor musunuz? Kız çocuk anne babaları, kız torun sahipleri çocukların nasıl bir Türkiyede yaşaması istiyorsunuz? Birleşe birleşe kazanacağız!" diyerek görüşlerini ifade etti.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Tayvan'da Dünya dördüncülüğü....
Sonraki Haber Kaf Kaf yine Türkiye Kupası'nın peşinde

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?