ANA SAYFA > İZMİR > Çanaklı, ''Mustafa Kemal, cephede dahi kitap okurdu''

Çanaklı, ''Mustafa Kemal, cephede dahi kitap okurdu''

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Çanaklı, ''Mustafa Kemal, cephede dahi kitap okurdu''

Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen “Atatürk ve Cumhuriyet Günleri” etkinlikleri kapsamında “Atatürk ve Bilime Verdiği Önem’’ konulu konferans Hemşirelik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansı, Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü okutmanlarından Dr. Gülben Mat ve Oktay Çanaklı verdi. Hemşirelik Fakültesi öğrencilerinin yoğun katılım gösterdiği konferansa  Hemşirelik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fisun Şenuzun Aykar ve  Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşegül Bilge katıldı.

Dr. Gülben Mat, toplantının amacının Cumhuriyetin 93. yıldönümünü anmak ve Atatürk’ün okuma sevgisini ve bilime merakını öğrencilere anlatmak olduğunu belirtti. Atatürk’ün okuma sevgisini ve aynı doğrultuda bilime merakını yol gösterici olarak, miras olarak bıraktığını söyleyen Dr. Mat, Biz de Atatürk ışığında bilim ve akıl konusunda öğrencilere kısa bir hatırlatmada bulunmak istiyoruz’’ dedi.

“HAYATTA EN HAKİKİ MÜRŞİT İLİMDİR, FENDİR’’

Konuşmasına Atatürk’ün sözlerinden alıntı yaparak başlayan  Dr. Gülben Mat, her türlü mücadelede, her türlü başarıda yol göstericinin bilim ve fen olduğunu vurguladı. Dr. Mat,“Tek yol göstericinin akıl ve bilim değil aynı zamanda devlet adamlarının ve siyasetçilerin de bilime ve bilim insanlarının görüşlerine dayanarak olaylara çözüm getirmesi olarak ifade edersek yanlış olmaz” diye konuştu.

 Gülben Mat, konuşmasını, Atatürkçülüğün durağan olmadığını, bilime ve teknik gelişmelere kendisini adapte edebilecek, yeniliğe, gelişime açık bir yol izlediğini söyledi.

ATATÜRK’ÜN KİTAPLARLA OLAN İLİŞKİSİ

İnsanların sözlük okuma alışkanlıklarını kaybettiklerini söyleyen Oktay Çanaklı ise “Atatürk’ün kütüphanesinde sayısız sözlük vardı’’ dedi.

Okutman Çanaklı, Mustafa Kemal’in cephede dahi kitap okuduğunun altını çizerek “Atatürk, Çanakkale Cephesi’nde iken İstanbul’dan birçok kitap istedi. İddialara göre Doğu Cephesi’nde 49 günde yedi kitap okumuş. Bunun dışında Paris Elçiliği’nden kitap sipariş eden Atatürk’ün şahsi kütüphanesinde 4 bine yakın kitap bulunuyor’’ dedi.

Atatürk’ün iyi bir okuyucu olmasının yanısıra kitap yazarı olduğundan bahseden Çanaklı, “En önemli eseri olarak Nutuk’u gösterebiliriz. Bunun dışında Cumalı Ordugahı, Geometri kitabı ve manevi kızı Afet İnan’a hazırlattığı Vatandaş İçin Medeni Bilgiler isimli eserler de Atatürk’ün kitaplarla olan ilişkisine iyi bir örnektir’’ dedi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 1 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber 1930'lu kıyafetler ile Cumhuriyet Balosu
Sonraki Haber Musa Çam: ''Şimdi her gün bir ekmek, bir Cumhuriyet alma zamanı''

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?