ANA SAYFA > SAĞLIK > Bayramda illaki tatlı diyorsanız tercih sizin

Bayramda illaki tatlı diyorsanız tercih sizin

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Bayramda illaki tatlı diyorsanız tercih sizin

Orucun ardından baklavalı, burma kadayıflı, sütlü, meyveli tatlıların, çikolataların keyiflendireceği Ramazan Bayramı arefesinde yine “kilo- kalori” uyarıları yapılırken, diyetisyen Safiye Taş, doğru zamanda, makul ölçüde, masum tatlılardan tüketilmesini önerdi.

Uzun süreli açlık sonrası bireylerin ilk tercih ettikleri karbonhidratların hızlı emilen basit şekerler olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Taş, Ramazan’da da oruç nedeniyle bu eğilimin arttığını söyledi. Basit şekerlerin hızlı emilip kana hızla karıştığını, kan şekerinde ani yükselmeye sebep olarak sık tüketimde kan şekeri dengesini bozduğunu, insülin salınımının arttığını kaydeden Taş, şöyle konuştu:

“Adı üzerinde Şeker Bayramı’nda adettendir yine çikolatalar, şekerler, tatlılar ikram edilecek ve bu güzel tatları da pek çok kişi geri çeviremeyecek. Aşırı tatlı tüketimi vücuttaki insülin hormonu ve şeker dengesini bozup kilo alımına sebep olur. Ayrıca mide problemleri, hazımsızlık, uyku hali vb. sağlık problemlerine de yol açabilir. Ancak yiyeceğiniz tatlının porsiyon miktarını azaltır ve doğru bir tatlı seçer iseniz şeker tadında bir bayram geçirmeniz için hiçbir engeliniz kalmaz. Ramazan Bayramı’nda tatlıyı fazla kaçırmamak için içtiğiniz su miktarını 2 litrenin altına düşürmeyin. Kişi susuz iken tatlı isteği artabilir. Günde 2-2.5 litre su içen bireylerin tatlıya eğiliminin daha az olduğu biliniyor. Tatlı öncesinde bir bardak su içerseniz yiyeceğiniz miktar daha az olacaktır. Ayrıca mutlaka iyi bir kahvaltı yapın, öğle yemeğinde salata, sebze gibi posa içeriği yüksek besinler tercih edin.”

TATLI NE ZAMAN YENİLMELİ

Diyetisyen Taş, aç karına tatlı tüketildiğinde miktar kontrolü yapmanın zor olacağına dikkat çekerken, düşmüş olan kan şekerinin aniden yükselmesine bağlı olarak uyku hali görülebileceğini, ve kısa bir süre sonra tekrar acıkma hissi oluşabileceğini söyledi. Tatlı için en ideal zamanın öğle yemeğinden sonraki ikinci saat olduğunu belirten Taş, “Öğle yemeğinde posa içeriği yüksek besinlere yer verir iseniz, acıkma hissi geç oluşacağı için tatlı tüketirken miktar kontrolü yapmanız daha kolay olacaktır. Yemek yemeden tatlı yemeyin” uyarısında bulundu.

EN MASUM TATLI GÜLLAÇ

Sütlü tatlıların şerbetli, hamur tatlılarına göre daha düşük kalori içerdiğini, vitamin ve mineral açısından da daha zengin olduğunu belirten Taş, ev yapımı tatlılarda süt olarak az yağlı sütün kullanılmasını önerdi. Ramazan tatlısı olarak bilinen güllacın en masum sütlü tatlılardan biri olduğunu belirten Taş, “Bir dilim güllaç 220-250 kalori içerir iken, 1 dilim meyveli yaş pasta 520 kalori. Bunun karşılığı ise; 2 ince dilim ekmek + 2 porsiyon meyve + 6 adet tam ceviz + 1 yumurta büyüklüğünde et + 1 çay bardağı süt/yoğurt”” vurgusu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü;

“2 adet baklava = 220 kalori, 2 adet baklava + 1 top sade dondurma = 280 kalori

2 adet baklava + 2 top sade dondurma = 335 kalori, 4 adet sade baklava = 440 kalori

1 kase sütlü tatlı= 290 kalori, 1 kase sütlü tatlı + 1 top meyveli dondurma = 340 kalori

1 porsiyon supangle = 330-360 kalori, 3 top sade dondurma = 175 kalori

1 adet orta boy şeftali = 60 kalori. Tablo ortada, tercih sizin. Bayramı bayram tadında geçirmek, sonrasında kilolardan dert yanmamak için doğru zamanda, makul ölçüde, masum tatlılardan tüketin.”

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber Üniversiteli gümrükçüler iş başında
Sonraki Haber Mikrop Hikmet'ten ''hoşgörü iftar sofrası''

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Köşe Yazarları

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?