ANA SAYFA > İZMİR > Aziz Kocaoğlu'ndan İzban Grevi ile ilgili önemli açıklamalar

Aziz Kocaoğlu'ndan İzban Grevi ile ilgili önemli açıklamalar

A+ A- Sesli Dinle
PAYLAŞ
Aziz Kocaoğlu'ndan İzban Grevi ile ilgili önemli açıklamalar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, maaşların az olduğu gerekçesiyle İZBAN çalışanları tarafından başlatılan grevle ilgili, "İçimden 'TCDD de kabul ederse, öyle bir rakam söyleyelim ki, yarın sabah bu grev olmasın' diye geçirdim.

 Yüzde 15 zam oranı da bu şekilde önerdim. Bakanlıkla da mutabık kaldık. Samimi söylüyorum; o gece evime sevinerek gittim. 'Hiçbir kurumun vermediği yüzde 8 enflasyon artı yüzde 7 iyileştirme veriyoruz' diye.. Ama bu teklifimize rağmen sabah grev başladı" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege TV'de canlı yayınlanan "Yüz Yüze" programında gazeteci Mehmet Karabel'in sorularını yanıtladı. Kocaoğlu konuşmasında, İzmir'deki banliyo sisteminde görevli İZBAN çalışanlarının grevine de değinerek, grev başlamadan pazarlık masasında neler yaşandığını anlattı. Zam oranının iyi olduğunu ifade eden Kocaoğlu, yüzde 15'lik zammı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın da kabul ettiğini söyledi. Kocaoğu, "Biz toplu sözleşme sürecine başından beri müdahale etmedik. İZBAN A.Ş. Yönetim Kurulu bu çalışmayı yürüttü. Pazartesi akşamı yönetim kurulu, grev öncesinde bir kez daha toplandı. Hatta müsteşar yardımcılığına atanan Selçuk Sert ile birlikte ben de bu toplantıya katıldım. Verilen zam oranı yüzde 10 civarındaydı. Sayın Valimiz '2 puan daha verin' diye öneride bulundu. Biz de '12 olsun' dedik. Ancak ben belediyeden İZBAN toplantısına giderken, içimden 'TCDD de kabul ederse, biz öyle bir rakam s&ou ml;yleyelim ki, yarın sabah bu grev olmasın' diye geçirdim. Yüzde 15 zam oranı da bu şekilde önerdim. Bunun üzerine Selçuk Bey 'bu çok iyi olur' dedi. Bu sırada da Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı aradı. Sayın Bakan Ahmet Aslan Bey de yanındaymış. 'Mutabıkız' dediler. Avukat arkadaş sendikayla görüşmek üzere buluşma kararı aldı. Ben de ayrıldım evime gittim; ama bu teklifimize rağmen sabah grev başladı" dedi.

 

"İzmir Metrosundaki maaşları örnek gösteriyor ama.."

 

Devletin memur ve işçi maaşlarına yaptığı zam oranının en fazla yüzde 8 olduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesinin ise yaptığı sözleşmelerde en fazla yüzde 9.5 zam verdiğinin altını çizen Başkan Kocaoğlu, "Yani mesele yüzde 1.5 meselesi değil. Biz yüzde 15 ile bu işi toparlamak istedik. İZBAN yeni kurulmuş bir şirkettir. Yeni işe başladılar. Belirli bir ücretten başlıyorlar. Zaman içinde ücretleri belirli bir noktaya geliyor. Yani bunun için bir süreç yaşanması gerekiyor. Samimi söylüyorum; o gece evime sevinerek gittim. 'Yüzde 8 enflasyon artı yüzde 7 iyileştirme veriyoruz' diye.. İZBAN'daki sendikacı arkadaşlar İzmir Metrosundaki maaşları örnek gösteriyor; ancak İzmir Metrosu 18 yıldır çalışıyor. İzmir Metrosu çalışanlarının aldığı ücrete bir toplu sözleşmede gelmek de mümkün değil. Sendikayla yönetim kurulu anlaşır, Yüksek Hakem Kuruluna giderse grev biter. Biz ne işçimizi, ne sendikayı mağdur etmek ne de İzmirli hemşehrilerimizin ulaşım sıkıntısı çekmesini istiyoruz; ancak yaşamın bir tarafında grev var. Bu tür olaylarla karşılaşmak var. Grev konusu gündeme geldiğinde, üç gün önceden İZULAŞ, ESHOT, İzmir Metro ve İZDENİZ şirketlerimizle birlikte gerekli önlemleri aldık. Aksayan yerlerimiz olmadı mı? Oldu. Vatandaşlarımız sıkıntı çekmedi mi? Çekti. Ancak İZBAN'ın taşıdığı yolcuyu göğüsledik" şeklinde konuştu.

 

Kocaoğlu, şöyle devam etti:

 

"Biz vereceğimizi verdik. Sendika kabul etmedi"

 

"Bu çok büyük bir başarı. Kimse yolda kalmadı. Otobüsleri rahatlatmak amacıyla sabah vatandaşlarımızdan yola biraz daha erken çıkmaları tavsiyemi yineliyorum. TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa çalıştırdığı, yerel yönetim ile merkezi hükümetin gerçekleştirdiği Türkiye'nin ilk ve en büyük projesine hepimizin sahip çıkması lazım. Biz bunu başardık. Sendikada, İZBAN'da çalışan arkadaşlarımız da, hemşehrilerimiz de böyle bir olay olduğu zaman bize tolerans göstermeli ve bu yükü hep be raber taşımalıyız. Ben İzmirli hemşehrilerimize grev nedeniyle gösterdiği sabırdan dolayı teşekkür ediyorum. Umarım en kısa sürede huzura kavuşuruz. İşçi kardeşlerimiz de işlerine dönerler. Biz vereceğimizi verdik. Sendika kabul etmedi, greve gitti. Buna ben tek başına karar veremem. Ortağımla görüşeceğim. Bana sorarsanız açık kapı yok. Ne verdiğimizi açık beyan söylüyorum. Sendikanın yüzde 15'i kabul edip diğer konuları görüşerek toplu sözleşmeyi sonuca bağlaması ve grevi sürdürmemesi gerekir. Bu hem sendika, hem çalışan arkadaşlarımız hem de İzmirli vatandaşlarımızın lehine olacaktır" yanıtını verdi.

PAYLAŞ
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0
Önceki Haber İzmir'de yaşam Atatürk için durdu
Sonraki Haber Grevdeki İzban işçileri Ata'ya saygı durdu

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?